Hemma Hos: Louise Udin

Feb 6, 2017 by

Share Button

Namn: Louise Udin

Ålder: 24

Flyttade till London: 2013

Sysslar med: Artist/låtskrivare, receptionist

Bor i: Fulham

Hyra: £580 per person (bor med två andra)

 

Louise flyttade till London 2013 för att  plugga musik på BIMM London. Hon tog examen förra året och jobbar nu som receptionist/kontorsassistent på en “creative agency” samtidigt som hon sysslar med sitt artistprojekt LOUUD och arbetar som låtskrivare.

 

Processed with VSCO with hb2 preset

Varför bestämde du dig för att plugga musik i London?

Jag pluggade musik på gymnasiet hemma i Stockholm och BIMM kom dit och föreläste en gång. Jag tänkte inte så mycket på det då men 2 år efter studenten började jag känna ett sug efter att flytta utomlands och satsa på en karriär inom musik. Då kom jag ihåg BIMM och ansökte ganska snabbt, åkte till London på audition och flyttade hit inom 6 månader. Det stod mellan London och LA, men idag är jag glad att jag valde London, som jag räknar som mitt hem nu. London har ett stort musikarv och det känns verkligen. Det är en bra stad att vara i när det gäller kreativt skapande.

 

Tips till andra som skulle vilja plugga/jobba med musik i London?

Satsa! Det tar 2 timmar att flyga från London till Sverige så om man skulle ångra sig så är det inte hela världen. Och att plugga musik här rekommenderar jag verkligen, finns många bra skolor och man träffar likasinnade personer. Jag träffade mitt band samt många av de personer som hjälper mig i min karriär just på skolan.

 

Hur är det att ta sig fram som musikartist här i London?

Som nämnt är London en stor musikstad vilket är väldigt bra. Dock innebär ju detta att det finns väldigt manga likasinnade personer i staden, så konkurrensen är hård. Men jag tror inte London skiljer sig från någon annan storstad, så man får bara kämpa helt enkelt.

 

16409433_10154490272218477_1371957783_o

Vad inspirerar dig i musiken?

Kärlek. Klyschigt men sant, haha. Alla mina låtar handlar om brustna hjärtan och dåliga relationer. Livserfarenheter inspirerar mig, för mig är låtskriveri en typ av terapi, som att skriva dagbok. Det behöver inte vara mina livserfarenheter låtarna handlar om, utan ibland tänker jag mig in i andras liv och ser världen från deras perspektiv. För mig är det viktigt att man ska kunna känna igen sig i mina låtar.

 

Vad är meningen med livet för dig?

Att vara lycklig och njuta av livet. Ibland oroar jag mig om jag verkligen följer ratt karriärspår – det är svårt att inte bara ge upp när man känner att man inte kommer någon vart. Men då försöker jag tänka på hur lycklig musik gör mig – ett stadigt liv är inte högsta prioritet just nu.

 

16409635_10154490271988477_888298435_o

Har du någon förebild?

Tove Lo är en stor förebild. Jag tycker hon är en grym låtskrivare och kan alltid relatera till hennes texter. Plus att hon inte bryr sig ett skit om vad någon annan tycker och gör sin egen grej, vi behöver fler kvinnor som henne . Girl Power!

 

16388594_10154490272073477_1528260610_o

Sedan du flyttade till London, vilka utmaningar har varit svårast, och hur har du tagit dig igenom dem?

Att klara sig ekonomiskt har inte varit det lättaste. Jag jobbar heltid på ett kontor och med musik på helgerna – det blir inte mycket tid över för ledighet. Det funkar för mig just nu, men jag hoppas på att snart kunna ha ett deltidsjobb för att få mer tid till musiken och samtidigt leva väl. Londonsvenskar har också varit till stor hjälp – har man frågor så kan man alltid lita på att få hjälp där.

 

Din bästa musikupplevelse i London?

Att få spela med mitt band på O2 Forum och O2 Islington var helt magiskt. Jag har också sett några av mina bästa gig här, så som Jack Garratt och D’Angelo.

 

Bästa musikställena i London?

I Shoreditch finns det massa små ställen med mindre gigs, coola människor och bra musik. Några ställen jag skulle rekommendera är The Old Blue Last, Oslo och Hoxton Square Bar & Kitchen. Går man på lite mindre gigs kan man upptäcka många nya artister, något jag tycker är roligt och försöker göra så mycket som möjligt.

 

Vad gör du för att tanka positiv energi?

Lyssnar på peppig musik, tittar på någon rolig serie, pratar ut med kompisar/familj eller går en långpromenad.

 

Vart ser du dig själv om tio år?

Jag hoppas att jag kan leva på musiken, det finns inget jag hellre vill. Helst som artist men även som låtskrivare åt andra. Vet inte om jag bor kvar i London, det finns manga andra roliga platser att besöka i världen. Eller så har jag kanske flyttat tillbaka i Sverige.

 

16388543_10154490272133477_1135941191_o

Beskriv en vanlig vardag i ditt liv?

Jag jobbar på kontoret 8.30-17.30. Efter jobbet går jag antingen hem och jobbar med LOUUD (uppdaterar sociala medier, skickar mail, spelar in låtar eller filmar videos), eller så går jag och tar en drink med kompisar/går på gigs.

 

Vilket område skulle du vilja bo i om du inte bodde där du bor?

Östra eller norra London – det händer så mycket och finns så mycket kreativa människor där. Fulham är fint och säkert men inte så spännande.

 

Vad hade du för krav på ditt hem i London, och hur gick det till att hitta det?

Nära till tunnelbana, fräsch lagenhet, och under £600 i månaden. Letade runt via massa agenturer och hittade vår lägenhet. Gick på visning och skrev kontrakt veckan efter.

 

Processed with VSCO with hb2 preset

 Hur skulle du beskriva din inredningsstil?

Svart och vitt, stilrent, IKEA. Jag önskar att jag hade vita väggar i mitt rum, det skulle se så mycket bättre ut.

 

Inredningstips?

Det kan vara svart att inreda ett rum när man hyr eftersom det ofta redan finns möbler på plats. Men jag skulle rekommendera att köpa ljus samt snygga detaljer så som lampor, vaser och tavlor för att göra det lite mer hemtrevligt.

 

Processed with VSCO with hb1 preset

Något du inte skulle kunna leva utan i ditt hem?

Min hemmastudio. Den gör det trångt i mitt rum men det är så skönt att bara kunna gå upp ur sängen om man får inspiration till att spela in eller skriva, istället för att behöva åka till en studio. Och min kaffepress, mycket kaffe går åt på helgen haha. Och ljus, älskar ljus, har alldeles för många.

 

Processed with VSCO with hb1 preset

Något du saknar i ditt hem?

Vita vaggar och trägolv…

 

Processed with VSCO with hb1 preset

Vad gör dig till en bra flatmate?

Att jag är renlig och trevlig, haha. Jag bor med två kompisar så det är socialt hemma hos oss, vilket jag gillar.

 

Vad älskar du mest med London?

Att det finns så mycket att se och upptäcka och att det finns så många olika delar av staden. Jag har bott här i 3 år och knappt sett en fjärdedel.

 

Processed with VSCO with hb2 preset

 Något du ogillar med London?

Bostadsmarknaden. Dyrt och låg standard.

 

Vart tar du en date du vill imponera på i London?

En rooftop bar och sen kanske ett spännande gig. Jag gillar avslappnade dejter så det skulle vara perfekt.

 

Hur spenderar du en regnig dag i London?

Inomhus i sängen med en film/seri, kaffe och ljus. Eller skriver låtar – regn lockar fram deppig inspiration, haha. 

 

Processed with VSCO with hb1 preset

Beskriv en lyckad utekväll för dig i London.

En lyckad utekväll börjar med förfest hemma hos mig eller en kompis med hög musik, dricklekar och helst någon rolig cocktail. Sen går vi till någon bar med bra musik, och sedan fyllekäk. Det är sällan jag gar ut och klubbar, jag föredrar barer med bra musik där man kan dansa om man får lust.

 

Vart kurerar du dig dagen efter?

Chairs and Coffee eller Labi’s i Fulham. Båda ställena har jättegod brunch. Alternativt McDonalds, haha.

 

Hur spenderar du helst en söndag i London?

Vaknar relativt tidigt, tänder ljus, gör en stor kanna med kaffe och någon finare frukost. Chillar sedan i sängen med några avsnitt av någon serie. Sen kanske lunch med kompisar. Resten av dagen brukar jag ägna åt städning, tvätt och att jobba med musik.

 

Processed with VSCO with hb1 preset

Mest överskattade turistattraktionen i London?

Big Ben.

 

Bästa stället för människospaning?

Brick Lane eller King’s Road.

 

Vart går du helst och shoppar?

Westfield Shepherd’s Bush, nära mig och har de flesta butikerna. Annars online – smidigt.

 

Du får 100 pund och måste bränna dem på en dag. Hur skulle du använda dem? (Du får inte handla kläder)

Jag skulle bjuda min bästa kompis på bottomless brunch och sen gå på gig/bio på kvällen.

 

Ditt bästa Londonminne?

Att ta examen från universitetet samt examensceremonin. Mina föräldrar kom hit från Sverige och det var så kul att presentera dem för mina kompisar och visa dem runt i London. Och så alla spelningar med mitt band – det finns ingen bättre känsla än att stå på scen och få visa upp sin egen musik.

 

16426641_10154490272168477_1308374057_n

Ditt sämsta Londonminne?

Ibland känns det som att man aldrig kommer någonstans eftersom det är svårt att spara pengar, sa jag har haft mina svackor då jag har velat packa allt och åka hem till mamma och pappa.

 

Vad saknar du i Sverige? (förutom vänner och familj)

Italiensk salladskrydda, kaffe, leverpastej, smörgasgurka och Marabou. Men det kan man ju faktiskt köpa i de svenska butikerna här. Saknar Stockholm också – när jag är hemma och går runt så uppskattar jag hur fin den staden faktiskt är.

 

Processed with VSCO with g3 preset