Hemma Hos: Charlotte Ågren

May 31, 2017 by

Share Button


Namn: 
Charlotte Ågren

Instagram: Charlotteswe

Flyttade till London: 2009

Sysslar med: Driver och äger LondonSwedes.com (londonsvenskar.com)

Bor i: West Kensington

 

Charlotte Ågren är ursprungligen från Stockholm och flyttade till London 2009.  Efter studier och ett internship tog hon under 2011 över Londonsvenskar.se och skapade LondonSwedes.com, ett community för svenskar i London men även för turister som besöker staden. 

Efter att ha mottagit ett stipendium studerade hon på Regent’s University under 3,5 år (mellan 2012-2015) medans LondonSwedes även tog upp mycket tid. Sedan examen 2015 har Charlotte jobbat med LondonSwedes på heltid och med events såsom midsommar, kräftskivor och Lucia. Förutom eventen, hemsidan och alla sociala mediakanaler  jobbar hon nu med en rekryteringsplattform för skandinaver som söker jobb i Storbritannien. Charlotte bor i West Kensington i en mezzaninvåning med två sovrum.

 

Text: Billie Elmqvist Thurén
Bild: Johanna Lundqvist

 

 

2017011_HEMMAHOSCHARLOTTE_SHOT01_150

Charlotte jobbar hemifrån eller ifrån WeWork, som har kontorshotell på flera platser i London. 

2017011_HEMMAHOSCHARLOTTE_SHOT01_053

Lägenheten har kök och vardagsrum i ett vilket gör den perfekt för middagar och sociala tillställningar.

 

2017011_HEMMAHOSCHARLOTTE_SHOT01_023

Hur startade din Londontid?

Jag kom till London 2009 med en dåvarande pojkvän. När vi träffades i slutet av 2008 jobbade jag för att spara ihop pengar för att studera i Australien. Det gick inte att flytta så långt för honom så det blev London istället. Jag hade inga problem med London då jag mest var nyfiken på nya städer, jag ville bara testa något nytt.

 

Vad gjorde du i London första tiden och hur lång tid tog det innan du kom på idén med LS?

Jag började studera PR och marknadsföring på ett college i Holborn och efter det gjorde jag ett internship på ESCADAs huvudkontor som jag fick genom en vän. Jag var 22 och märkte att modeindustrin inte var något för mig så jag sökte mig till en annan PR-byrå som inte var in-house såsom ESCADAs.

Precis innan jag skulle börja hade jag tankar på att starta något online. Jag var ut en kväll och blev presenterad för en tjej som hette Sanna och vi började spåna på idéer och tyckte att det saknades något för svenskar i London. Just då så var  bloggtrenden bara några år gammal och väldigt het så första tanken var att skapa en typ av bloggportal.

 

Hur blev du ägare till Londonsvenskar?

Det fanns redan en domän – Londonsvenskar.se  – detta var 2011 och det var två killar vid namn Martin Wélen och Daniel Hansson som hade startat forumet som fanns på den tiden. Det var ett forum där folk diskuterade olika ämnen, la ut jobb  och lägenheter och sökte vänner.

 

Jag ville starta något större, ett varumärke, något som kan sprida sig i andra städer och som hyllar svensk kultur och våra traditioner men på ett modernt sätt och även såklart hjälper svenskar att känna sig hemma utomlands. Lite som “din vän i London” var väl den första slogan jag tänkte.

 

Jag kom överens om en deal med de tidigare ägarna och fick ta över databasen. Vi hittade väldigt snabbt en potentiell investerare. Både jag och Sanna hade möjligheten att jobba några månader utan lön vilket gjorde saker väldigt mycket lättare. Min lägenhet blev ett kontor för oss och flertal skribenter under flera månader.

 

Londonsvenskar in the making

Första skisserna Londonsvenskar

Charlotte och Sanna när de jobbade på första skisserna i hennes dåvarande Londonhem i Marylebone, 2012.

 

Vi fick dock massa strul med första lanseringen i 2012 pga av en opålitlig partner så jag åkte på en rejäl smäll det första jag gjorde vilket tog ganska hårt på mig. Det tog även slut med min kille vid samma tidpunkt och jag flyttade till Sverige så jag var väldigt nära på att ge upp.  Vi hade jobbat 24/7 under 4 månader vi detta laget och skrivit över 500 artiklar med över 20 vänner och skribenter som hjälpte till. Planerna var jättestora i början men vi blev lurade. Första smällen var definitivt en läxa att inte vara naiv och ha kontrakt på plats samt lyssna på sin intution.

Allt löste sig till min fördel vilket jag är lycklig för idag, men det var det som fick mig att söka till universitetet och som gjorde att det alltid blivit 50/50 mellan studier och hemsida under några år.

 

På vilka sätt har Londonsvenskar förändrats sedan du tog över?

Jag tog över domänen och köpte även LondonSwedes.com då det finns intresse hos fler än bara svenskar. Sedan är det rätt svårt att uttala Londonsvenskar till alla annonsörer och kunder jag haft över åren så LondonSwedes kändes lite enklare, haha. Tanken är väl lite att sidan ska bli på engelska i framtiden, råden vi ger är absolut inte bara för svenskar utan kan egentligen delas med alla.

 

Sidan har förändrats över åren, det var ganska många bloggare från början men det var mycket att hålla reda på, många krav och inte tillräckligt med uppdateringar för att de skulle vara värt det. Sidan rullade på och växte med säkert 25-100 medlemmar per vecka i snitt under åren men jag fick för mig att jag skulle ta en riktigt examen då tidigare utbildningar hade vart diplom så jag sökte lite olika universitet och fick ett stipendium på Regent’s University i London.

 

Där gick jag i 3,5 år, tills juni förra året. Lyckades dock driva sidan och även nylansera vid ett tillfälle och bygga upp eventen vi har nu. Mycket tack vare Ellen Grefberg och Sofia Capel som tog hand om innehåll och artiklar medans jag körde event. På Regent’s hade vi ledigt 3 månader på sommaren och även över jul – precis de datum som vi svenskar firar traditioner såsom midsommar, kräftskivor och Lucia, så det var en perfekt tid för mig att kombinera mina event med studier.

 

Londonsvenskars forum på Facebook som har över 16 000 medlemmar är väldigt aktivt och det uppstår ibland långa diskussioner och konflikter – hur gör du för att handskas med det?

…och framförallt dumma frågor, haha! Denna grupp är tillskillnad från fan pagen en grupp där medlemmar kan diskutera vad dom vill.

Jag skapade ett boendeforum samt ett för svenska promoters som båda växt snabbt och har tusentals medlemmar. Detta för att minska antalet inlägg i själva “londonsvenskar” gruppen.  Det är ett hjälpsamt forum men som med mycket på nätet finns det troll och idioter som gömmer sig bakom datorn när de har en åsikt. Det är alltid någon som svarar på frågorna som ställs men har sett till att de finns en FAQ som man kan länka till istället.

De kan ni hitta här:
FAQ Boende London
FAQ Jobba i London

Blir lättast så, det är ju inte säkert de som svarar har rätt så det är bäst att ha klara svar på frågor som dyker upp ofta. Jag står som admin men har inte tid att kolla igenom forumet, det är ganska självgående, medlemmar kan rapportera spam och opassande inlägg. Har precis annonserat ut efter admins och moderatorer så det blir lite ordning igen.

 

LondonSwedes Crayfish Festival

LondonSwedes kräftskivefestival 2016 lockade över 600 gäster över fyra dagar.

lucia-13th-0012

Bild från svenskt Lucia firande i Asylum Chapel i Peckham.
Fler bilder från LondonSwedes events 2016 hittar ni här.

Vad är det som driver dig i ditt arbete?

Många mail har börjat med en komplimang om att de uppskattar alla tips och råd. Det är tack vare all support och uppskattning som gör jag kört på, speciellt under universitetstiden när det var lite för mycket att göra.

Eventen har drivit mig väldigt mycket också! Vi hade tusentals personer under hela förra året och eventen är ofta ganska intima och personliga och det finns inget mer givande än att se folk ha kul! Många kommer tillbaka varje år.

Pengar har inte drivit mig, men däremot en bild av hur jag vill att mitt liv ska se ut, och den visionen har varit väldig stark och det känns som att bitar börjar falla på plats. Jag vill inte behöva jobba 9-5!

 

Vad är målet?

Jag vill skapa en plattform som får folk att känna sig hemma, informerade och trygga, inte bara i London, utan i andra städer. Jag tror jag är på god väg, jag är fortfarande på steg 1 känns det som även om det gått många år. Jag är redo att ta steg 2 nu vilket är rekrytering och större event.

Mitt personliga mål är att behöva jobba några timmar per dag (inte nu men i framtiden), och kunna jobba från andra länder halva året. Just nu jobbar jag från Costa Rica.

 

Vad är det som gör just dig så bra på ditt jobb?

Jag tror jag är bra på att få saker att hända och har väldigt mkt energi och kan göra 50 saker på en gång. Det är också min motgång.  Jag har en drös med skribenter, fotografer och event managers för både hemsidan och eventen så utan deras jobb skulle det inte hända men jag ser till att vara spindeln i nätet. Annars har jag ingen specifik färdighet jag skulle kunna sätta fingret på. Har lärt mig att använda Keynote ioförsig och gör ganska shyssta presentationer till annonsörer, haha!

.

Swedish Midsummer 2016

Midsommarfirande med Young Professionals of the Swedish Chamber.

Jag gillar att jobba med projekt, därför är eventen så roliga. När det är över krashar jag dock, ofta lämnar jag festen och går hem och sover.

När det gäller hemsidan i sig, jag har haft hjälp av så många fina människor. Jag jobbade själv utan att tjäna en krona under över två år. Mest för att jag inte hade det som drivkraften utan det var en hobby.

 

Tips till andra som vill driva eget?

Jag skulle säga: hitta en mentor. Det tog alldeles för lång tid innan jag gjorde det. Hittar du inte en mentor, eller hittar du inte en partner, är inte det fel det heller, men saker tar TID. Ge saker tid. Så länge du tror på produkt eller service eller idé och kör på så kommer andra tro på det också.

 

charlotte ågren

Charlotte med sin eventmanager Claudia. 

Charlotte Ågren

Midsommar med Young Professionals of the Swedish Chamber

 

Vad är meningen med livet för dig?

Att få njuta av livet. När jag stressar kan jag inte njuta även om jag har kul och gör mycket roliga saker. Att njuta är att vakna upp och vara lugn och harmonisk i sig själv. Jag vill ha familj också men inte än, blir ju svårt nu också då jag är singel, haha!

 

Har du någon förebild?

Jag har träffat många genom livet som inspirerat mig såklart.

Jag beundrar folk som lyfter andra – såsom  Ellen De Generes – det finns en anledning till att hon beundras av miljoner människor. Hon har en fantastisk aura, en humoriskt sida men även en allvarlig och otroligt genuin.

 

Hur gör du för att stressa ner?

Helt klart träffar mina vänner. Vi skrattar så otrolig mycket åt dumma saker och dom får mig att glömma allt.

 

Vad gör du för att tanka positiv energi?

Ringer en vän som ger mer energi.

 

Vad gör dig arg?

När jag inte håller tider eller håller mitt ord. Bara jag kan göra mig själv riktigt arg. Annars blir jag arg på folk som gör illa djur och sist men inte minst – internettroll.

 

Om du skulle skriva ett brev till ditt 18-åriga jag, vad skulle det stå?

Gör precis det du gjort! Jag har svårt att se att någon annan väg skulle placera mig där jag är nu. Jag är inte vid mitt mål men jag känner att jag är på väg. Skulle väl även nämna att man inte behöver inte plugga om man inte känner för det.

 

 

2017011_HEMMAHOSCHARLOTTE_SHOT01_010

Lägenheten ligger högst upp i huset och har 5 takfönster vilket gör den väldigt ljus.

Hur var det att studera i London?

Jag började lite senare än vad som är vanligt här, jag var 25. Många är 18 när de börjar i Storbritannien och man märker en ganska tydlig skillnad på just 18 och 25 så jag var väl mest där för lektionerna. Regent’s ligger mitt inne i Regent’s Park så omgivningen var magisk. Regent’s är ett privat universitet och har studenter från hela världen. Mycket svenskar, norrmän, italienare, tyskar, asiater och araber. Det är generellt väldigt dyrt att studera i London, vi är ju rätt bortskämda i Sverige med fri utbilding men erfarenheten efter att ha fått plugga i Storbritannein går inte att ta miste på. Det är en internationell stad och du får kontaker och vänner från världen över.

 

Vart ser du dig själv om tio år?

Jag vill ha en stor familj och massa hundar. Jag skulle lätt kunna bo på engelska landsbygden. Max en timme utanför London hade vart perfekt. Och så njuter jag av livet!

 

charlotte ågren

 Examensdagen på Regent’s University i London.

Vad är du mest stolt över?

Att jag tog mig igenom universitetet trots att mycket tid gick åt till LondonSwedes.com. Jag har svårt med skolan men körde på. Man kan ju undra varför jag fick ett helt stipendium – det var faktiskt på grund av mitt arbete med Londonsvenskar. Sedan är jag rätt nöjd att Time Out och Evening Standard har snappat upp våra event senaste året, flertal gånger.

 

 

Londonswedes Evening Standard

Evening Standard rekommenderade kräftskivefestivalen 2016.

CHARLOTTE’S LONDON

 

Hur ser en vanlig vardag ut i ditt liv?

Jag vaknar 7:30 men går inte upp förens 8:00 – då ger jag mig ut och tränar en timme. Jag ÄLSKAR att var uppe med tuppen men har blir lätt att jag drar mig…

Mitt löfte för i år är att sitta vid datorn vid 8:30am senast (efter gym och frukost)!

 

Vad är det bästa med området där du bor?

Jag har bott i Shepherds Bush och min förra lägenhet sedan 2013. I september flyttade jag till min nya. Den ligger i West Kensington, precis mellan Holland Park, High Street Kensington och Shepherds Bush så inte så långt från min  gamla lägenhet.

Jag gillade inte området från början mest för att jag inte hade vänner här utan hängde mest i östra eller centrala London. Men nu har jag lärt mig älska det, finns så mkt att göra och nära till Holland Park där jag springer varje morgon.

 

Vart skulle du vilja bo om du inte bodde där du bodde?

Hackney, I’m a hipster by heart.

 

2017011_HEMMAHOSCHARLOTTE_SHOT01_118

 

Vad hade du för krav på ditt hem i London, och hur var det att hitta det?

Jag är faktiskt rätt rörig, så jag kan inte bo med slarviga flatmates.  Jag har haft sjukt tur geonom åren, mina flatmates har vart de mest exemplariska flatmates jag någon haft!

 

Jag hittade mitt boende genom kontakter och har en privat landlord, en svensk kvinna som är hur lätt att göra med som helst. Jag bodde i Shepherds Bush i tre år sedan fick jag i uppgift att visa den lägenheten jag bor i nu genom LondonSwedes men blev kär i den själv och valde att flytta in i den. Så ett par som kom på visning tog över min gamla, haha!

 

13902056_10154433857471518_717324429_o

Charlotte beskriver sin inredningsstil som eclectic (bild från gamla lägenheten)

 

Hur skulle du beskriva din inredningsstil?

ECLECTIC! Kreativ? Jag har en svart torso med en riddarhjälm  från Portobello Road samt peruker överallt. Mina grannar har flertal gånger trott jag är en designer av något slag.

 

Inredningstips?

Beror på om man vill ha en unik lägenhet eller en Svensson. Undvik IKEA för detaljprylar (borde inte säga det), gå till TKMaxx, de har designprylar till bra priser, ofta förra säsongens grejer. Ha en del unika saker i hemmet, det gör all skillnad. I en liten lägenhet kan det vara en unik fåtölj eller bara annorlunda koppar. Jag samlar på koppar. En av varje.

 

Något du inte skulle kunna leva utan i ditt hem?

Mitt täcke och min säng. Världen mysigaste och krispigaste täcke. Färska blommor och en fräsch toalett (killar måste lära sig att ta ner locket).

 

2017011_HEMMAHOSCHARLOTTE_SHOT01_038

Ena sovrummet i lägenheten

En inredningspryl man aldrig skulle hitta hos dig?

En “Live Love Laugh- tavla.

 

Något du saknar i ditt hem?

En trädgård. Vi har en liten fransk balkong men jag saknar att kunna kliva ut på morgonen.

 

Vad älskar du mest med London?

Det är så internationellt, stort, du hittar ALLT här. Finns parker, vatten och massvis av olika stadsdelar för alla smaker.

 

2017011_HEMMAHOSCHARLOTTE_SHOT01_059

Lägenheten saknar trädgård men har en liten fransk balkong.

 

Något du ogillar med London?

Nej 🙂 Vädret är väl standard att påpeka om någon frågor om något negativt, men Sverige är likadant.

 

Vart tar du en date du vill imponera på i London?

Jag har en plats vid vattnet vid Hammersmith Bridge, det är precis vid The Blue Boat. Solnedgången är den finaste jag har hittat i London. Går ner precis bakom bron. Du tar med din egen flaska vin och har en picknick vid vattnet. Jag har dock inte tagit jättemånga dejter hit haha, det är min speciella plats.

 

Hur spenderar du en regnig dag i London?

Jag skulle önska att jag kunde säga museum, eller bio på Electric Cinema eller liknande men jag är nog i min lägenhet och jobbar eller hänger. Jag älskar min lägenhet och gillar att vara själv ibland. Podcasts och ett glas vin.

 

Beskriv en lyckad utekväll för dig i London.

Gastropub, hemmafest, eller om man vill dansa – ett rave någonstans. Jag gick ut i West End tidigare och det händer att man hamnar där ibland, men inget jag väljer utan någon speciell plan. Har en stor vänskapskrets som man hunnit skaffa genom åren så det känns som att det alltid är någon som fyller år, det blir olika ställen varje vecka.  Går majoriteten av gångerna ut i stora gäng med blandade killar och tjejer.

 

Vart kurerar du dig dagen efter?

Jag hänger i west, mycket på West 36, Golborne Deli eller Pizza East är fantastiskt. Annars cyklar jag mycket!  Min cykel är det bästa köpet jag gjort.

 

Nolobi Bikes

Bästa köpet var en vit cykel från Nolobi. Den har används flitigt och är det främsta transportmedlet för Charlotte.

 

Hur spenderar du helst en söndag i London?

På mitt gym som har spa.  Det är ett hotellgym och är ganska ofta tomt, vilket är skönt! Jag gav mig själv ett årskort när jag fyllde år förra året och spat är helt fantastisk, de har ett snörum för dagar man är bakis.

 

Ditt bästa smultronställe som turisterna missar?

Hammersmith – riverside. Finns massvis med pubar längs vattnet och är supertrevligt på sommaren. Annars Hackney,  längs vattnet vid Hackney Wick. Inte så mycket smultronställe längre men charmigt ändå.

 

FSP_Hammersmith_Sunset_6

Hammersmith riverwalk är ett måste en solig sommarkväll eller för en första date.

De mest överskattade turistattraktionerna i London?

Har efter 7 år i London aldrig varit på några av de stora turistattraktionerna men jag skulle säga, Madame Tussades (precis vid mitt gamla universit – det är alltid en kö på flera timmar).  Kom igen, det är vaxdockor!

 

Bästa stället för människospaning?

Chelsea farmers market, Brick Lane eller överallt i Soho – Old Compton Street.

 

Bästa brunchen?

Käkade på 32 i Clapham någon vecka sedan. grymt ställe, bra vibe, god mat! Clapham har jag precis upptäckt, sjukt nice område. Käkade middag på Diary nyligen också  med några av mina foodievänner – kan verkligen rekommendera!

 

Bästa middagen?

Jag är inte en foodie själv -jag går efter mitt sällskap men med en dejt skulle jag gå till Soho på något tapas ställe, sitta vid baren, Barrafina tillexempel. Dishoom gillar jag också, finns på flera ställen. Väldigt bra indisk mat!

 

Vart går du helst och shoppar?

Mest online, gillar inte att shoppa. Hittar allt online men bor 15 min från Westfields som är öppet till 22:00 varje kväll så det funkar ju alltid om det blir kris. Online blir det ASOS.

 

Ditt bästa Londonminne?

Jag måste nog ta mitt favoritminne utanför London. Jag har gått på många festivaler under mina sju år i Storbritannien och mitt absolut bästa minne är på Secret Garden Party i Cambridgeshire.

 

Secret Garden party

Charlottes favoritfestival Secret garden party är ett årligt event över 4 dagar i Cambridgshire.

Ditt sämsta Londonminne?

Att det är så stora avstånd så det är inte så lätt att vara knacka på dörren hos en kompis och säga hej, så London kan bli ganska ensamt. Måste tillägga, alla avstånd. Det kan ta 75 minuter att ta sig till mina vänner i östra delen av stan. Se till att bo där du vill hänga!

 

Vad saknar du i Sverige (förutom vänner och familj)?

Sommarkvällarna!  Jag gillade inte sverige de första fem åren ifrån stockholm men nu på senaste tiden börjar jag sakna och framförallt älska det mer och mer. Mina barndomsvänner i Stockholm känner alla varandra och genom åren har vi blivit ett tight vänskapsgäng.  Sjukt härligt gäng, långa vinmiddagar och ett allmänt drivet och kul gäng. Även om jag älskar att vara i Stockholm är London mitt framtida hem.

 

Avslutningsvis, något du vill säga till andra Londonsvenskar?

Inte stressa med åldern och hur saker “bör vara”. Jag har inte fått en enda krona av mina föräldrar och hade ingen utbildning eller vidare jobberfarenhet tills jag var 25 år gammal så om jag kan, kan verkligen ni!

 

 

2017011_HEMMAHOSCHARLOTTE_SHOT01_087

Levande växter och färska blommor är ett måste hemma hos Charlotte. 

 

2017011_HEMMAHOSCHARLOTTE_SHOT01_076

Fotograf Johanna Lundqvist tog med sig sin hund Måsen.

2017011_HEMMAHOSCHARLOTTE_SHOT01_017

Charlotte gillar detaljer och handlar mycket av sina inredningsprylar på TK MAXX.