Flytta till London del 1 – innan du flyttar

Apr 29, 2024 by

Share Button

Har du definitivt bestämt dig för att flytta till London, men är lite osäker på hur du ska förbereda dig på bästa sätt? Baserat på många års erfarenhet av att bo och arbeta i London, har vi samlat några av våra bästa tips i en artikelserie i tre delar – Del 1: innan du åker; Del 2: de första veckorna och Del 3: den första månaden.

 

Pengar, pengar, pengar

Det absolut viktigaste är att du har en rejäl reskassa med dig så att du har råd att bo, äta och transportera dig medan du söker jobb. Sen vill du säkert ha lite pengar över till att shoppa, festa och leva också, eller hur?

Rekommendationerna på hur mycket du behöver för att verkligen ge ditt nya liv i London en riktig chans varierar men vi skulle säga att om du reser hit med mellan 20.000 kr och 50.000 kr som startkapital kommer du klara dig bra.

Har du flyt hittar du ett jobb och prisvärt boende snabbt, men för många tar det längre tid. Att hitta bra boende som inte kostar skjortan och som ligger på smidigt pendlingsavstånd till ditt jobb eller skola, är en utmaning som många går bet på och därför skjuter kostnaderna för vandrarhem eller Airbnb i höjden och du måste kanske åka hem innan äventyret har börjat på riktigt, för att pengarna har tagit slut.

Exempel: Ett veckokort från TFL (Transport for London) går på ca £42 för centrala London (zon 1-2), medan t.ex. zon 1-6 (Heathrow ligger i zon 6) kostar runt £78. Det kan snabbt bli mycket pengar som du lägger på resor. Här kan du läsa mer om kostnader och att ta sig runt i London.

 

Deposition till ditt boende

Du behöver troligtvis en ansenlig summa pengar för att betala en deposition innan du kan säkra ett boende – detta gäller både som inneboende och om du hyr lägenhet/hus.

 

Foto: Christopher Bill via Unsplash 

 

Depositionen är vanligtvis en eller en och en halv månadshyra, plus att du betalar första månadens hyra när du flyttar in. Många företag som förmedlar lägenheter (och en del privatpersoner) tar dessutom ut diverse avgifter, t.ex. kreditprövning, referenser, inventering, m.m, så du kan åka på ytterligare några hundra pund direkt. Du kan hitta boende genom agenturer och hemsidor såsom Zoopla.com. Flatmates hittar du ofta genom www.spareroom.co.uk eller varför inte genom vårt forum för boende på Facebook.

 

Exempel: Låt säga att din hyra är på £700 och du flyttar in 1 januari, då betalar du £1400 innan du flyttar in och sedan den 1 februari betalar du ytterligare £700, etc. Så, första månaden handlar det om £2100 plus eventuella avgifter. Sen behöver du kanske ordna försäkring och köpa lite saker till ditt boende, som t.ex. sängkläder, lampor, städprylar och några varma filtar eller ett extra element (englasfönster är fortfarande vanliga här!). Glöm inte dubbelkolla kontraktet innan du flyttar in samt att skydda din deposit genom ett Deposit scheme.

 

Jag behöver skaffa en borgenman/guarantor, var hittar jag det?

Borgen är ett löfte om att ansvara för att hyresgästen fullgör sina skyldigheter gentemot hyresvärden. Den som går i borgen kallas borgensman. Den borgensförbindelse som tecknas i samband med ett hyresavtal omfattar bland annat hyra, misskötsel, skadestånd, inkassokostnader och kostnader för eventuell avhysning. I Storbritannien kallar vi det “guarantor” och det kan exempelvis vara en förälder eller någon annan med stabil inkomst. Om ni inte har någon som kan agera guarantor kan ni få hjälp att hitta en borgensman i London här.

 

Gör en budget

Helt seriöst, gör en budget!

Räkna ut dina ungefärliga kostnader för de första två månaderna när du har flyttat till London. Anta att du bor på vandrarhem större delen av den tiden, räkna pengarna du behöver för deposition som en kostnad och så även första hyran. Lägg till kostnader för mat, resor, lite nya kläder och prylar (skohylla och datorladdare med brittisk kontakt?), utekvällar, m.m. Räkna heller inte med någon inkomst under den här tiden. Hittar du ett jobb snabbt blir det en trevlig bonus!

Tänk på att lönerna för café- och restaurangjobb ofta ligger på lagstadgad miniminivå (t.ex. £11.44/timme för de över 21 år) eftersom det finns många som vill ha jobb. Dessutom har fackföreningarna inte samma genomslagskraft som i Sverige.

Läs mer om att jobba i London här.

 

Lås upp din svenska telefon

För att ge ett seriöst intryck när du söker jobb måste du ha ett engelskt mobilnummer. Ta med din upplåsta, svenska mobiltelefon och köp ett pay as you go-kort när du kommer hit. Har du redan kompisar här, kolla om de använder t.ex. giffgaff för då kan de beställa ett SIM-kort till dig innan du kommer hit. Om ni båda har giffgaff ringer ni dessutom gratis till varandra.

Tips: Oftast fungerar inte t.ex. en telefon låst till 3 i Sverige, på 3s nät i Storbritannien. Se till att låsa upp den innan du flyttar till London!

 

Sök (inte) jobb från Sverige

För de flesta jobb krävs det att du aktivt söker när du väl är på plats i London. Självklart kan du försöka söka från Sverige men var beredd på att konkurrensen är stor och jobben tillsätts snabbt. Håll utkik i vår egen Facebookgrupp där jobb annonseras ut kontinuerligt.

Det kan vara möjligt att söka jobb från Sverige, men var beredd på att behöva resa över ett antal gånger för att gå på intervjuer.

 

Skapa ett engelskt CV

Du kan förbereda dig genom att skriva om ditt CV så att det uppfyller de krav som arbetsgivarna har i Storbritannien. Tyvärr går det inte att bara köra ditt svenska CV genom Google Translate och skicka iväg, utan du måste läsa på lite om hur engelska CVn ska se ut. Vi har samlat tips här. Om du ska söka jobb i butik eller på café rekommenderar vi att du skriver ut 15-20 CVn och tar med dig (så slipper du försöka hitta en skrivare det första du gör när du kommer hit).

 

Försök förstå bostadsmarknaden

Brittiska byggnader är oftast inte riktigt av samma höga standard som vi är vana vid hemma, så du måste gå på visning. Betala eller skriv aldrig på ett kontrakt utan att ha sett boendet med egna ögon. Lita inte på bilderna i annonsen enbart. Det finns många bedragare i London.

 

Foto: Bruno Martins via Unsplash

 

Förbered dig genom att läsa på om alla områden i London och se vad som passar dig. Fundera även på var du vill jobba och lär dig mer om områdena i närheten. På så sätt kan du undvika långa resor till och från jobbet. Du får oftast mer boende för pengarna lite längre ut, men samtidigt så kostar tunnelbanekortet mer. Buss eller cykel är prisvärda alternativ.

För mer ingående info, kolla vår omfattande FAQ om Boende i London.

 

Dessutom rekommenderar vi starkt att du hittar ett jobb innan du skriver på och betalar för ett bostadskontrakt. Står det NO DSS i bostadsannonsen, vill de inte ha arbetslösa och detta skriver majoriteten av uthyrare. Kontrakt för arbetslösa är oftast mycket dyrare och det finns inte så många att välja på. Kontrakten är oftast på 12 månader (ibland längre) och kan inte brytas. Att hitta en ersättare som tar över kontraktet är inte heller så lätt och godkänns inte alltid av uthyraren.

 

Tips: Gör research från Sverige, men skriv aldrig på något och betala aldrig något förrän du har sett boendet med egna ögon. Detta gäller även om du kan skicka en kompis för att se boendet. I slutändan kan det vara DU som står där med ett ofräscht och mögligt boende som du enligt det påskrivna, bindande kontraktet måste betala för i 12 månader.

 

Men, någon nämnde Brexit?

Du har bestämt dig för att definitivt flytta till London, men du är lite orolig för vad som kommer att hända i och med Storbritanniens val att lämna EU? Vi rekommenderar att du kikar på ambassadens hemsida för officiell information.

 

Text: Nina Danielsson

 

Länkar för mer information;

Flytta till London del 1 – Innan du flyttar till London

Flytta till London del 2 – De första veckorna i London

Flytta till London del 3 – Den första månaden i London

Såhär stannar du i Storbritannien efter Brexit

FAQ Jobba i London

FAQ Bo i London