Fotboll i London

Jun 8, 2018 by

Share Button

Fotboll i London

 

London bjuder som bekant på mycket av det mesta, alltifrån kultur, sevärdheter, muséer, shopping och nöjesliv. Något annat som London också bjuder på är förstås sport i olika former och framför allt fotboll. Men, hur ser då fotbollen i London ut? Det tänkte vi försöka reda ut här och nu.


Fem lag kan bli sex

Runt om i London finns hundratals fotbollsklubbar på olika nivåer, dock är det för närvarande fem lag som ligger i den allra högsta ligan, Premier League, nämligen Arsenal, Chelsea, Tottenham, West Ham och Crystal Palace.

 

Under många år handlade det mesta i Londonfotbollen om Chelsea och Arsenal, men på senare år har även Tottenham på allvar etablerat sig i toppen av Premier League. Den här säsongen kommer Tottenham till och med att bli bästa laget i stan, vilket stod klart efter segern mot Newcastle i den näst sista omgången, som också innebar att man säkrade en plats i hösten Champions League.

 

I dagsläget är det som sagt fem Londonlag som spelar i Premier League, dock kan dessa bli sex till nästa säsong eftersom Fulham, som kom trea i näst högsta ligan Championship, just nu kvalar för en plats i Premier League.

 

Ska man tro spelbolagen så har Fulham en riktigt bra chans att gå upp. Hos exempelvis bet365 som erbjuder betting på kvalet till Premier League har Fulham lägst odds av samtliga av de fyra lag som kvalar till Premier League. Lyckas Fulham gå upp ger detta 2.50 gånger pengarna. Näst lägst odds har Aston Villa med ett odds på 3.75.


Klassiska arenor

Londonfotbollen innebär ju som bekant inte bara klassiska lag utan även en rad klassiska arenor. Den kanske mest klassiska av de alla är Stamford Bridge som invigdes redan 26 april 1877. Från början användes arenan huvudsakligen till friidrott, men när Chelsea FC bildades år 1905 kom arenan att bli synonym med fotboll. Sedan dess har Stamford Bridge renoverats flera gånger och har numera plats för drygt 41 600 åskådare.

Source: ‘A view from the press box at Stamford Bridge’ by Brian Minkoff via Wikipedia (CC BY-SA 4.0)

Faktum är att Chelsea är det enda av de stora Londonlagen som fortfarande huserar på en riktigt gammal arena. År 2017 revs nämligen såväl White Hart Lane som Upton Park där Tottenham respektive West Ham huserade under många år och år 2006 revs även Arsenals klassiska hemmaarena Highbury.

Numera håller Arsenal som bekant till på Emirates Stadium medan West Ham spelar sina hemmamatcher på London Stadium, som byggdes till OS i London 2012. Tottenham har den här säsongen spelat sina matcher på Wembley Stadium, men kommer till nästa säsong att flytta in på en ny arena i norra delarna av London.

Wembley Stadium hör så klart också till en av de klassiska arenor i London. Dock har Wembley genom åren inte varit hemmavist för något klubblag utan istället det engelska landslaget samt även värd för FA-cupfinalen.

Den ursprungliga Wembley Stadium stod klar 1923, men stängde i oktober år 2000 och revs några år senare. Den nuvarande Wembley Stadium stod klar våren 2007 och har plats för 90 000 åskådare.

Source: ‘Wembley Stadium, London England’ by Jbmg40 via Wikipedia (CC BY-SA 3.0