Hej Izzy Lindqwister!

Dec 8, 2012 by

Share Button

Vem är du?
Den frågan har jag ställt mig själv flera gånger utan att hitta ett riktigt svar, hum… vänta lite, nu har jag det! Izzy Lindqwister är en svensk sångerska som lever mellan Paris och London med en vampyrtand som alltid sticker ut när hon sjunger! Hihi! Skojar bara. Det kankse är lika bra att inte veta vem man själv är, livet ändras ju lite varje dag så man kan ju säga att varje dag är man lite av en ny person.

Du har ju bott i bland annat Stockholm, London och Paris. Hur influerar olika städer dig och din musik?
Jag gillar att observera människor i olika städer, sitta på ett café och dagdrömma och skriva några rader. Sedan jag var liten så har jag flyttat runt en massa, vilket har lett till att jag inte riktigt känner mig hemma någonstans. Det är lite som om jag är förföljd av en konstant hemlängtan utan att veta vad jag kan kalla mitt hem. Jag tror det är den känslan som fick mig att börja skriva låtar, känslan av att vara en främling var man än bor. Det är pendlandet mellan olika städer i kombination med mina vistelser i Alperna där jag fjällvandrar för att vara i närheten av naturen som gör att jag kan observera mycket och sedan dra mig tillbaka lite för att skriva och analysera.

Var är det roligast att uppträda?
Det beror mycket på vad för ställe man spelar på, jag måste nog säga att det var otroligt kul att spela i Spanien och Italien för att vi blev mottagna med mycket generositet och publiken där verkade verkligen musikpassionerad.

Hur skulle du säga att din musik förändrats sedan du gick solo?
Utan att gå in i detalj och beskriva alla olikheter i själva musiken så kan jag nog konstatera att det som har förändrats mest är känslan inombords. Jag skriver nog med lite mer personlig frihet i mitt soloprojekt, jag vågar experimentera mer vilket har sina för- och nackdelar. Det är svårare att säga vad för musikstil jag tillhör nu eftersom jag blandar många fler influenser.

Vad lyssnar du själv på?
En salig blandning av olika artister. Den senaste tiden har jag lyssnat en massa på Glenn Gould, en fantastisk klassisk pianist. Susan Cadogan, min favorit reggae-soul queen och 70-tals rock bandet Roxy Music.

Du har ju samarbetat med bland andra Cornershop. Vilka musiker drömmer du att spela med?
Min dröm vore att en dag skriva en låt och sjunga med Lee Hazelwood vilket vore omöjligt eftersom han inte lever längre.

Vad gick igenom ditt huvud när du skrev låten Fool to Fool?
Fool To Fool var en rad jag skrev ner i mitt notblock i en stund då jag kande mig sviken av en vän. I konflikter finner man inga rätt eller fel, inte en sanning utan flera, och jag försöker alltid resonera och finna en logisk förklaring till saker och ting men ibland måste man acceptera att inte förstå. Vi är alla mänskliga trotts allt och hur man än försöker undvika att bli sårad och besviken så blir man tvungen att våga vara någon annans idiot för att kunna uppleva kärlek i livet. Det är svårt för mig att sammanfatta det hela utan att börja rabbla om en massa filosofiska idéer.

Har du något knäppt/galet/roligt minne från något gig/tour?
Det första jag kommer att tänka på när någon nämner ordet tour är de ensamma natterna då man blir tvungen att sova på billiga hotell vid motorvägen som alla har samma inredning och ser ut som en båthytt och när man slår på TVn för att man inte kan sova så är det enbart porrfilmer på alla kanalerna.

Vad har du för planer för framtiden?
Jag har alltid undvikit att tänka på framtiden, jag planerar sällan längre än en månad framöver men det jag kan säga är att jag hoppas att jag kommer uppskatta nuet i framtiden och att musiken kommer fortsätta fylla mitt liv med glädje.

Biiisous,

Izzy

Lyssna på Izzy Lindqwisters nya LP Pyjama Party LP