Hur svenskar bosatta i London kan koppla upp sig mot det svenska nätet via en VPN

Mar 31, 2021 by

Share Button

Bild: Unsplash/Petter Lagson

 

Eftersom många av dagens mest använda tjänster på nätet har börjat införa lokala restriktioner på innehållet de erbjuder, har det på senare år blivit nästintill väsentligt att ha tillgång till en VPN-tjänst. Vi kommer inte gå igenom vad en VPN är rent tekniskt, utan vi kommer främst fokusera på vad verktyget kan användas för.

En VPN gör det till exempel möjligt att titta på videor blockerade i landet du befinner dig i, utöka filmtjänster där upphovsrättskrav gör visst innehåll otillgängligt i din region och använda dig av rabatter och erbjudanden som är begränsade till vissa lokala områden. För svensken boendes i London är det ett självklart verktyg i portföljen.

 

Koppla upp dig mot en svensk server för att kolla på exklusiva filmer och serier

 

Svenska Netflix har kanske inte världens bästa utbud i jämförelse med den engelska, men om det är någonting du behöver VPN för, så är det SVT play. Utan SVT play kan du till exempel glömma att kolla på melodifestivalen i England. Därifrån är det bara genom nätet man kan nå hem till den traditionella lördagskänslan.

Med SVT play kan du dessutom titta på en hel radda olika svenska serier som inte erbjuds någon annanstans. SVT play har dessutom avtal med produktionsbolag runtom i världen och har i många fall möjlighet att erbjuda material som annars hade varit upphovsrättsskyddat. Som svensk utomlands är det månatliga priset för en VPN i exklusivt syfte att titta på SVT play ungefär ekvivalent med en prenumeration på Netflix eller dylik tjänst, vilket, om man ser det så, är en ganska rimlig kompromiss.

 

Bild: Unsplash/Tech Daily

 

Köp produkter som annars bara hade gått att få tag på lokalt

 

Vissa produkter går enbart att köpa med en IP-adress kopplat till ett visst land eller område. Dessutom är det många sidor som helt blockerar utländska IP-adressers tillgång till tjänsten.

Genom att använda en VPN kan du förbipassera detta mycket enkelt. Välj landet som sidan eller tjänsten kräver i ditt VPN-program, vänta på uppkoppling och sedan är det bara att sätta i gång. Mer insatts än så krävs oftast inte. Du kan i vissa fall behöva ta bort din webbläsares kakor innan du får åtkomst, då dessa ibland innehåller platsinformation.

Detta gäller för samtliga tips i denna artikel.

 

Dra fördel av möjligheten att kunna köpa billigare flygbiljetter fram och tillbaka mellan London och Sverige

 

Genom att använda dig av en VPN har du också möjlighet att anpassa din IP-adress baserat på den plats eller det land som får bäst erbjudanden på olika sorters produkter. Detta inkluderar flygbiljetter – som ofta prissätts baserat på köparens plats. Genom att använda en VPN breddar man sina möjligheter markant när det kommer till att spara pengar.

Om du reser mycket fram och tillbaka mellan London och Sverige, finns det säkerligen någon regional prisanpassning som du kan dra nytta av som kund.

 

Övriga integritets- och säkerhetsskäl att använda VPN

 

Utöver ovanstående förmåner, ger en VPN dig skydd på integritetsbrott och en över lag mer privat upplevelse på nätet.

Att skydda sin identitet behöver inte betyda att man gör någonting olagligt, det kan faktiskt innebära raka motsatsen – att man försöker skydda sig mot olagliga handlingar, till exempel identitetsstöld.