Flytta till London? Dessa 6 säkerhetstips kan hjälpa dig

Oct 24, 2023 by

Share Button

Big Ben, Notting Hill, klassiska pubar, prestigefyllda universitet och fotboll är några av de saker som lockar hundratals svenskar att flytta till London. Och varför inte? London är en fantastisk stad som har mängder av kultur, arbetstillfällen och sevärdheter att erbjuda.  Dock bör du vara förberedd på höga boendekostnader och se upp för bluffannonser och nätbedragare.

För dig som funderar på att flytta listar vi här 6 säkerhetstips för att Londonflytten ska bli så enkel som möjligt. 

 

  1. Se upp för boendebedrägerier från hyresvärdar

Hundratals svenskar luras varje år av bluffannonser publicerade av hyresvärdar (landlords)  som är ute efter dina pengar. Dessa personer utger sig för att vara hyresvärdar och ber dig eller någon i din närhet att föra över pengar via Western Union (eller någon annan överföringstjänst) som deposition. Personen ber därefter om kvittot. Kvittot innehåller en kod som kan användas av personen för att själv hämta ut pengarna – du blir därmed av med dessa pengar och någon lägenhet finns inte. 

 

Skicka därför aldrig kvittot för pengaöverföringar och betala aldrig en deposition via nätet innan du sett lägenheten och haft tid att sätta dig in i kontraktet. När du skriver på kontraktet, kräv även en inventarieförteckning som är undertecknad av hyresvärden när du flyttar in. Då har du svart på vitt vad som verkligen fanns i lägenheten och vilka skador som fanns redan vid inflyttning. 

 

  1. Var beredd på höga boendekostnader

Det finns många lägenheter till uthyrning och försäljning i London. Det du behöver vara beredd på är att standarden inte är detsamma som i Sverige och att priserna är betydligt högre. Treglasisolering, centralvärme och bra isolering till ett bra pris är svårt att få tag på i London. 

 

Har du lägre budget får du räkna med sämre standard och mindre yta att bo på trots höga priser. En egen lägenhet någorlunda centralt kostar ca 1 100 pund i månaden (ca 14 700 kronor). Många delar därför lägenhet eller hus och delar därmed kostnader som el, vatten, gas och skatt. 

 

London är stort och det finns flera bostadsområden att välja på. Ju längre bort från centrum du bor, desto billigare blir det – med undantag för en del finare villaförorter och trendigare områden. Tänk dock på att kollektivtrafiken är dyr i London, vi rekommenderar därför att ha nära till jobb eller skola. 

 

  1. Inspektera lägenheten – var uppmärksam på mögel, fuktskador och ohyra

Eftersom standarden är sämre i England än i Sverige är det också vanligt att uthyraren ljuger om lägenhetens skick. Därför bör du inspektera boendet själv innan du skriver kontrakt eller betalar deposition. 

 

När du inspekterar boendet, var uppmärksam på om det är drag vid fönster och dörrar, detta kan bidra till dyra el- och gasräkningar och lägenheten blir dessutom väldigt kall på vintern. Titta efter mögel och fuktskador, till exempel färg som bubblat eller missfärgningar på tak och väggar. Titta även efter spår efter ohyra. Kackerlackor, möss och vägglöss (s.k. bedbugs) är tyvärr relativt vanligt i London. Se efter om det finns råttfällor utplacerade eller musbajs (ser ut som svarta riskorn), finns det glipor mellan golv och lister så ökar det risken för ohyra. Vägglöss är ett återkommande problem i vissa lägenheter och kostar en hel del att sanera bort. 

 

  1. Oväntade kostnader – council tax

Council tax är en kommunal skatt som betalas av varje hushåll, oavsett om det är en hyresrätt eller villa. Vad man betalar beror på värdet av boendet som placeras i ett så kallat ”value band” av Valuation Office Agency hos Inland Revenue. Delar du bostad med flera är det därmed en skatt som alla delar på.

 

För att räkna ut din kommunalskatt kan du kontakta City Council eller besöka Inland Revenues hemsida. Generellt sett kostar det mer ju större yta bostaden har. Räkna med ca 80 till 100 pund i månaden (1 000 till 1 400 kronor) för en tvåa i centrala London. Det finns dock vissa undantag, studenter betalar till exempel inte council tax.

 

  1. Vanligare med stölder

Inbrottsstatistiken i London är betydligt dystrare läsning än i Sverige. Många svenskar är vana att inte låsa ytterdörren, eller lägga extranyckeln under en kruka på farstun. Detta är en dålig idé i London. Se till att alltid låsa ytterdörren när du är i lägenheten och när du går ut.

 

Se upp för ficktjuvar och annan vanlig kriminalitet. Var extra uppmärksam när du rör dig på shoppinggator, vid turistattraktioner och i kollektivtrafiken. Undvik att ha med dig passet eller andra värdefulla föremål om det inte är nödvändigt.

 

Bekanta dig även med omgivningen kring ditt boende och arbete. Kolla upp var du ska vända dig om det uppstår en nödsituation. Det allmänna nödnumret i Storbritannien är 999 (och 112).

 

  1. Skydda dig mot nätbedragare

Upptäck gärna staden genom att arbeta eller studera på ett av stadens alla caféer. Men se till att skydda dig mot nätbedragare. Wifi-nätverk på offentliga platser är mer utsatta för dataintrång och virus. Genom att installera ett svenskt VPN på din dator eller telefon kan du skydda dig innan du klickar på skadliga länkar. Detta hjälper dig även att undvika cyberbrott om du stöter på bluffannonser när du till exempel letar boende.

 

Ett svenskt VPN byter enhetens IP-adress, vilket även gör att du kan se svenska tv-program från London. Dessutom erbjuds ofta premiumtjänster som skannar filer medan de laddas ned, identifierar hot och blockerar dem innan de kan skada enheten, på samma sätt som ett antivirusprogram.