JA JA JA Festival 8-9 November 2013

Nov 15, 2013 by

Share Button

Múm, Shout Out Louds och NoNoNo är tre av de skandinaviska banden som uppträdde på Ja Ja Ja Festival på Roundhouse i helgen. Bild: Sofia Capel och Riikka Lahti.

Den första upplagan av Ja Ja Ja Festival gick av stapeln på Roundhouse i Camden förra helgen och LondonSvenskars musikkorrespondent Emma Pettersson var på plats för att ta del av det bästa av nordisk musik, mat och banddokumentär.

När jag slår upp dörrarna till Roundhouse möts jag av ett sorl: svenska, norska, finska och danska i en salig blandning. Och över det: en oas av nordisk musik.

Jag möter upp med vår finska fotograf Riikka som exalterat berättar att hon har sett sångaren från kvällens headliner Mew på vägen dit. Vi går in i ”the main space” som redan är smockfullt och ser elektropopbanden Husky Rescue och Múm. Musiken är stämningsfull och det slår mig hur hårt det nordiska soundet skiljer sig från det brittiska. Festivalen domineras av elektropop, men några riktigt bra rockband som t.ex finska I Was a Teenage Satan Worshipper och Black Lizard hörs också på scen. Danska alternativa rockbandet Mew headlinar på fredagen och bjuder på en storslagen show med en hel del allsång. Under extranumret Comforting Sounds ser jag stora, runda rårar trilla ner från fansens kinder.

Dokumentärerna berör

Livemusiken står i centrum festivalen, men vi får även ta del av nordisk mat samt musikdokumentärer. Vi smäller i oss några kladdkakor från Fika och kollar in vad biografen har att bjuda på. En av de svenska dokumentärer som visas är 2 steg från Håkan som skildrar Håkan Hellström i sitt vardagsliv och på turné, parallellt med sina hängivna fans. Men höjdpunkterna blir ändå den väldigt underhållande och rörande finska dokumentärfilmen The Punk Syndrome som handlar om punkbandet Pertti Kurikan Nimipäivät (Pertti Kurikans namnsdag). Samtliga bandmedlemmar är förståndshandikappade och i filmen får vi följa med dem på allt ifrån pedikyrbehandlingar och möten på gruppboendet till bandrepetitioner och spelningar i Tyskland. Vi både skrattar och gråter.

Danska bandet Mew headlinade på fredagen. Bild: Riikka Lahti

Finska I Was a Teenage Satan Worshipper stod ut med sin rockmusik. Bild: Riikka Lahti

Shout Out Louds från Sverige avslutade festivalen detta år. Bild: Sofia Capel

Nytt intresse för svensk kultur

Ja Ja Ja Music grundades som en hemsida och klubbkväll i Islington år 2009, med huvudsyftet att främja nordisk musik i London. Det har sedan dess fungerat som en portal till den bästa och senaste nordiska musiken. Intresset för nordisk kultur har ökat avsevärt i Storbritannien de senaste åren. Nuförtiden associerar ofta britter Sverige med mer än bara ABBA, IKEA och köttbullar. Band och artister så som Icona Pop, The Knife, Lykke Li, First Aid Kit, Robyn och såklart Swedish House Mafia för att nämna några få, har återigen satt Sverige på musikkartan och öppnat upp för en ny, stor våg av svensk musik.

Kvinnlig representation

Som musikentusiast är en av de saker jag uppskattar allra mest med att bo i London utbudet av spelningar och festivaler. Dessvärre lyser kvinnliga musiker med sin frånvaro – framförallt på de större festivalerna. Ja Ja Ja festival är en frisk fläkt i det anseendet, då det inte bara representerar nordiska musiker men hela 60 procent av akterna har en eller fler kvinnliga medlemmar, medan de största brittiska festivalerna detta år bara hade mellan 17 och 34 procent kvinnliga medlemmar.

Ett av Sveriges just nu mest hypade band NONONO, som uppträdde på Jimmy Kimmel förra månaden, lockar en stor publik på lördagskvällen. Headlinar gör Shout Out Louds som ersatt The Raveonettes som tvingats att ställa in p.g.a sjukdom. Shout Out Louds är det perfekta bandet att avsluta den första Ja Ja Ja-festivalen med en blandning av indiepop låtar från deras senaste album Optica och äldre hits som Tonight I Have to Leave it och Impossible.

Det har varit en mycket lyckad första Ja Ja Ja Festival och vi ser redan fram emot nästa års festival.

Svenska NoNoNo såg till att fylla rummet med sin musik. Bild: Sofia Capel

Nästa Ja Ja Ja klubbkväll äger rum på The Lexington den 28 november då bland annat det svenska bandet YAST spelar.