Happy Women’s Day!!

Mar 8, 2013 by

Share Button

Idag är det Internationella Kvinnodagen. Den 8 Mars varje år inträffar denna dag och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen.
Den tyska kommunisten Clara Zetkin var den drivande kraften som fick den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen att instifta den internationella kvinnodagen år 1910.
“Rösträtt för kvinnor skall ena vår styrka i kampen för socialism”.

Vi såg en klok  facebook uppdatering av engagerade feministen Malin Janlöv från Uppsala som skrev:

“Ibland känner jag lite såhär:

personer som inte kallar sig feminister. Tänk på hur det kommer sig att kvinnor idag kan utbilda sig. Kan vara sin egen målsman. Får rösta. Kan ha ett jobb. 1921 trädde rösträtten i kraft. det är inte ens hundra år sedan. Och det har vi feminismen att tacka för.

Vad vill ni ha att tacka för om snart hundra år till?”

Här har vi ett utdrag ur Sofia Capels blogg:

Jag fick en fråga om var man som feminist kan röra sig i för kretsar här i London. Så jag tänkte sammanställa en liten Feministens guide till London:

Grupper/Klubbar

London Feminist Network  – En organisation endast för kvinnor som håller seminarier, protester, bokmöten med feministisk litteratur, månliga möten och årliga konferenser.

* UK Feminista – “We provide unique training and resources to activists and groups, organise campaigns and events, and offer a powerful, passionate voice for feminism.”

* Om du pluggar på något universitet så bör det finnas ett feministiskt society där, eller en “Women’s union”. Om det inte redan finns, skapa ett!

 

Bra sidor / bloggar om feminism:

The London feminist Arg och bra

Vagenda – Snyggaste och roligaste feministsidan på nätet?

* Another angry woman – Precis vad det låter

 

Protester/Kampanjer 

London SlutWalk – Emot slut shaming, våldtäkt och tanken att våldtäktsoffer får skylla sig själva. Prenumerera gärna på deras nyhetsbrev.

* Reclaim the night – En protest mot att kvinnor inte känner sig trygga att gå ute sent.

 

Konst och kultur: 

* Storm in a tea cup – Rörelse för kvinnor inom konst, musik mm

* Feminist Library – Ett bibliotek med feministisk litteratur, ligger på 5 Westminster Bridge Road, London, SE1 7XW.

London Feminist Film Festival – En respons till underrepresentationen av kvinnor i film, samt hur de ofta framställs. Film och diskussion.