Hur kan vi hjälpa till att minska spridningen av Covid-19?

Apr 6, 2020 by

Share Button

Vi måste alla hjälpa till för att minska spridningen av Covid-19.
Förenade Nationerna håller på att skapa informationsmaterial kring ett antal olika områden som de har identifierat som de viktigaste för att försöka stoppa spridningen av COVID-19. Läs vidare för att lära dig mer om personlig hygien, att hålla behörigt avstånd till andra (minst två meter), vilka sjukdomssymtomen är, hur du undviker att bidra till ryktesspridning och hur du kan hjälpa till (genom handling och finansiellt).

 

PERSONLIG HYGIEN

 

Tvätta händerna, ordentligt

Vi har alla säkert sett planscher med uppmaningen att tvätta våra händer ofta, och varje gång minst under 20 sekunder. Någon kom på att det tar ungefär 20 sekunder att sjunga ‘Happy Birthday to you‘ två gånger, men en snabb sökning på internet ger många andra förslag som t.ex. ’Since u been gone’ (Kelly Clarkson), ’…Baby one more time’ (Britney Spears) och ’Staying Alive’ (Bee Gees). Tvål och vatten är det bästa sättet att hålla händerna rena, men om du inte har tillgång till det, så kan du använda handsprit. Om du använder skärmbetalning i butiker och om du behöver klicka in din pin, gör det med handskar eller använd alkogel direkt efter.

 

Rör inte ditt ansikte

Forskning visar att viruset kan överleva flera timmar på de flesta ytor och på en del ytor till och med i flera dagar! Om du har otur och rör en yta med virus, så får du viruset på dina händer och du kan då sprida det vidare.  Om viruset når din mun, näsa eller ögonen kan det komma in i din kropp och du riskerar att bli sjuk. Studier visar att vi rör vi vårt ansikte över 20 gånger per timme, oftast helt omedvetet. Det är viktigt att försöka bryta detta beteende!

 

Nys och hosta inte rakt ut

Om du behöver nysa eller hosta, se till att du gör det i armvecket eller i en pappersnäsduk, så att du inte sprider viruset. Kasta pappersnäsduken omedelbart i en tättslutande behållare. Kom ihåg att du kan bära på viruset utan att du känner dig sjuk.

 

Stanna hemma

Storbritannien har utlyst nationellt nödläge vilket innebär att du ska måste hemma i största möjligaste mån, detta gäller för alla, oavsett om du är frisk eller känner dig krasslig. Har du feber, hosta och svårt att andas är det jätteviktigt att du isolerar dig helt, helst helt åtskilt från andra i ditt hem. 14 dagar är den uppmanade isoleringsperioden. För folk i riskzon (med underliggande hälsoproblem, över 70 års ålder och gravida) uppmanas man stanna hemma i tre månader. Om man är frisk och inte i riskzonen och man vill ge sig ut på en lång promenad en vacker dag så gör då allt för att undvika kontakt med andra människor.

 

Om du går ut så gäller 2 meters avstånd från ALLA förutom dem du bor med.
Bilden är från Hammersmith Riverside walk där de har ritat ut streck på gångvägen för att folk ska hålla avstånd. 

 

HÅLL AVSTÅNDET

Det är viktigt att du håller avstånd till andra, förutom de du bor med. Detta benämns i Storbritannien som Social Distancing.  Enligt brittiska regler ska du bara umgås med de du bor tillsammans med. Detta innebär att du inte ska bjuda hem vänner eller familj.  Använd i stället FaceTime, Skype, WhatsApp, Houseparty eller andra kanaler för att hålla kontakten.

När du beger dig ut för att handla (så sällan som möjligt) eller motionera (max en gång per dag) eller går till läkaren, är det viktigt att du håller dig minst 2 meter från alla andra. Många affärer har nu även inför regler att bara en vuxen per hushåll får gå in i affären och flertalet har målat linjer på golvet för att markera avstånden som ska hållas. När du är ute och går, så är det vanligt att de du möter korsar gatan för att undvika att komma nära dig.

 

KÄNN IGEN SJUKDOMSYMPTOMEN

De kända symtomen för COVID-19 är feber, hosta och svårighet att andas. Det är viktigt att du håller dig hemma om du uppvisar dessa symtom. Det finns ett Self Test på NHS hemsida där du svarar på ett antal frågor och får rådgivning beroende på hur allvarliga dina symtom är. De svenska landstingen har ett liknade test, men tänk på att om du befinner dig i Storbritannien så ska du följa råden som NHS ger.

 

BEKÄMPA RYKTESSPRIDNING

COVID-19 anses av många vara det värsta som har hänt oss sedan andra världskriget. Det är viktigt att vi inte bidrar till att sprida felaktig information, genom att t.ex. dela inlägg från obekräftade källor på sociala medier eller i WhatsApp-grupper.

Genom att använda en kombination av officiell information kan du få en bra förståelse för vad som är viktigt. I Storbritannien finns officiell information samlad på regeringens hemsida och på NHS hemsida. Svenskar i Storbritannien kan också hitta aktuell information på Ambassadens hemsida. World Health Organisation är en annan bra källa för faktabaserad information.

 

EN HJÄLPANDE HAND

De som är fattiga och utsatta redan innan COVID-19, kommer troligen att drabbas hårdare än de som har det bättre ställt. Där det finns möjlighet, uppmanar Förenta Nationerna att vi alla samarbetar över gränserna, delar på resurserna och delar med oss av vår kunskap. Vi bör alla hjälpas åt att skapa trygghet och hjälpa de som är i behov.

World Health Organisation har dragit igång en insamling där privatpersoner, organisationer och företag kan bidra till forskning med att förstå och bekämpa COVID-19. Pengarna kommer att användas för att bättre förstå hur viruset sprids, säkerställa att patienter får den vård de behöver och att sjukvårdare och andra i frontlinjen har den utrustning och information de behöver för att kunna arbeta säkert. WHO kommer även att använda pengarna för att snabba på framtagningen av vaccin, prover och behandlingar.

 

I KORTHET

Stanna hemma, tvätta händerna och rör inte ansiktet

Håll minst 2m avstånd till andra

Symptomen är feber, hosta och andningssvårigheter

Sprid inte rykten, utan dela bara officiell information

Hjälp andra om du kan (genom handling eller finansiellt)

Håll dig uppdaterad (länkar nedan)

Tänk på att råden ovan uppdateras med jämna mellanrum och att det är viktigt att du regelbundet följer brittiska nyhetskanaler för att veta vad som gäller för oss som bor i Storbritannien.

 

STÖD AV DEN BRITTISKA REGERINGEN

Den brittiska regeringen har gått ut med ett supportpaket på över 3 miljarder pund. De har bland annat gått ut med hjälp för anställda som behöver permitteras (Furlough) och självanställda som kan bevisa deras vinst de senaste tre åren. Från och med juni kommer man kunna få support för 80% av den genomsnittliga inkomst man kan bevisa de senaste tre åren. Om du är kvalificerad för denna support kommer du få en kallelse att kunna ansöka, men tidigast under junimånad. Detta kan såklart skapa problem för de som behöver betala hyra omgående, läs mer om vad för rättigheter du som hyresgäst har här.

 

Vad betyder Furlough? Permittering och UK government betalar upp till 2500£/månad i lön. Får inte kombineras med jobb.

Vad gäller för företag och egenföretagare under Corona krisen – läs mer här!