Guide: Flytta till London
Tobias Lindqvist, är inte bara stilig, han är streetsmart också. Tobias har skrivit ihop ovärdeliga tips för dig som ska flytta eller precis har anlänt till London.
VAD BÖR MAN GÖRA INNAN MAN FLYTTAR TILL LONDON?
1. Spara pengar! Det är verkligen något som man måste göra. Jag skulle satsa på att åka hit med en budget mellan 30.000-50.000 kr. Då behöver man inte känna någon stress att få jobb på en gång eller ta första bästa billiga boende, speciellt om man planerar på att stanna här en längre tid. Det är mycket som man inte tänker på, men bland annat till detta behöver man pengar…
– Deposition till ditt boende, vilket vanligtvis är ett månadshyra plus att man betalar första månadens hyra dagen man flyttar in. Så låt säga att din hyra är på £500 och du flyttar in 1 januari, då betalar du £1000 och sedan 1 februari £500 etc. Så det är mycket pengar för beoende i början! Bara på en månads tid är det £1500.
– Även om dom flesta boenden är möblerade (välj möblerat eftersom du aldrig vet hur länge du stannar och det är extremt jobbigt att flytta runt alla saker) så är det alltid småsaker man behöver, så som lakan, tvättkorg, lampa, några blommor, en dammsugare osv. Jag tog inte med mig lakan, handdukar etc hemifrån eftersom det tog allt för mycket plats i resväskan. IKEA är billigt dock, så det går som tur är inte allt för mycket pengar här.
– Pengar till mobil sim-kort. Jag har bott här i över ett år och kör på kontantkort, pay as you go, vilket fungerar utmärkt. Kontrakten är oftast på 18-24 månader och man vet aldrig hur länge man stannar. Du behöver engelsk telefonnummer till ditt CV så ett företag du sökt jobb på kan kontakta dig enkelt. Gör detta redan första dagen!
– Buss- och tunnelbanekort är ungefär £30 per vecka beroende på zon, så räkna med innan du får första lönen att du i alla fall behöver lägga £100-150 på transportkort.
Det går extremt mycket pengar dom första veckorna! Och självklart så vill man ju äta ute, festa en hel del innan allvaret med jobb drar igång. Och man vet aldrig hur länge det tar att hitta boende, jobb etc. Så ja, spara pengar. Det är så värt det!
2. Titta på lägenheter redan hemma, men betala aldrig något innan du har haft en titt på det. Bilder kan skilja så mycket från verkligheten, speciellt när det gäller London.
– Läs på om alla områden i London och se vilken sida om stan som du vill bo på. Planera gärna utifrån var du tror/vill jobba någonstans och bosätt dig gärna på samma sida om stan. På så sätt så slipper du långa resvägar och har du tur kanske det räcker med ett busskort vilket är betydligt billigare än tunnelbanekort. Ju längre ut du bosätter dig desto billigare blir det, men samtidigt så kostar transportkorten mer. Zon 2-4 är förmodligen bäst, eftersom transportkorten är väldigt dyra, £50-60 per vecka i exempelvis zon 5 och 6. Dock så gäller bussarna i alla zoner även om du bara har transportkort för zon 1-2. Jag bor i zon 4 men har bara åkkort för zon 1-3 eftersom jag tar tåget/tuben till Wimbledon i zon 3 och sedan buss några stationer istället för att ta tåget ända till zon 4. Gäller att tänka smart!
– gumtree.com har mycket att välja på men också mycket skit, så jag skulle rekommendera spareroom.co.uk (betala £10 per vecka för att få se alla annonser direkt när dom kommer ut, för allt går iväg på bara någon dag), moveflat.co.uk och självklart londonsvenskar.com där du kan hitta lägenheter från svenskar. Kan alltid vara skönt att hyra från/med några svenskar. Dela rum med en vän kan vara bra i början för att spara pengar. Hyra privat är oftast billigare än att hyra genom en agentur men det gäller att vara mer försiktig eftersom privata landlords kan vara luriga. Oftast handlar det om att ge pengarna kontant en dag varje månad. Jag hade så på mitt första beoende i East London vilket fungerade okej. Läs alltid kontrakten och skriv inte under för längre än 6 eller 12 månader, som sagt, du vet aldrig hur länge du stannar.
– jag åkte till London en månad innan jag officellt flyttade hit och gick på några visningar och fick en lägenhet. På så sätt så slapp jag stressen med boendet när jag väl flyttade hit och jag slapp bo på hostel och lägga pengar på det. Jag hittade mitt första boende på Londonsvenskar.com.
– förbered ditt CV redan hemifrån. Be gärna några kompis som kan flytande engelska att rättstava det vilket alltid ger ett bra första intryck. Sedan på intervjun behöver man självklart inte kunna prata perfekt engelska, det är dom inte alls hårda med. Svenskar har gott rykte redan som det är! Överdriv gärna men man ska aldrig ljuga, men jag sa till exempel att ICA sålde kläder och sådant också och inte bara mat, vilket är kanske lite att ta i. Haha! Har du inget boende så skriv adressen till hostlet eller en kompis boende. Glöm inte ditt engelska telefonnummer! Skriv också att du planerar att stanna i London i minst ett år och planerar att studera/göra karriär här.
VÄL I LONDON:
– Börja sök jobb redan första veckan. Det tar alltid några dagar innan man får svar och sedan ska man på intervju osv. Så det finns fortfarande tid för annat. Kom alltid i tid till intervju och läs på lite om företaget, vilket målgrupp dom har på kunden, när dom grundades och varför du vill jobba för just dom och vad du kan bidra med. Exempel: COS grundades 2007 och ägs av H&M, dyrare men med bättre kvalité, inriktar sig främst på kvinnor och män i 25-40 år och jag gillar den klassiska och moderna stilen och tror att jag skulle inspirera många kunder med min stilrena svenska stil och vara ett bra ansikte för företaget och jag vill gärna utvecklas inom det. Många företag tar CV i butik men allt fler vill att man ska söka online, så ha gärna en dag hemma då du bara söker en massa jobb online. Cafeér är nog mer direkt face to face medan klädkedjor ofta vill ha in ansökningar online. Flesta jobb är tillgängliga september-oktober och senvåren/innan sommaren, då många temporära anställningar finns tillgängliga som sedan ofta blir permanenta om du är duktig. Lönen betalas vanligtvis ut varannan vecka.
– Sök boende. Ring upp en massa annonser från olika sidor och gör det så snabbt som möjligt från det annonsen har kommit upp. Boka gärna in en visning samma dag eftersom rummet/lägenheten oftast går till den person som först vill ha det och som betalar på plats, men känns det inte rätt, ta det inte bara för att ha ett boende. Som sagt så har London överlag lägre boendestandard än Sverige och vill du inte läga en förmögenhet på beonde gäller det att inte vara kräsen. Se till att få nyckel när du betalar deposition och gärna ett kvitto på att du har betalat, vilket man även kan begära av privata landlords. Pris man får räkna med för ett okej rum i zon 2-4 är mellan £380-650, beroende på vad ens budget är på. Delar man rum kan man gå ner till i alla fall £300 per månad per person. Kan däremot vara skönt att ha ett eget rum!
Bra områden är exempelvis: South West London: Wimbledon, Clapham, Putney, Fulham, Kingston, Earlsfield, Richmond, Roehampton, Wandsworth och Balham. Utmed District och Northern line är helt okej. South East London: överlag inte så bra, men Dulwich, Forest Hill, Greenwich, delar av Streatham är helt okej. Brixton är också ok-område beroende på vilken sida. East London: Början på East London och utmed DLR är ok-områden. Stratford sägs vara bättre nu och vissa områden utmed central line som till exempel Leyton. West London: Shepherd’s Bush, Ealing, Hammersmith och delar av Acton. North West London: Finchley Road, Hampstead, Kilburn och Kensal är bra områden. North London: Dalston, Islington, Camden och Finchley.
Områden jag personligen skulle undvika: Seven Sisters och Tottenham i North London, East London: Barking, Ham, Bow och Mile End. South London: Deptford, Croydon, Stockwell/Brixton, Peckham och Old/New Kent Road och Lewisham, och North/West London: Hounslow, Willesden, delar av Wembley etc. Allt detta är som sagt vad jag tycker och det gäller att utgå från sig själv. Åk alltid till området och känn av, oftast märker man redan när man går av tunnelbanan/tåget/bussen om det känns som ett bra område att bo i. Bor man nära stationen eller i ett område med villor är det nästan alltid tryggt.
EFTER NÅGRA VECKOR…
När du har fixat jobb och beoende återstår egentligen två viktiga saker att göra, NI-nummer och bankkonto. Sedan är du klar att vara här hur länge som helst som vilken annan EU-medborgare.
– NI-nummer är ett personligt kort som bevisar att du är laglig att jobba i Storbritannien och att du betalar rätt procent skatt till staten. Du kan däremot börja jobba utan NI-nummer då du får företagets ”emergency NI-number” men det innebär högre skatt. Så när du har fått ett jobb ska du så fort som möjligt boka in ett möte med JobCentre för ett NI-nummer. Brukar vara 3-4 veckors väntetid, så ring redan första dagen på nya jobbet. Läs mer HÄR. Du får ett möte med ett kontor i närheten där du bor och ta med pass och gärna ett annat ID-kort också, kontrakt, första lönespec, en räkning/hyreskontrakt eller något som bekräftar din adress och även något som bekräftar din adress i Sverige, som svenska kontoutdrag, en mobilräkning eller i princip vad som helst.
– Bankkonto – Gå till någon bank i närheten där du bor eller jobbar. Finns bland andra HSBC, Barclays, Lloyds, Natwest, RBS etc. Vissa bankar är svårare än andra, men det viktigaste att ha med sig är pass och ID, jobbkontrakt, hyreskontrakt eller någon räkning med adressen på i ditt namn och en adress från Sverige. Säg att du stannar i landet i minst ett år och var trevlig men samtidigt gäller det att vara bestämd och på dom om dom säger att du behöver boka in ett möte nästa vecka etc, dom kan alltid göra det på en gång om dom vill! Lloyds är ganska enkelt att få på medan HSBC kan vara svårare. Spelar i princip ingen roll vilken bank man har eftersom alla är mer eller mindre detsamma. Du ska ju bara få in din lön där och betala hyra+räkningar. Jobbet kan betala ut 3 löner med checkar innan du måste ha ett bankkonto, så det är gott om tid.
Detta låter krångligt och jobbigt. ÄR DET VERKLIGEN VÄRT DET?
JA! Det kan låta mycket, men det är så himla värt det. London är en helt underbar stad och det är så himla mycket som skiljer sig från Sverige, även om det är svårt att sätta fingret på exakt vad det är. London är London, och jag älskar det.
Men först och främst så lär man sig engelska så himla mycket bättre än på en lektion i skolan, speciellt konversationsengelskan. Man lär sig umgås med nya människor, från nya länder och olika kulturer. Vilket är så himla kul! Man lär sig vara självständig och våga stå på sina egna ben. Att flytta utomlands är modigt, oavsett om du gör det själv eller med en vän. Även om lönerna är svindåliga (man kan alltid jobba sig uppåt dock) och hyrorna är höga och du får leva på pasta/nudlar sista veckan är det något som gör det hela värt det ändå. Kan inte riktigt säga vad det är, men jag har aldrig varit lyckligare än vad jag är nu. Jag älskar mitt liv här i London.
Hjälpfulla länkar på LondonSvenskar
– Jobb
– Boende
– NI nummer/National Insurance