Möt Vikings-stjärnan Alicia Agneson

Jan 9, 2018 by

Share Button

   “Jag vill göra roller som får folk att känna någonting.” – Alicia Agneson

 

Få kan ha missat hypen kring påkostade dramaserien Vikings som nu är inne på femte säsongen. 21-åriga svenska stjärnskottet Alicia Agneson gör entré som Freydis, vilket är extra kul för oss eftersom Alicia är en tvättäkta Londonsvensk! Dessutom är hon högaktuell i Viafrees dokumentärserie Success där vi får vi följa fyra 90-talisters väg till framgång. I första avsnittet som hade premiär den 2 januari kan ni se när de var med när vi hälsade på hemma hos Alicia i Holland Park. Tvårumslägenheten är sparsamt inredd, då den allt mer upptagna skådespelerskan för det mesta filmar Vikings i Dublin eller besöker Sverige.

Vi träffade Alicia med filmteamet och pratade om hennes bakgrund, varför hon flyttade till London och hur hon fick rollen i Vikings.

 

Vi hade hittat till Alicia på Instagram långt innan hon fick rollen i Vikings – redan när hon “bara” hade 1000 följare såg man en stjärna i henne. Hon har en otrolig utstrålning. Alicia, som ursprungligen är från Eskilstuna, flyttade till London som 15-åring för att satsa på en musikalkarriär. Skådespelardrömmen har hon dock haft sedan barnsben.

 

(Bild: https://www.ekuriren.se/)

 

OM VIKINGS

 

TV-serien Vikings har 11 miljoner tittare världen över. Per avsnitt! Handlingen är inspirerad av de vikingar som under 800-talet plundrade i England, däribland ökände Ragnar Lodbrok. För närvarande visas femte säsongen av Vikings på HBO Nordic, och inspelningarna av säsong sex har inletts. I femte säsongen hävdar Ivar Benlös sitt ledarskap över den Stora Hednaarmén, alltmedan Ragnars söner planerar att hämnas deras fars död. Floke, som spelats av Gustaf Skarsgård ända sedan första säsongen, ger sig ut till havs och Josefin Asplund fortsätter övertyga som Astrid. Alicia Agnesons karaktär Freydis är en ny bekantskap som dessutom återkommer i sjätte säsongen. Jonathan Rhys Meyers är en annan nykomling – han spelar krigarbiskopen Heahmund. Som vanligt ser vi danska Marco Ilsø som Hvitserk, och finska Jasper Pääkkönen och Peter Franzén som Halfdan the Black och Harald Finehair.


OM ALICIA AGNESON

 

Vem är Alicia Agneson?

Jag är skådespelerska. Jag har bott i London i sex år, är 21 år gammal, men jag reser runt och far runt. Jag kom till London för många år sedan för att göra det jag älskar – skådespeleri – och nu är jag här!

 

Alicia erkänner att det inte var lätt att övertala sina föräldrar om att få flytta ensam till London när hon var så pass ung: “Det var svårt”, medger hon. “Men jag sa till mina föräldrar: ‘det är ingen fara, om jag börjar söka nu kommer jag in om 4-5 år’. De var skeptiska till det, men jag gjorde min audition och kom in med en gång.”

 

“Även om jag var ung så hade jag tränat i många år för att bli just det här, så det hade varit bortkastat om jag inte fick. De hade inte så mycket val, så jag fick faktiskt full support från dem.”

 

(Bild: https://www.instagram.com/aliciaagneson)

 

Du är med i nya säsongen av Vikings, kan du berätta om det?

Jag får inte säga så jättemycket. Freydis heter min roll och det är i princip allt jag får säga! Jag fick Vikings då jag visste att jag ville bli skådis. Jag hade jobbat hårt och signat med International Artists Management. Jag hade inte ens en “showreel”. Så det var ganska tufft att ta sig in. 

 

När jag fick ett samtal kring Vikings var det smickrande, jag hade sett serien sen den kom ut och fick chansen att göra ett “self tape”. Det var kul för jag hade sett serien, och just att det var Scandi var kul då jag är det. Jag gjorde ett self tape och sen fick jag ett “recall”, och fick jättemycket hjälp både från min agent och casting director. Det hann gå väldigt lång tid så jag hann släppa det. Men jag fick rollen. 

 

Du provfilmade först för en liten roll, men den blev förlängd?

Det är sant, det har blivit förlängt. Jag tror det är för att jag gjorde en bra roll och jobbade bra med resten av teamet. 

 

Alicia får inte kommentera produktionen i någon högre grad, men medger att crewet är helt fantastiskt: “Sen första dagen så har jag kommit överens med alla. Det är ett jobb där man öppnar upp sig mycket så man kommer varandra nära. Jag gillar alla”, säger hon. 

 

Vad gör dig unik?

Det är inte så svårt då alla är unika. Det finns ju ingen annan som ser ut som jag eller är som jag, så mitt sätt att göra en roll kommer alltid vara unikt. Man får bara hoppas att sitt sätt funkar och att folk gillar det.

 

Vem är din största idol?

Åh, jag har nog aldrig haft en idol. Jag tror nog att det skulle vara Anthony Hopkins faktiskt. Han har ett sätt att porträttera roller som är unikt. När jag såg honom i Zorro tänkte jag: wow. Han spelar aldrig någon typisk roll, han alltid märkliga och häftiga roller. Det är skithäftigt.

 

Vad är ditt största mål med skådespeleriet?

Det är klart att film vore jättehäftigt. Det vill jag jättegärna göra, men en stor grej för mig är få göra roller. Många gånger blir man typecastad som svensk och blondin i London, man får typiska tjejroller. Jag vill göra roller som får folk att känna någonting. Charlize Theron är döläcker, man ser henne som Bond-brud men hon gör roller som är konstiga. Man känner inte ens igen henne i Monster.

 

TV-serier eller film?

Allting är jätteroligt. Att få chansen att göra en roll, även musikal som jag gjort i flera år är fantastiskt. Men eftersom jag inte gjort film så vill jag gärna göra det. Vi får hålla tummarna.

 

Drömkollega?

Anthony Hopkins.

 

(Bild: https://www.instagram.com/aliciaagneson)

 

Tror du att du är vår nästa svenska filmstjärna?

Nej, jag har nog aldrig sett det så. Klart man har drömmar, jag ville också bli filmstjärna när jag var liten. Om jag kan lyckas så bra i min karriär att jag kan inspirera andra är jag jättenöjd. Det ser jag det som en positiv sak med skådespelaryrket, att många stora skådespelare på social media använder det till sin fördel. Jag önskar jag kunde göra det, inspirera andra. Det var många som var emot mig när jag skulle flytta till London när jag var ung. Men att kunna inspirera andra och visa att man till exempel inte behöver utbildning, det är det häftiga med att bli stor. Då skulle jag bli nöjd. Det är inte mitt jobb att vara en filmstjärna, mitt jobb är att göra en roll rättvisa.

 

Vi på Londonsvenskar känner till dig från början som jazzsångerska.

Det var så kul, jag var tvungen att överleva i London så jag extraknäckte med ett jazzband. Det gick så bra, men så kände jag att det var för mycket jobb. Det var fyra från början sen var vi 19 i slutet. En egen liten orkester. Jag drev detta och det blev lite för mycket att ta hand om. I slutet kände jag att om jag ska satsa på att bli skådis måste jag satsa på det. Jag saknar jazzen. Man kände sig som Monica Zetterlund varje kväll! Det var extraknäck dock. Tyvärr är det ingen musik just nu, även om det såklart är något jag älskar. 

 

Är skådespelarlivet som du tänkt dig?

Det är så så roligt, bättre än jag någonsin kunnat drömt om. Det är som att man får en tacksamhet för det finns en person som skrivit en roll och en director som ska göra rättvisa av rollen. Sen får du en chans att ge orden från papperet liv. Det är just du som har fått chansen. Det är jättehäftigt. Tacksamhet. Wow, vad häftigt att jag ska få visa den här rollen.


ALICIAS TIPS TILL ASPIRERANDE SKÅDISAR

 

Just filmbranschen är otroligt svår att slå igenom i. Så här tänker Alicia:

 

Det är tufft, mest med att få nekelser. Det finns inget annat jobb där man är så dum att man går på 500 arbetsintervjuer och ändå fortsätter fast man fått ett nej. Vill man jobba på en bank och får 500 nej så kommer man nog på att man inte ska jobba med det. I våra liv blir det normalitet, man gör auditions, castings och self tapes. Man får nej i flera år, vissa får nej i 20-30 år. Det finns skådespelare som inte fått ett break förrän de är 40-50 år. Att vilja göra det här och att ha den styrkan inombords, det måste man ha. Att tänka: “Jag kan göra det här”.

 

Det är svårt att ge tips till andra för självklart måste man vara realistisk och veta vad man kan göra och vilka roller som passar mig. Utöver det – att vara ödmjuk. Man märker det när man jobbar med andra skådespelare, små och stora produktioner, ödmjukhet är så viktigt. Det är inte bara mitt jobb, det är ett helt team som fixar allt åt dig. Tacksamhet och ödmjukhet till andra människor är superviktigt.


ALICIA MED TRE ORD

 

Positiv, accepterande och jordnära! Jag är drivande, har alltid mött mina motgångar och accepterat mina motgångar och gått vidare. Jag har alltid fortsatt, alltid varit positiv till motgångar. Jag ser mig själv som väldigt positiv. Hur långt ifrån min dröm jag än varit har jag alltid tänkt att det kommer gå bra.

 

Jag tror jag är ganska jordnära, vilket man kanske inte tror vid första anblicken av mig. Jag gillar att vara ensam, älskar att hänga på gården där jag bor och hänga med djuren. De säger inte så mycket tillbaka men det kan vara trevligt det med.

 

(Bild: https://www.instagram.com/aliciaagneson)


EN VANLIG DAG I ALICIAS LIV

 

De senaste månaderna har Alicia tillbringat mycket tid i Dublin där hon filmar Vikings. Där är hon 3-4 veckor åt gången och bor på hotell. “Det blir tidiga dagar i Dublin. Upphämtning 3 eller 4 på morgonen och sedan jobbar vi hela dagarna”, säger hon.

 

En vanlig dag i London då?

Jag vaknar vid 9-10, kanske 11 till och med. Skickar iväg ett “self tape”. Min manager är i LA och jag castar varje dag trots att jag är med i en serie, för man måste vara kvar på marknaden. Försöker hinna med träning eller på en dålig dag en pizza. Ibland en audition per dag, ibland fem. Mycket handlar om att komma ihåg repliker. Manus och repliker tar mycket tid och är ganska isolerande. 


ALICIAS LONDON

 

Alicia tycker om att utforska London. Hon gillar att promenera, särskilt att gå genom Hyde Park en hel dag, och att kolla in second hand-utbudet. Även om hon föredrar vardagslivet i London, så är hon heller inte främmande för att klä upp sig och gå på fina restauranger.

 

Favoritrestaurang: Finns oerhört många mysiga restauranger. Chiltern Firehouse.

FavoritområdeHyde Park

Smultronställe: Restaurangen Viet vid Shaftesbury Avenue

Första hem i LondonActon Town

Nuvarande hem i LondonHolland Park

Favorittransport: Går eller ta bussen. Jag gillar att titta ut.

 

(Bild: https://www.instagram.com/aliciaagneson)


SNABBA FRÅGOR TILL ALICIA

 

Är du kär? Kanske. Svar på frågan är ja. 

Favoritcitat? Bara döda fiskar flyter med strömmen”.

Stilikon? Olivia Palermo.

Favorit i din garderob? Hatten.

Var vill du bo i framtiden? Liten lägenhet i Paris eller industriell lägenhet i New York.

Vilken person, levande eller död, skulle du vilja äta middag med? Angelina Jolie. Väldigt intressant liv, hon verkar haft tider när hon haft det svårt men har ändå gjort något bra av det och försöker göra bra i världen. Jag tycker det är fint att försöka använda sitt kändisskap för att hjälpa andra. Jag vill höra hur hon tar hand om allt det där.

Vad lyssnar du på? Frank Oceans nya album, jazz, Drake, Kendrick Lamar. 

Sexiest man alive? Den jag är kär i. 

Favoritmat: Pizza.

Vad är meningen med livet? Vara ödmjuk, ha roligt och känna att man gör någonting.

Vad får dig att le? Allt som är gott och positivt.

Hur ser ditt liv ut om 5 år? Jobba på film och ha kul! Kanske ha en lägenhet i Paris och äta för mycket vitt bröd och pizza. 

Om 10 år då? Samma sak, men mindre pizza.

Har du några andra talanger? Jag kan sy. Jag bygger, jag renoverar ett hus nu hos pappa som är snickare.

Bio eller hemmakväll? Bio.

Sjunga eller skådespela? Skådespela.

Skidbacke eller beach? Skidbacke.

Sneakers eller klackar? Klackar.

Pizza eller sallad? Pizza.


(Bild: https://www.viafree.se/)

 

Vi är väldigt exalterade över vår nya Londonstjärna! Följ Alicias vardag i Success på Viafree, eller se femte säsongen av Vikings på HBO Nordic.