Hur klarar man sig i Coronakrisen? Tips kring jobb/boende och hjälpen ni kan få.

Apr 9, 2020 by

Share Button

Tonik

Har du förlorat jobbet pågrund av den nuvarande Coronakrisen eller är du self-employed eller på zero-hours contract men utan uppdrag/skift? Är du rädd för att inte kunna betala kommande hyror? Mycket går att lösa, vi har samlat information nedanför. Kolla alltid upp senaste infon på länkarna vi har delat då saker och ting kan ändras väldigt snabbt.

 

Text: Eva Jonsson, edited och uppdaterat 8 april av LondonSwedes.

 

Furlough –  har du blivit permitterad?

Storbritanniens regering har, för att rädda landets ekonomi, pumpat in över 39 miljarder pund i stödpaket. Många har säkert hört ordet Furlough de senaste dagarna. De som har jobb och har oroat sig för att de inte har något att göra och därav kanske riskerar uppsägning eller att företaget går under kan andas ut lite. Storbritanniens regering har gått med på att alla anställda som inte behövs kan permitteras på 80% av lönen upp till en summa av £2500 i månaden, för att sedan kunna fortsätta jobba när det ekonomiska läget blivit bättre. Mer information om hur Furlough fungerar och vad det innebär finns här https://www.moneysavingexpert.com/news/2020/03/coronavirus-self-employed-and-employment-help/#employee

 

Om du blev uppsagd eller om du just hade sagt upp dig så kan din tidigare arbetsgivare återanställa dig och sätta dig på Furlough istället om du fanns på payroll fram tills 28th Feb. Det finns inget hinder för din före detta arbetsgivare att återanställa dig även om du sa upp dig självmant för att flytta, resa, leta annat jobb eller till och med studera. Det är iallafall värt ett försök att kolla med dem. Mer information om detta finns här https://www.moneysavingexpert.com/news/2020/04/left-a-job-after-28-feb-and-new-job-fell-through–you-can-be-reh/

 

Zero-hours och gig workers

Zero-hour contract? Frilansare? Agency/Gig worker? Många av er kan också kvalificeras för Furlough, det beror helt på om ni kan räknas som employed eller self-employed. Får ni betalt via PAYE så tekniskt sett är ni en employee och kvalificerar för 80% av lönen. Pre-tax, avgifter, bonus, dricks och provision inkluderas dock inte. Om du inte får betalt via PAYE så räknas du som self-employed och kan inte bli Furloughed. Går även för er att söka Universal Credit: bidrag. Mer om ned nedan. Läs mer här https://www.moneysavingexpert.com/news/2020/03/coronavirus-self-employed-and-employment-help/#freelance

Self-employed

Self-employed? Om du jobbat och är registrerad som self-employed samt gjort din tax return för skatteåret 2018/19 så kan man få en klumpsumma utbetald på up till 80% av up till £2500 i månaden baserat din genomsnittliga vinst de tre senaste åren. Om du är sen med din tax return för 2018/2019 bör den göras absolut senast 28 april för att du ska få chans att kvalificeras. HMRC kommer kontakta de som kvalificerats direkt men kan vara värt att dubbelkolla med HMRC någon gång i mitten på juni. Detta bidrag kommer betalas ut i juni. Alternativt finns det ingenting som stoppar er från att söka Universal Credits om summan inte är nog, eller om du inte är kvalificerad.

https://www.moneysavingexpert.com/news/2020/03/coronavirus-self-employed-and-employment-help/#sesupport

 

Sök Universal Credits

Om inget av dessa funkar för er eller ni inte får tillräckligt med pengar att leva på tveka inte att söka Universal Credits. Du bör absolut inte känna någon skam eller se det som något negativt med att söka bidrag. Universal credit syns aldrig på credit score, det påverkar aldrig ens credit score, inte före eller efter corona. Det påverkar inte Settled status och inte heller medborgarskap.

Samt det är inte endast £94 i veckan som många tror utan det är bara standard allowance delen utav Universal Credit. Ovanpå detta så får man hjälp att betala council tax samt housing benefits till hjälp att betala hyran.

Alla EU-bor som har bott i UK i mer än 5 år kvalificerar att söka samt de som har jobbat åtminstone 3 månader och tjänat mer än £150 i veckan. Om du inte klarar dessa krav tveka dock inte att söka ändå då situationen vi befinner oss i under Coronakrisen är en special situation och att det kommer kunna ses som att ni har Retained Workers Rights och kunna söka benefits i åtminstone en 6 månaders period i och med att ni har genuine prospects of work så fort den ekonomiska krisen skapats av Covid-19 lättas. Vänta inte en enda dag eller timme med att söka Universal Credits, inte ens om ni tror att något av de ovan sätten kan fungera i och med  att Universal Credit oftast betalas ut från datumet man gör ansökan om inte bra anledning finns till varför man inte söker tidigare samt det tar 5 veckor innan första utbetalningen. Sök nu idag, genast online här https://www.gov.uk/apply-universal-credit

Mer ingående information https://www.understandinguniversalcredit.gov.uk/coronavirus/

 

Vad gäller om man inte kan betala sin hyra?

Just nu så får hyresvärdar inte vräka någon, detta ökades nyligen från 3 månaders uppsägningstid för samtliga bosatta i Storbritannien till att man inte kan vräkas alls under krisen, gäller endast för de som förlorat sina jobb eller inte kan betala hyra pågrund av förlorade uppdrag. Denna nya bestämmelse har kritiserats och debatteras av landslords då många har utnyttjat situationen: https://www.theguardian.com/money/2020/mar/24/uk-coronavirus-eviction-ban-promise-broken-say-critics

Det bästa är att kontakta sin hyresvärd och komma överens om en  hyressänkning alternativt senare betalning. Om ni kan betala hyran så se till att göra det då många hyresvärdar måste kunna betala av sina mortgage de med samt att ni någon gång kommer behöva betala tillbaka det ni inte betalat utan godkännande från hyresvärden.

 

Landlords i Storbritannien har blivit lovade en “mortgage holiday” under tre månader men det betyder inte att de inte behöver betala tillbaka vid senare tillfälle. Samma gäller om ni inte kan betala just nu, det betyder inte att ni slipper betala helt.

 

Är du hyresvärd eller hyresgäst, artikeln nedan kan hjälpa en bit på vägen med information:

https://www.forbes.com/sites/advisoruk/2020/04/08/assistance-with-mortgage-and-rent-payments-during-the-coronavirus-pandemic/#25daf12536d8

 

Försöker de vräka er under denna tid så kan ni ringa ert council. Councils i Storbritannien är under stor press att hjälpa folk men det finns mycket hjälp att få i och med stödpaketet från regeringen samt hotell som öppnat upp för de som riskerar att bli hemlösa.Se även om de kan sänka eller skjuta fram Council Tax betalningar.

 

Söker du lägenhet mitt i krisen?

Det finns gott om lägenheter ute på marknaden men problemet kan vara att skaffa en rent guarantor men här skriver vi om hur ni kan hitta en i Storbritannien.

 

Behöver du hjälp?

Blir ni olagligt utslängda eller ett förhållande spricker, kanske våld i hemmet eller gräl bland flatmates? Det går givetvis fortfarande att flytta till ett nytt eget ställe, en massa lägenheter ligger fortfarande ute på diverse sajter.

Våld i hemmet? Är ni i kris så ring ert lokala council eller polisen, se information nedan

https://www.met.police.uk/advice/advice-and-information/daa/domestic-abuse/support-helplines/

 

Är du i riktig kris: https://england.shelter.org.uk/housing_advice/coronavirus

London Mayor och Greater London Authority har en policy att Londons ALLA hemlösa ska bokas in på hotell, ingen ska sova på gatan. GLA har just nu tagit över 10 hotell i London (och fler lär det bli) samt struntar fullkomligt i nationalitet, migrations status och finansiell status, alla tas om hand just nu.

Lediga jobb just nu i London

Det finns en del branscher som fortfarande anställer. Sök online för lediga jobb inom din branch.

För er som söker extra inkomst. Matbutiker söker just nu bland annat. Tesco, Marks & Spencers, Waitrose, Sainsbury, Asda, Coop, Nisa, Aldi, Morrison. Food delivery/transport, pharmacies samt matlager behöver folk. Social care, job centres, councils anställer också för att klara trycket.

Kom igen, nu tillsammans så fixar vi det här!

 

Läs mer om de svenska organisationer i London och hur de kan hjälpa till/håller öppet!