Intervju med journalisten: om källkritik, Corona och att vara journalist i kris

Apr 6, 2020 by

Share Button

Trots att många förlorar jobb, blir permitterade och är sysslolösa just nu finns det en yrkesgrupp som arbetar, kanske hårdare än någonsin: Journalisterna. Världens mediehus brinner och besökssiffrorna på nyhetssajterna stiger i höjden – alla vill läsa, veta och diskutera. Alla vill ha svar på sina frågor.

LondonSwedes har tagit tempen på Aftonbladets utrikeskorrespondent, Petter Larsson, som för tillfället befinner sig i London på uppdrag.

 

Text Julia Hoffman

Hur är det att vara journalist i rådande läge – under Coronakrisen?

– Det är alltid spännande att vara journalist, även när det känns som att världen håller på att braka samman. Det är givetvis fruktansvärt att se dödstalen fortsätta att skjuta i höjden över hela världen, samtidigt som man ser ekonomin skjuta i botten, men precis som vid till exempel de terrorattentat jag bevakat så finns det något lugnande i att vara på plats och att rapportera om det.

Coronakrisen kommer att vara någonting vi alla kommer att få berätta för framtida generationer om och som journalist får jag ju möjlighet att följa utvecklingen på nära håll – bildligt talat i alla fall. Det tråkiga är ju att jag måste hålla mig hemma så det spännande i journalistiken – att vara ute och träffa folk – får ju ta en paus.

 

Jag har fått stryka en av årets höjdpunkter – jobb under OS och Paralympics i Tokyo – en intervju med Sam Smith och en spännande volontärresa för att undervisa journaliststudenter vid ett universitet i Rwanda från mitt schema, men det går säkert att ta igen. Coronarapporteringen har hållit mig ganska sysselsatt när många andra här i Storbritannien verkar ha svårt att få dagarna att gå.

 

Vad är det fokus på när du rapporterar du om Corona? 

– Det har varit väldigt varierat. Först var jag ju nere i Milano en sväng i slutet på februari för att rapportera om det första stora utbrottet där, som tvingade städer, skolor och restauranger i norra Italien att stänga. Då var det fortfarande mycket folk ute på dagarna och väldigt mycket “det är bara en snuva”-attityd – vilket man kanske får sota för nu och vilket jag sedan sett i Storbritannien sedan jag kommit tillbaka.

 

Här har jag gjort uppdateringar om läget i Storbritannien i tv och text i Aftonbladet, men även gjort en hel del större bakgrundsreportage där jag intervjuat svenska experter som Anders Tegnell och Agnes Wold om läget. Att ha haft möjlighet att prata med professorer och läkare om detta nya virus har också känts ganska tryggt för mig privat och jag har råkat bli mina Londonvänners kontaktperson när de undrat någonting om symtom eller hur man borde agera kring viruset.

 

Vad är det svåraste att förhålla sig till i nyhetsrapporteringen om Corona? 

– Kanske att hitta rätt ton, så att man inte skrämmer upp folk i onödan men samtidigt ger situationen det allvar den förtjänar. Redan när jag var nere i Milano i slutet på februari var det ju svenskar där som hörde av sig för att försäkra sig om att jag inte beskrev det som någon fara att vistas i Milano. De ville väl inte att folk hemma skulle oroa sig. Jag svarade att jag ju var där själv och det hade jag ju inte varit om jag trott att det varit någon livsfara, även den senaste månaden har lärt mig mer om hur detta inte handlar om mig utan om de jag skulle kunna råka smitta.

 

Den senaste månaden har världen även lärt sig att Italien kanske borde ha stängt ner tidigare eller tagit Coronahotet med ett större allvar från början. Men skulle man bara rapportera om död och mörker så skulle folk inte vilja läsa tillslut. Jag var glad att jag till exempel snubblade över den sköna svenska Londonbon Julia, 26, som var bakis på flyget hem från Singapore och fick hela flygpersonalen att dra på fullt Coronasäkerhetsblås för en månad sedan. En kul anekdot med svenskkoppling som även visade på vilket sätt världen just då var på tårna kring virusutbrottet.

 

– Jag är i vilket fall väldigt stolt över mina kollegor på Aftonbladet som med sin konstanta live-chatt sträcker ut en hand till folk ute i stugorna med frågorna, samtidigt som nyhetsbevakningen blandar vetenskap, nyhetsartiklar, klipp på folk som sjunger på balkonger och så vidare – och fina berättelser om till exempel hjältar som ställer upp för andra i dessa svåra tider. Jag tycker att balansen hittats bra där. 

Hur kan man som läsare förhålla sig källkritiskt när man läser om Pandemin? 

– Det kan som vanligt vara bra att läsa olika nyhetssajter och kolla varifrån allt kommer. Jag skulle precis gå och lägga mig vid 01.30 härom natten när en kompis skrev till mig att drottningen smittats av Corona. Hon skickade till och med en länk till en nyhetsartikel, men den kom från ryska statliga nyhetsbyrån Sputniks turkiska sajt och sidan var borttagen, så jag kunde tryggt gå och lägga mig. När det kommer till siffror så stiger de ju överallt hela tiden. På Aftonbladet håller vi oss alltid till den utmärkta sammanställningen från John Hopkins University i Baltimore, USA. 

 

Vilket lands åtgärder föredrar du? Du befinner dig i London, hade du hellre varit hemma i Sverige? 

– Bra fråga! Storbritannien och Sverige var under några veckor de som stod ut i världen med förhoppningar om en långsam utveckling mot slutmålet flockimmunitet. Nu har britterna stängt igen och det är relativt strikta regler för hur man får vistas ute om man måste – annars får man betala böter.

Jag har ju följt Italiens utveckling sedan jag var där och har sett Storbritanniens dödssiffra explodera de senaste veckorna och tycker att det är ganska skönt att man här tvingar folk att stanna hemma. Eget ansvar och folkvett är ju strålande – men vet folk tillräckligt om viruset för att själva bestämma om de ska ut och träffa folk eller inte? Det är det ju vår roll att se till att de gör.

 

Jag skulle älska om den svenska modellen funkar så jag håller tummarna för det även om jag trivs rätt bra med att man tagit i lite mer med hårdhandskarna här, så att jag inte behöver lita på mitt eget vett, alla mina expertintervjuer till trots. Här i Storbritannien har ju många mediehus uppmärksammat Sveriges unika reaktion på Coronautbrottet och det enda jag fruktar om myndigheternas plan visar sig stämma är att vi exploderar i självgodhet och under kommande årtionden blir kända internationellt som de som lyckas leda varje konversation till skryt om svenskarnas exceptionella folkvett, disciplin och handhygien.

Petter hemma i London under lock-down perioden, sysselsatt med
kortspel, pussel, Nintendo, snacks och såklart lite träning i form av en hantel. 

 

Några av Petters artiklar:

Det är tomt på gatorna i London

Boris Johnson smittad av Coronaviruset 

 

Sverige debatteras just nu världen över, kommer Sveriges nuvarande strategi leda till katastrof eller är det kanske Sverige som kommer ur detta på bästa sätt? 

 

Sweden bucks global trend with experimental virus strategy

To Sweden, it’s the rest of the world engaging in a reckless experiment