“Jag flyttade hit för att hitta hem” Singel-aktuella Lizette Lizette spiller sina bönor

Nov 10, 2012 by

Share Button

Dancemusik inspirerad av 90-talet, skyhöga Buffalos och full kontroll är hennes melodi. Lizette Lizette är DJ:n/artisten/producenten som nyligen lämnat Stockholm för att pröva lyckan i London. När LondonSvenskars Sofia Capel ställer upp henne mot väggen berättar hon allt om sitt egna skivbolag, flytten till London och varför det inte funkar att ligga sig till en musikkarriär. 

Det är fyra år sedan Lizette Lizette, 22, tillsammans med Andy A släppte EP:n The New Heaven Dieppe. Sedan dess har svenskan valt att gå sin egna väg, startat sitt egna skivbolag, pluggat elektronisk musikproduktion, varit en vända i Indien och äntligen hittat sitt egna sound, inspirerad av bland andra Underworld och Opus III. På tisdag släpps hennes singel Wheel of Fortune.

 

På din hemsida har du angett att “Sleeping with people in the music business had not been a major success.” Varför inte?

Det är på skämt. Jag har väl inte legat med någon egentligen, det är mer en kul grej, att många gör det. Det är lite ironiskt, det är ingen väg jag tänkt ta, jag vill inte sälja mig själv över huvud taget. Det är därför jag gör allt själv eftersom jag vill ha all kontroll själv; jag vill inte att någon gubbe ska bestämma över mig, hur jag ska se ut, hur jag ska låta, vad jag ska göra, vad jag ska säga. Det gäller allt: min musik, min text, min stil, min image, allt. Hela min bild utåt.

Du har ju precis flyttat till London. Hur trivs du? Varför flyttade du hit?

Jag trivs bra! Jag känner mig mer hemma här än i Sverige. Folk i Sverige gillar ju inte att man sticker ut för mycket och att man tänker annorlunda, vill leva sitt liv på ett annorlunda sätt och att man tror på sig själv. Här ska man stick ut. Punken, gothen och dancemusiken, allting kommer härifrån. De välkomnar en på ett helt annat sätt.

Jag flyttade hit för att hitta hem. Jag har hållt på och kämpat jättemycket i Sverige och Stockholm. Jag har aldrig riktigt hittat hem, hittat min publik och folk som tror på mig inom musikbranschen. Inte ens klubbar där jag kan spela där jag hör hemma. Ingenting, det har bara varit fel överallt. Och då har jag bara haft en idé att London är rätt för mig. Det är lite mittemellan Sverige och USA, att man kan ha väldigt mycket intrigitet som i Sverige, men att man får vara lite over the top.

Varför valde du en solokarriär?

Jag valde att gå solo för att känna att jag har total kontroll över mig själv och slippa kompromissa över sådant som är viktigt för mig, min egna stil, min image. När man är i ett band måste man alltid kompromissa, man får aldrig gå sin egna väg helt och hållet och jag har för starka åsiker och smak, jag vet vad jag gillar, för att kunna kompromissa bort det. Jag måste få göra det jag vill göra fullt ut. För att må bra, annars känner jag mig helt förtryckt, typ.

Berätta om Wednesday Records? 

Det är mitt egna skivbolag som jag har startat upp själv, för att min dröm är att släppa allting själv och lyckas på egen hand och inte behöva vara signad till något stort skivbolag. Men det är svårt att vara ensam, man måste hitta rätt människor att jobba ihop med ändå, som management och så vidare.

Jag tog namnet för att jag föddes på en onsdag. Det finns en ramsa som går: “Onsdagsbarn född till ve”; att man blir det svarta fåret. Jag har alltid känt mig som ett svart får. Jag är storasyster, äldst, så i min familj så blev jag svarta fåret eftersom det var jag som var tvungen att vara första tonåringen i familjen. Så jag hade det kämpigt i tonåren. Jag hittade min alternativa stil när jag var väldigt ung, typ 13 år. Det utmanade både i familjen och i skolan, jag fick mycket skit för det.

Vad är det med 90-talet som tilltalar dig så mycket?

Jag gillar att alternativa stilar var så framträdande då. Grungen var väldigt inne, raven…

Nu när Wheel of Fortune släpps i veckan, var vill du helst höra den spelas?

Jag gillar Dalston Superstore (nattklubb, red.anm.) Det skulle även vara kul att DJ:a där. Om jag får välja radiostation skulle jag nog säga Gaydar Radio.

Vad gör du i framtiden då?

Jag vill kunna ägna mig åt musik helt och hållet. Jag vill inte jobba med något annat. Förr tänkte jag att jag vill bli lika stor som Madonna, men nu är inte det lika viktigt längre. Det viktiga nu är att kunna leva i musiken.

Nästa gig: 10/12, The Waiting Room, Stoke Newington (Showcase)

Lizette Lizettes hemsida.

Foto: Sofia Capel