Hoffmaestro kommer till England!

Jun 10, 2013 by

Share Button
BoomTown Fair

Hoffmaestro kommer till BoomTown Fair

Det är inte första gången Hoffmaestro kommer till England.  I sommar uppträder det på en av årets mest efterlängtade och unika festivaler-  BoomTown Fair, också kallad UK’s maddest city. Festivalen tar plats i brittiska Hampshire mellan den 8 – 11 Augusti och drar stora namn så som: Gentleman & The evolution & Million Stylez.

Festivalen består av olika distrikt och “stadsdelar” där du klär dig efter teman såsom Hippy chic, Tribal & Djungle, Pirates & Pensioners med mera, beroende på vilket distrikt du bor i. Varje stadsdel är unik: Chinatown, El Barrio Loco, Mayfair Avenue och olika regler gäller i distrikten. Hoffmaestro står på scenen i stadscentrumet och även svenska Ska’N’Ska förgyller den brittiska sommaren med framträdande framför festivalens 20 000 “medborgare”. Biljetterna är slut vilken dag som helst så boka nu för att inte missa sommarens coolaste festival.

Ingenting är konstigt på BoomTown Fair

 

 

 

LondonSvenskars Linn Wiberg har lyckats fånga Jens Malmlöf från Hoffmaestro på telefon och snackar om Europaturnén, svenskars rykte utomlands och att lira i dödgrävarstugor.

Nya singeln Dreams släpptes den 24 maj och har redan blivit väl bemött av både radio och folket. Efter en misslyckad Skype-uppkoppling får jag tag på Hoffmaestros ledsångare Jens Malmlöf som förklarar hur det kommande albumet skiljer sig från de två föregående:

“På en kyrkogård vid Gullmarsplan ligger en liten stuga, där dödgrävaren bodde förut, som vi tog över. Den byggde vi om till en studio där vi körde boogie woogie med spökena. Just eftersom vi byggt allt själva så känns det också som att det har blivit en mycket mer hemsnickrad vibb på det hela, vilket jag gillar väldigt mycket. Tillbaka in i replokalen liksom.”

På kommande album har de jobbat fram grejer genom att stå och lira för att på så sätt höra omgående om det svänger eller inte. “Sen kan man ju alltid hjälpa inspirationen lite på traven med att dricka Cava och röka gräs,” säger han.

Sverige har något andra länder inte har

“Det är jävligt coolt när man åker utomlands som svenskt band för folk har respekt för svenska musiker. Vi har någonting som de flesta andra länder inte har. Visst att det kan bero på att vi inte har krigat och har kunnat ägna oss åt våra intressen, men det ligger något mer bakom. Sverige brinner för musik och vi håller oss med så otroligt begåvade musiker och har extremt hög standard.”

Jens tror att de svenska framgångarna utomlands beror det svenska vemodet som bland annat gör att många flyttar till London.

“Om du lyssnar till exempel på Swedish House Mafias jättehits så är de egentligen inte glada låtar om du bryter ner de till ackord. Melodierna och texterna är egentligen ganska sorgsna och längtande, så om  du skulle bara höra dom på piano med någon som sjunger till skulle du uppfatta de helt annorlunda. Vi har ett vemod där vi kan hitta någon typ av hoppfullhet i misären som ändå kan förnimma någon typ av kreativitet.”

Foto: Marcus Grip

Foto: Marcus Grip

Europaturné

I sommar åker bandet på Europaturné och de ser fram emot att få spela de nya låtarna för folk. Bland annat kommer de alltså att på uppträda på BoomTown Fair i brittiska Hampshire. Festivalen har tidigare blivit kallad ett “non-stop legitimate rave” och i år kommer musiklegendarer som Toots and the Maytals och Arrested Development uppträda. Ett måste för ska-älskare och fans av allt från dubstep till punk med andra ord.

“Utomlands är det ju jävligt roligt att spela just för att vi får vinna ny publik. Det finns ingenting jag älskar så mycket som att när jag får stå på scen och folk står som fågelholkar och undrar ‘Vad fan är det här?’  Och så ser man att två tredjedelar älskar det medan en tredjedel bara står och skakar på huvudet. Det är min favoritkänsla. Då har du i vilket fall gjort ett intryck.”

Jens ser även fram emot att få komma till Storbritannien då engelsk musik är en stor inspirationskälla. “The Clash är en  av mina största favoritgrupper. England är ändå världens andra musiknation,” säger han. Jens nämner också Bruce Springsteen som en inspiration, vars musik känns genuin “kanske för att de inte supit och knarkat ihjäl sig, vilket brukar vara det som bryter upp band”.

“Det är tungt att åka på turné och gå upp på scen som gubben i lådan fem dagar i veckan. Så du börjar dricka och dra i dig lite tjack eller ladd för att palla. Och i slutändan måste du ha tjack eller ladd för att fungerar och folk blir egoistiska och självcentrerade och det sliter isär alla. ”

En annan musikfavorit är, kanske lite oväntat, Beyoncé som även hon spelar på V Festival i sommar. “Hon kan nog vara en av de sista av Michael Jackson-karaktärerna. Hon är gammal hederlig amerikansk underhållning för hon kan dansa, är pissnygg, sjunger perfekt och har bra värderingar så det blir kanon att se henne i sin prime.”

Foto: Marcus Grip

Fler filmer på G

Hoffmaestro fick sitt genomslag 2005 med filmen Stockholm Boogie som de regisserade, skrev och gjorde soundtracket till. Det blev en stor succé. Det blir inte det enda vi ser av dem i filmväg.

“Vi har faktiskt skrivit ganska långt på två olika filmer. Det enda som står i vägen är ju att bandet har ju tagit en sån jävla fart. Förhoppningen är väl att när kroppen så småningom säger ifrån och vi behöver en paus på något år, så blir vi nog rastlösa efter någon månad och då drar det nog igång.”

Efter att ha gjort sig kända som ett av Sveriges bästa liveband var de 2010 det mest bokade bandet i Sverige och sålde slut vart de än åkte. De blev nominerade till Guldmicken på P3 Guld 2011 men dessutom stämda efter en stökig spelning på Allsång på Skansen samma år.

På frågan hur ett band på elva personer håller ihop svarar Jens: “Det kan ju självklart bli riktiga storbråk, men när det väl kommer till kritan och folk börjar ruttna på varandra så delas vi bara in i smågrupper som delar intressen eller sinnesstämmning just då. Så kan man hänga med de man känner för just för dagen och sen så får man en naturlig paus från slitningar.”

Han fortsätter: “I slutändan är det nog så, vilket jag verkligen hoppas innerligt av hela mitt hjärta, att vi kan hålla ihop bandet mycket på grund av det här, även om det börjar gå dåligt. Det är ju en familj och ett enormt socialt skyddsnät.”

Checka turnéplan, musik och annat på Hoffmaestros hemsida

Foto: André Larsson