Jobba i London och Storbritannien

Apr 28, 2020 by

Share Button

Att arbeta och bo i Storbritannien är en dröm för många svenskar och eftersom landet sedan 1 januari 1973 varit med i EU har svenska medborgare haft fri rörlighet på arbetsmarknaden. Med beslutet om Brexit 2016 kom detta att ändras, med nya lagar som dikterar arbetsvillkoren. På den här sidan hittar du info kring Brexit och hur du söker jobb i London. Lycka till!

 


Brexit

union jack flag

Ingen artikel om att flytta till London är i nuläget komplett utan att nämna Brexit. 31 december 2020, finns du på plats innan detta datum, kan du ansöka om Settled eller Pre-Settled Status, som är det föreslagna nya uppehållstillståndet. Vad som händer om du kommer hit efter det datumet kan du läsa mer om här Det nya poängsystemet Brexit  Du kan läsa mer om vad vi vet ännu så länge i vår artikel Såhär stannar du i Storbritannien efter Brexit. Med reservation för ändringar.

 

Mer Brexit information:

Svenska Ambassaden i London

Svenska Kyrkan i London

 

 


Checklista för jobbsök

 

För att påbörja anställning i Storbritannien kan du bli ombedd att visa följande dokument:

  •      Svenskt pass eller någon form av officiell identifikation
  •      National Insurance-nummer
  •      Engelskt bankkonto
  •      CV anpassat för den engelska arbetsmarknaden

 

Efter du har läst denna artikel kan dessa länkar vara värdefulla att kolla in:

National Insurance-nummer och bankkonto är bland det första du måste skaffa. Mer information hittar du på länken.

Kolla in vårt stora FAQ – Frequently asked questions om att jobba i London. 


Hitta jobb i London

jobbsök

Kontakta rekryteringsföretag

Beroende på vad du är ute efter, så kan ett rekryteringsföretag vara ett steg i rätt riktning. De hjälper dig att avgöra var dina färdigheter ligger och matchar sedan ditt CV med olika jobb, arrangerar intervjuer och förhandlar arbetskontrakt.

 

Antalet rekryteringsföretag i London är stort. Sök information innan du bestämmer dig för vilka du ska kontakta. De flesta specialiserar sig på särskilda områden som t.ex. IT, media, administration och detaljhandel, medan andra koncentrerar sig på att hitta folk med språkfärdigheter, såsom svenska.

 

Under själva intervjun är det viktigt att du ställer frågor om positionen du söker, för trots att rekryteraren har gått igenom arbetsbeskrivningen händer det tyvärr ofta att de antingen utelämnar vissa detaljer för att få jobbet att verka mer attraktivt, eller att de inte haft tid att läsa in sig på rollen. Det är också viktigt att ligga på lite; rekryteringsföretag har fler kandidater än jobb och det är bäst att inte anta att de gör allt de kan för att just du ska hitta ett jobb så snart som möjligt. Se till att få kontakt med en eller två personer som jobbar på företaget och hör av dig till dem regelbundet för att se om det finns några aktuella roller som kan passa dig.

 

Gå själv runt med ditt CV

Om du till exempel är student eller nyss kommit till London, så kan det vara en idé att söka okvalificerade jobb genom att fysiskt lämna ditt CV på arbetsplatser du kan tänka dig att arbeta på. Exempel på arbetsplatser är pubar, caféer och klädbutiker. Se till att ditt CV följer brittisk standard och kontakta gärna företagen innan du besöker dem. Detta är vanligtvis det snabbaste sättet att skaffa jobb på, då personalomsättningen på dessa arbetsplatser är hög. Om du som student söker jobb efter examen kan vi rekommendera rekryteringsfirmor specialiserade för studenter.

 

Sök jobb online

Det finns ett hundratals sökmotorer för jobbsökning i Storbritannien, där man kan fylla i allt ifrån vad man vill jobba med, ort, lön och så vidare. En sökning kan ge tusentals resultat, så det gäller att fokusera på tjänster du tror att du har chans att få. På dessa sidor kan du registrera sitt CV så att rekryterare och företag kan kontakta dig angående relevanta jobb. Indeed, Reed.co.uk, Universal JobMatch och Monster är värda att kolla in om du är på jobbjakt.

För jobb inom kreativa yrken finns The Dots.

 

 

Londonsvenskar lägger regelbundet ut tjänster: hitta lediga jobb i London. 

Denna sida har nu flyttat till LondonSwedes Job board 

Vi har även skaffat en Facebook grupp vi kallar LondonSwedes Job Board.

 

Håll ögon och öron öppna

Även om internet har tagit över (LinkedIn är stort i Storbritannien) så rekommenderar vi ändå att läsa tidningar, besöka arbetsförmedlingar och kolla anslagstavlan på lokalpuben om du främst söker okvalificerade jobb. Oavsett vilket slags jobb du söker så gäller det att inte vara blyg! Berätta för folk att du söker jobb – vem vet, de kanske känner någon som anställer just nu. I en stad som London är networking A och O. Var heller inte rädd att ligga på. Ring hellre upp två gånger än ingen alls.

 

Svenska jobb

Svenska är ett språk som är väldigt eftertraktat på arbetsmarknaden här i Storbritannien, och främst London. Kan du dessutom tala norska, finska eller danska har du ytterligare fördelar när du söker jobb med nordisk anknytning. Det finns massor av jobb att hitta inom områden som kundservice, sekreterare/receptionist, telefonförsäljning, projektledning och översättning. Lediga tjänster kan du hitta via rekryterare som Top Language Jobs, MultiLingualVacancies.com och Language Matters.


CV-tips för jobbsök i Storbritannien

london bridge

  • Håll det kort. Ett perfekt CV är 1-2 sidor, i typsnitt Arial / Times New Roman eller liknande.
  • Layouten ska vara enkel så att det är lätt att få översikt.
  • Överst bör du skriva ditt namn, engelska adress, engelska kontaktnummer samt emailadress så att företaget kan höra av sig.
  • Skriv i kronologisk ordning, med det senaste jobbet först.
  • Du bör inte inkludera foto om arbetsgivaren inte kräver det.
  • Undvik också att inkludera födelsedatum och nationalitet.
  • Har du inte ett engelskt nummer eller adress ännu föreslår vi att du lånar en, då chansen att bli kallad till en intervju är ytterst liten om du inte kan visa att du redan finns på plats.
  • Ha i åtanke att ditt CV bara ägnas ca 7-10 sekunder innan det antingen kastas åt sidan eller tar dig till nästa steg i ansökningsprocessen. Darför kan det vara värt att inkludera ett “personal statement” i början av CVt där du kortfattat presenterar din erfarenhet.
  • Se till att ha möjlighet att ta dig till intervju med kort varsel om du blir kallad.
  • Du som vill ha mer råd men inte vill lägga ut pengar kan alltid använda dig av de största jobbsidornas karriärtips. CV Library har bra tips.

 

Typ av jobb

Finans, media, butik, au pair, bar och restaurang, eventföretag, turism och hotell, sport eller journalistik? London är möjligheternas stad och det finns otaliga jobb inom alla olika branscher många branscher att välja mellan, beroende på dina kvalifikationer givetvis.

Din första prioritet bör vara att fundera över vilket typ av jobb du är ute efter. Är du här för att satsa på karriären, studera eller bara hitta ett arbete som betalar räkningarna? London är en stor stad med tusentals möjligheter så det underlättar verkligen att ha någon sorts plan. Det må finnas fler jobb att söka än i Sverige, men konkurrensen är å andra sidan hög så det gäller att söka relevanta jobb. Tänk även på att lönen inte är densamma som hemma i Sverige; kommer du till London i början av karriären för att spara pengar så är du nog fel ute.

 

Information om att jobba som au pair

Information om att jobba inom finans

 


Löner och arbetsvillkor

Precis som i Sverige beror lön på vilken erfarenhet man har, om man har examen och vilket företag man arbetar för. Det bästa är att sätta sig ner och utforska enskilt område för att se vad medellönerna ligger på. I de flesta jobbannonser står den årliga inkomsten utskriven istället för månadslönen, och vissa jobb har en relativt låg grundlön som toppas upp med stora bonusbelopp under året. Lönen är också i många fall förhandlingsbar

 

I Sverige får vi lön enligt kollektivavtal, medan det i Storbritannien finns en lagstadgad minimilön oberoende av bransch. Det är en fastställd timlön som alla anställda är berättigade till oavsett vad man jobbar med. Minimilönen är högre ju äldre man är, och höjs för samtliga åldersgrupper i april varje år.

NLW – National Living Wage
NMW  – National Minimum Wage

 

Källa: https://www.gov.uk

 

Löner

I Storbritannien får man vanligtvis lönen utbetald till sitt bankkonto månadsvis, eller varje/varannan vecka (det varierar från jobb till jobb). Vissa får fortfarande betalt med check – men problemet är då att det tar ett par arbetsdagar innan man kan använda pengarna. Somliga arbetsgivare betalar “cash-in-hand”, och precis som i Sverige är detta olagligt såvida du inte är egenföretagare och själv kan skatta för pengarna. Du kan tjäna upp till £12 500 utan att behöva skatta.

Som Au pair gäller inte minimumlönen och du betalar ofta inte skatt då au pair löner är så pass låga att du aldrig hinna nå skattegränsen.

Läs mer om att vara Au pair i England här.

 

Skatt och sociala avgifter

Som privatperson betalar du inkomstskatt och National Insurance (NI). Hur mycket inkomstskatt och NI man betalar är inkomstbaserat, och skiljer sig också om man är student eller egenföretagare.

Som privatperson betalar man även Counciltax beroende på vart du bor.

 

Läs mer:

Hur mycket National Insurance betalar man?

Hur mycket skatt betalar man i Storbritannien?

 

Studentförmåner

Studenter som arbetar på skollov och helger kan också slippa betala skatt, beroende på hur mycket de arbetar och hur hög timlönen är. För att ta reda på vad som gäller i ditt fall finns information här.


Konflikt på arbetsplatsen

cv work

Om du mot all förmodan skulle få problem på din arbetsplats kan det kännas tryggt att veta att det finns hjälp att få. Det kan handla om allt från kontraktsbrott till löneavtal och diskriminering, eller kanske du bara har frågor om dina allmänna rättigheter. Svenska Kyrkan och Svenska Ambassaden, som båda finns i centrala London, kan i vissa fall hjälpa till om du skulle få problem med jobbet.

 

För juridisk rådgivning (i vissa fall kostnadsfritt) och allmänna funderingar, besök:

https://www.citizensadvice.org.uk/

http://www.adviceguide.org.uk/

www.direct.gov.uk


Övrig information

girl working

  • Den engelska arbetsförmedlingen (Job Centre) är inte till lika stor hjälp som vår svenska arbetsförmedling. Däremot finns det privata specialistförmedlingar.
  • Ska du söka ett jobb är det nästan alltid CV som gäller. Få engelska arbetsgivare använder sig av ansökningsformulär. Ett tips: ha flera olika versioner av ditt CV där du framhäver olika saker; föreställ dig vad arbetsgivare i olika branscher vill ha.
  • Ska du skriva till en arbetsgivare, kom ihåg att man börjar brevet med “Dear Mr [Efternamn]” eller “Dear Sir/Madam”, om du inte vet namnet på mottagaren. Avsluta gärna med “Yours sincerely”.
  • Tänk på att engelsmännen är mer konservativa när det gäller klädsel; kostym och slips eller kjol (men inte för kort) är säkra kort vid anställningsintervjun.
  • Engelsk kontorskultur är rätt strikt (med svenska mått). Klädsel och tilltal är viktigt; alla med en position högre än din bör tilltalas med Mr xxx/Ms xxx; lägg bara bort titeln om det är uttalat OK. Ett tips är att spana in klädkoden när du går på intervju; har personalen jeans eller kostym på sig?
  • Engelsmännen tar inte fikaraster som vi. Är man sugen tar man en kopp under tiden man jobbar.
  • Arbetstiden är inte så reglerad som i Sverige och du förväntas tyvär ofta arbeta övertid utöver angiven arbetstid utan extra ersättning. Detta uppvägs av en ledig eftermiddag då och då – men insistera inte på detta utan ‘känn in läget’.
  • Räkna ut din lön och skatt här.

 

Har du fler tips att dela med dig av? Hör av dig till info@londonsvenskar.com