Hur får jag ett “National Insurance Number”?

Jun 9, 2020 by

Share Button

National Insurance Number (NI, NIN, NINO)

NI-nummer bestämmer hur mycket skatt du ska betala och är personligt. Kontakta Jobcentre Plus, på 0845 600 0643, för att boka tid för en intervju. Det tar cirka tre månader innan du får ditt permanenta NI-nummer.

Alla som ska arbeta i London och Storbritannien behöver ett unikt National Insurance-nummer, vilket är enkelt att skaffa som svensk medborgare. Numret är sammansatt av både bokstäver och siffror (exempel: QQ 12 34 56 A). Ditt nummer ändras aldrig, även om du skulle flytta utomlands, gifta dig eller byta namn.

 

Vem betalar National Insurance?

Du betalar NI om du är anställd / egen företagare och över 16 år gammal, så länge dina inkomster överstiger en viss summa. Du slutar betala NI direkt när du pensionerar dig. Ditt NI-nummer är personligt och ser till att den nationella föräkringspengen och skatten du betalar blir registrerat under ditt namn. Det räknas också som ett referensnummer för hela social security-systemet i Storbritannien.

 

 

Hur skaffar jag ett National Insurance Number?

Steg ett är att ringa och boka tid för en så kallad ‘Evidence of Identity’-intervju (EOI). 0345 600 0643 (måndag till fredag 08–18). Här hittar du mer information.

 

Under samtalet kan du få frågor om dina omständigheter och varför du behöver ett NI-nummer. Sedan tilldelas du ett referensnummer och en tid för ditt möte, vilket oftast blir inom 2 veckor. Dubbelkolla vad du behöver med dig

 

Detta måste du ha med dig:

 • Pass eller ID-kort
 • Bostadsbevis i form av räkning eller kontrakt (bor du inneboende/på hotell kan du be om ett kort brev där det står att du bor på adressen)

 

Få ditt National Insurance-nummer

För oss svenskar är det oftast inget problem att få ett NI-nummer när vi uppvisat identifikation samt varit på möte. Efter mötet kan det dock ta upp till 12 veckor innan du får ditt kort hemskickat. Själva numret kan du få innan och det är det enda man egentligen behöver eftersom kortet inte räknas som ett ID-kort.

 

Om jag inte är på plats i UK men behöver skaffa ett NI nummer?

Du måste vara på plats. Du kan jobba utan NI nummer ett litet tag men se till att skaffa ett så snabbt som möjligt.

 

Vem behöver veta mitt National Insurance-nummer?

Genom att betala National Insurance försäkrar du att du är lagligt berättigad till sociala förmåner som statlig pension, socialbidrag, hjälp med begravningskostnader, barnbidrag och A-kassa. NI dras automatiskt från din inkomst av din arbetsgivare, och hur mycket du betalar beror även det på inkomst och ålder. Du måste uppge ditt nummer till följande:

 

 • HM Revenue & Customs (HMRC) – Brittiska Skatteverket
 • Din arbetsgivare
 • Arbets- och pensionsenheten (inkluderar pension och vård)
 • Till ditt council om du söker bostadsbidrag
 • Student Loan Company om du söker studentlån
 • Companies House om du ska starta företag

 

Du kan också behöva ange ditt NI-nummer om du öppnar ett Individual Savings Account (ISA). Det är viktigt att du håller ditt nummer hemligt och inte ger det till någon annan. Det hjälper att förhindra identitetsförfalskning.

 

Hur mycket betalar man i National Insurance?

Summan du betalar beror på om du är anställd eller egenanställd samt hur mycket du tjänar. Siffrorna är för skatteåret 2020/2021.

Om du är anställd: Du betalar Class 1 National Insurance. Om du tjänar £183-£962 i veckan betalar du 12% av den summan. Tjänar du mer än £962 i veckan betalar du 2% extra på all inkomst över £962. Du betalar en lägre summa om du är medlem i din arbetsgivares “contracted-out pensions scheme”.

Mer info här: https://www.gov.uk/national-insurance/how-much-you-pay

Om du är egenanställd: Du betalar Class 2 och Class 4 National Insurance. Class 2 är en bestämd summa på £3.05 per vecka, medan Class 4 är en procentsats av din årliga vinst (9% av vinsten mellan £9,501-£50,000). All vinst högre än detta beskattas med 2%. Om din vinst är mindre än £6,475 behöver du kanske inte betala Class 2 som betalas antingen månadsvis, varje kvartal eller genom Direct Debit. Class 4 betalar du i samband med inkomstskatten.

Läs mer om National Insurance för egenföretagare här

 

 

Borttappat kort

Om du har tappat ditt kort och inte minns ditt nummer kan du eventuellt hitta numret på följande dokument:

 • Din P60 (årsredovisning av din arbetsgivare i slutet av året)
 • Ditt lönebesked
 • En kopia av din årliga Self Assessment / skatteåterbäring eller andra officiella handlingar

 

Om du fortfarande inte kan få fram ditt nummer kan du kontakta HMRC här. HMRC kan dock inte bekräfta ditt nummer över telefon utan kommer behöva skicka det skriftligt till dig. Du behöver som sagt inte själva kortet, utan det är numret som är viktigt.

 

Mer information: http://www.hmrc.gov.uk/

www.direct.gov.uk

 

 

Läs mer:

FAQ Jobba i London

FAQ Boende i London