Hemma Hos: Arkitektstudenten Claudia Tanskanen

Sep 12, 2016 by

Share Button

Namn: Claudia Tanskanen

Ålder: 24

Flyttade till London: Hösten 2014

Bor: I en 4 bedroom flatshare mellan Camden och Holloway

Hyra: Ca £550 i månaden

 

Claudia är 24 år och snart nyexaminerad arkitekt. Efter att ha pluggat arkitektutbildningen vid Lunds universitet blev hon 2014 erbjuden ett internship på en arkitektbyrå i London. När praktiken var klar bestämde sig Claudia för att stanna kvar i staden, och hon började plugga masterprogrammet B-Pro vid The Bartlett School of Architecture. Londonsvenskar hälsade på hemma hos Claudia för att få en inblick i hur en studentlya i Camden kan se ut, ta del av Claudias bästa smultronställen i norra London, samt prata om livet som arkitektstudent i storstaden. 

 

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

Hur kommer det sig att det blev just arkitektur?

Jag gick på magkänsla. Jag visste att jag ville jobba med något kreativt och design-relaterat. Jag ville även göra något akademiskt och praktiskt. Även om jag inte ser arkitektutbildningen som en yrkesutbildning är jag helt säker på att den har öppnat de rätta dörrarna för mig.

 

Hur skiljer det sig att plugga arkitektur i London jämfört med Lund?

Det är svårt att säga för de två programmen har inte haft samma roll i min utbildning. För min personliga utveckling kändes det viktigt att få ett nytt perspektiv på arkitektur och den byggda miljön, och därför valde jag tt studera en kurs på Bartlett som var väldigt unik och som kunde komplettera mina tidigare kunskaper, samt erbjuda något jag inte haft tillgång till tidigare. En av de mest påtagliga skillnaderna skulle väl vara utbildningsstilen – det är lite mer styrt här i London. Jag skulle dock inte säga att det är något begränsande.

 

Vad inspirerar dig i dina studier/ditt arbete?

Allt omkring mig. Vänner, kollegor, lärare … Litteratur, mode … Hur jag upplever världen och samhället som jag lever i … Men kanske framförallt människor.

 

Processed with VSCOcam with f2 preset

Vilka utmaningar har varit svårast, och hur har du tagit dig igenom dem?

Att lära sig att balansera studierna och ett hälsosamt liv. Jag låter studierna och arbete ta över väldigt stora delar av mitt liv. Jag vill hitta mer tid för andra saker, bland annat sådant som inspirerar mig.

 

Vilka råd skulle du ge andra svenskar som vill plugga arkitektur i London?

Att läsa på ordentligt om kurser man är intresserad av och prata med folk som vet om det. Det är alltid bra att veta vad man ger sig in i, särskilt när det kostar en hel del att studera här.

 

12248260_10153389771576785_1315858502523848107_o

Med kursarna på Bartlett.

Vad skulle du göra om du inte pluggade arkitektur?

Om arkitektur och design inte var ett alternativ för mig önskar jag att jag gjorde något idrottsrelaterat. Tennis kanske? Dock är jag inte så tävlingsinriktad.

 

Vad är mening med livet för dig?

Att lära sig nya saker och utvecklas, inom alla aspekter av livet.

 

Har du någon förebild?

Min mamma, flertal vänner. Tycker om Jennifer Lawrence också, hon är rolig.

 

Hur gör du för att stressa ner?

Lagar mat, går promenader, sover.

 

Vad gör du för att tanka positiv energi?

Tänker på eller tittar på något roligt, går in på pinterest, idrottar, eller hittar på något roligt med en vän.

 

Vad gör dig arg?

Orättvisor av olika slag gör mig ganska upprörd. Jag blir lättirriterad om jag sover för lite.

 

Om du skulle skriva ett brev till ditt 18-åriga jag, vad skulle det stå?

“Du gör bra ifrån dig, fortsätt så!”

 

Processed with VSCOcam with c1 preset

Vart ser du dig själv om tio år?

Ingen aning, det är det som är så spännande.

 

Hur ser en vanlig dag ut i ditt liv?

Promenerar eller cyklar till Bartlett, studerar hela dagen, lagar något gott på kvällen, och umgås med mina roomies eller med vänner.

 

Vad är det bästa med området där du bor?

Det tråkiga svaret är att det är så nära till skolan. Det intressanta svaret är att det är relativt nära till andra områden som jag gillar. Som Kentish Town och Hampstead Heath.

 

Processed with VSCOcam with c1 preset

Vart skulle du vilja bo om du inte bodde i Camden?

Kentish Town eller Tufnell Park. Tänker inte flytta ifrån norra London, älskar det.

 

Hur skulle du beskriva din inredningsstil?

Bohemisk-minimilaitisk kanske? Tycker om färger och mönster men tycker inte om att ha för mycket saker framme eller för mycket dekor. Det ska vara hemtrevligt dock.

 

Inredningstips?

Tycker om att ha böcker framme, tycker nästan att de ser bättre ut i en hög än i en bokhylla.

 

hemmahosclaudia2

2016-09-10-14-12-52

Något du inte skulle kunna leva utan i ditt hem?

Kuddar.

 

En inredningspryl man aldrig skulle hitta hos dig?

En bokhylla? Haha.

 

Något du saknar i ditt hem?

Mer kuddar och ett skrivbord.

 

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with c1 preset

Processed with VSCOcam with c1 preset

Vad älskar du mest med London?

Att jag aldrig är uttråkad här.

 

Något du ogillar med London?

Tempot är för högt för att jag ska kunna tänka mig bo här resten av livet.

 

Vart tar du en date du vill imponera på i London?

För en kvälls-date blir det Everyman Cinema i Hampstead eller någon rooftop cinema, och därefter äta pannkakor eller ta en drink i närheten. London erbjuder riktigt unika filmupplevelser. För en dags-date blir det en cykeltur och picknick i Hampstead.

 

Processed with VSCOcam with c1 preset

Hur spenderar du en regnig dag i London?

Som vilken dag som helst. Det mysigaste alternativet skulle vara på något trevligt kafé med en bok i handen.

 

Beskriv en lyckad utekväll för dig i London.

De bästa kvällarna på senaste tiden har börjat spontant på en trevlig pub och slutat på en bar i närheten. Det roligaste med London är att man enkelt kan hoppa mellan olika ställen då det alltid finns så många pubar/barer nära varandra.

 

11075176_10153220624856518_993899865717267139_n

Vart kurerar du dig dagen efter?

Oftast är jag tvungen att ägna mig åt skolarbete dagen efter. Men jag ser alltid till att unna mig en god kopp kaffe. Leyas vid Mornington Crescent har hur gott kaffe som helst!

 

Hur spenderar du helst en söndag i London?

Pa en cykel i gott sällskap. På så sätt kan jag upptäcka nya ställen och stanna sa fort jag ser något intressant.

 

Ditt bästa smultronställe som turisterna missar?

Jag tycker Norra London har många smultronstallen som turister missar. Hampstead Heath har bra utsikt över London, områdena i närheten är mysiga med trevliga caféer. Ställen som Hampstead Village och Highgate Village har en bykänsla som jag tror manga inte förväntar sig av London, men som är värd att uppleva. Highgate Cemetary är lätt vart ett besök också.

 

10440681_10152656377651518_7314328566298307424_n

Hampstead Heath

 Mest överskattade turistattraktionen i London?

Big Ben… Det ar inte mycket man kan gora forutom att ta bild med den. London Eye är onödigt dyr men man får åtminstone en fin utsikt.

 

Bästa stället för människospaning?

Oxford Street kanske? Det ar alltid mycket folk där.

 

Bästa brunchen?

Sunday i Barnsbury!

 

Bästa middagen?

Det här var svårt! Tycker om att äta i Chinatown. Pizza East och Franco Manca har goda pizzor. The Chicken Shop i Kentish Town var en trevlig upplevelse. Five Guys har bästa hamburgaren. Caravan har väldigt god mat, Dishoom också.

 

12087647_10153722155701518_351880562395912602_o

Caravan vid Kings Cross.

 Vart går du helst och shoppar?

Topshop på Oxford Street! De har allt jag behover!

 

Du får 100 pund och måste bränna dem på en dag. Hur skulle du använda dem? (Du får inte handla kläder)

Skulle väl gora nagot jag tänkt på länge men ofta känt mig for snål för att göra… Som att åka ruschkana ner for Anish Kapoors installation i Olympic Park. Och sedan spendera pengarna på god mat i närheten. Eller kanske åka upp i The Shard och äta där med. Mat är alltid med i ekvationen!

 

Ditt bästa Londonminne?

Har så många. Cyklade till IKEA i Tottenham längs kanalen for nagra veckor sedan. Vädret var jättefint, stannade och åt lunch i Victoria Park och fick se så många nya områden på vägen.

 

Ditt sämsta Londonminne?

När det brann i min flatmates rum.

 

Vad saknar du i Sverige? (förutom vänner och familj)

Bättre kvalitet på mat… Som hälsosamt bröd och ”normal” mjölk. Fisk är också bättre i Sverige.

 

Text & bild: Billie Elmqvist Thurén