Inne på OS-området

May 6, 2012 by

Share Button

LondonSvenskar tar sig en titt på OS-området och inser att sommar-OS är lika mycket en uppvisning i arkitektur som i sport.

Det första som slår oss:

  • Hur många som anställts på grund av spelen, hundratals gula västar står redo att visitera oss vid ingången.
  • Vilket långt avstånd det är mellan säkerhetskontrollen och arenorna.
  • Hur värdar är genuint glada över att få visa vägen för vilsna själar som vandrat bort sig inne på detta jättelika område.

Mest imponerande:  Aquatic Centre och Velodromen.
Minst imponerande: Att McDonald’s slagit upp vad som kommer att vara den enda riktiga restaurangen på området.

 The Velodrome med sin sköna design ligger vackert belägen i ett område av grönska. Här kommer inomhuscyklingen äga rum.

Basketball Arena med 16 000 sittplatser uppträder som ett vitt moln på himlen. Patrick Baumann, generalsekreterare för internationella basketbollsförbundet har kallat den: “en underbar arena i världsklass.”

Olympic Arena med kapacitet för ca 80 000 åskådare.

Färgbeteckningen på marken matchar de jättelika kritor som är nedstuckna i floden som korsar området. Kritorna är konstverk under spelen men kommer efteråt att ha den mer praktiska funktionen som förtöjningspålar för båtar.

Säkerhetspådraget är omfattande, särskilt sedan en medarbetare lyckats smuggla in en fejkad bomb på området för att påvisa brister i säkerhetsrutinerna.  Aquatics Centre har formen av en stingrocka. Här ska simning, konstsim och simhopp äga rum. Skulptören Anish Kapoors 115 meter höga “Arcelor Mittal Orbit”ska ge känslan av instabilitet, vilket vi på LondonSvenskar tycker att han har gjort alldeles utmärkt. En hel del ögonbryn har höjts kring skulpturen som är 22 meter högre än frihetsgudinnan och kommer att vara ett landmärke i London långt efter att de olympiska spelen är över.