Orolig för försenat flyg? Så gör du om oturen är framme.

Apr 30, 2019 by

Share Button

Orolig för försenat flyg? Så gör du om oturen är framme.

Andelen försenade flyg ökar världen över, inte minst i Europa där det har blivit ett erkänt problem. Allra värst drabbat är just Londonflygen, vilket många svenskar har fått erfara. I denna artikeln kollar vi på vad du ska göra om du blir drabbad nästa gång.

 

Att tekniken ständigt går framåt råder det ingen tvekan om. Men trots detta verkar det vara ett omöjligt uppdrag att reda ut flygtrafiken. Att resa med flyg inom Europa är nämligen inte alltid så smidigt och enkelt som det borde. Andelen flygförseningar är värre än någonsin, något många av oss Londonsvenskar har fått komma underfund med den hårda vägen. Värst drabbat är nämligen flygen till den Brittiska huvudstaden. Något som är långt ifrån optimalt när man har planerat upp en weekend fullspäckad med spännande aktiviteter i London.

 

Vi på Londonsvenskar vill givetvis att du ska känna dig trygg i ditt flygande, och av den anledningen sammanställer vi här en handfull bra tips på vad du ska göra om olyckan är framme. För även om det kanske inte alltid verkar så, så är det alltid du som konsument som har rättigheterna på din sida.

 

Därför blir flygen sämre

 

Förra året skedde en rejäl ökning av andelen försenade flyg inom Europa, då enbart under perioden jan-juni skedde en total förseningssumma på 10,6 miljoner minuter. Anledningarna till detta är givetvis många men främst beror det på två saker. För det första flyger vi mer än någonsin. Detta innebär att fler avgångar ska prickas in i flygbolagen och flygplatsernas redan fullproppade scheman. Uppenbarligen har de en förmåga att överskatta sig själva och vara ena riktiga tidsoptimister.

 

För det andra har allt fler och fler flygbolag haft problem med strejker. Under 2000-talet hölls över 350 (!) strejker, vilket kostat bolagen över 13,4 miljarder euro och resenärer på oräkneliga antal minuter. Denna data får givetvis en att fråga om det inte hade varit smidigare för oss alla om arbetsvillkoren och lönerna helt enkelt förbättrades lite från start.

 

Så ska du göra om du drabbas

 

Om du har oturen att åka med ett av de sex procent av alla flyg som är försenade (eller i värsta fall inställda) inom Europa, finns det en handfull steg att följa för att med så stor sannolikhet som möjligt få ut sin rättmätiga ersättning. Om du någonsin behöver en recap eller vill läsa mer om detta, är Airhelp en mycket användbar tjänst vid försenade flyg. De har gott om information när det kommer till konsumentens flygrättigheter och verktyg för att räkna ut ens eventuella ersättning. Om du har oturen framme är du nämligen berättigad till upp till 600 euro i ersättning.

 

Sträcka och tid är två viktiga faktorer

 

Först och främst. Din ersättning för ett försenat flyg beror framförallt på två faktorer: hur långt du ska åka och hur länge ditt plan är försenat. Enligt EU-lagen EG261/2004 har alla resenärer rätt till upp till 600 euro i ersättning om deras plan har en försening på tre timmar eller mer, och om orsaken till förseningen ligger bakom flygbolagets möjliga kontroll. Exempel på detta är: tvingad nödlandning på grund av akuta medicinska skäl, misstankar om terrorism eller extrema klimatförhållanden. Men det är också möjligt att din flygresa även täcks av en flygförsäkring eller att flygbolaget du åker med har andra, mer generösa, villkor. Även hur lång din resa är spelar roll.

 

För att öka chanserna att få ut sin rättmätiga ersättning är det en bra idé att göra följande:

 

  1. Fråga flygpersonalen om varför flyget är försenat/inställt. Om de ger svävande svar, be dem att precisera. Detta är bra för att dels få klarhet i om du har rätt att söka ersättning, dels för att vara så tydlig som möjligt i din ansökan om ersättning.
  2. Spara dina resedokument så att du kan bevisa att din flygtur verkligen var drabbad. Det räcker med ett bokningsnummer.
  3. Anteckna ankomsttiden. Detta är jätteviktigt och ger tydlig data och besked på din rättmätiga ersättning.

 

Ersättningsflyg, Matkuponger, boende och transport

 

Utöver de där 600 eurona som du kan få på grund av besväret för att spendera extra timmar på flygplatsen (och i värsta fall missa viktiga event) ska du också få ersättning och bidrag för att klara av din väntan så smärtfritt som möjligt. Givetvis ska du få ett ersättningsflyg, och detta är det allra första du ska se till att ordna. Därtill, beroende på hur länge du får vänta, ska du få matkuponger till restaurangerna på flygplatsen. Återigen, du ska inte behöva lägga några extra kronor på deras misstag.

 

Om oturen verkligen är framme och du behöver vänta med att flyga till en senare dag, så ska du även få boende och transport betalat. Här är det viktigt att spara på alla kvitton (så att du verkligen bygger ett tydligt och starkt case när du ansöker om ersättning) och att inte skriva på några pappren som avsäger dig rättigheterna att kräva monetär ersättning. Vissa flygbolag kan nämligen lägga fram ett sådant dokument när de hjälper dig med matkuponger och/eller boende.

 

Med dessa tips hoppas vi att du kan känna dig tryggare i ditt flygande. Om oturen är framme är det viktigt att du tar vara på dessa hjälpmedel och kräver den ersättning du ska ha. Dels för att underlätta dina egna besvär, men också för att markera för flygbolagen att det inte är okej att normalisera den nuvarande situationen. Att flygresor inom Europa ska få fungera lika dåligt som SJ, vill ingen av oss.