Jobba som nanny i London!

Feb 6, 2020 by

Share Button

Har du stor erfarenhet av att jobba med barn och är kanske utbildad barnskötare eller förskollärare men är trött på stora barngrupper och stressig förskolemiljö?

Då kanske nanny-yrket något för dig! Ta chansen att testa på att bo och leva utomlands för en tid – och samtidigt få en bra erfarenhet i livet såväl som på ditt CV!

 

Vi kan glädja dig med att det finns stora möjligheter att hitta drömjobbet i London om du vill jobba med barn, och samtidigt uppleva hur det är att bo i en av världens mest kosmopolitiska städer.

Viktigt att tänka på är att nanny och au pair inte är samma sak. Läs om nanny vs au pair här!

 

I Storbritannien finns det många familjer som söker en heltids-nanny för att ta hand om barnen i familjens hem. Eftersom barnomsorgssystemet i England ser helt annorlunda ut än i Sverige; både dyrare och betydligt mindre generöst, väljer många att anlita en nanny istället. Som nanny blir du anställd av familjen, som ansvarar för att betala in din skatt och arbetsgivaravgifter till den engelska staten. Lönen du får ut är således redan skattad på, man pratar därför oftast om NET(netto) i nanny lönesammanhang. Eftersom du betalar skatt i ett annat EU land, kan du sedan tillgodoräkna detta då du går i pension.

 

Som nanny förväntas du ansvara för att barnen får en en trygg, innehållsrik och stimulerande vardag. Dina tidigare erfarenheter med barn och eventuell utbildning är något som kommer väl till pass då familjen ställer högre krav på dig som nanny. Dina arbetsuppgifter kan variera från familj till familj, det är därför viktigt att man kommer överens om vilka arbetsuppgifter som man förväntas utföra innan man tackar ja till en anställning. En nannys huvudsakliga arbetsuppgift är att ansvara för barnen och allt som har med barnen att göra. Dina arbetsuppgifter ska inte innefatta städning eller matlagning åt familjen, men det är vanligt att nannyn blir tillfrågad att göra lite lättare hushållsarbete som att plocka undan barnens leksaker, vika barnens kläder, plocka ur diskmaskinen vid behov, osv.

 

Som nanny kan man välja att antingen jobba som live-in nanny, då man är inneboende hos familjen och får mat och husrum mot en lägre lön. Man kan också välja att jobba som live-out nanny, sk. daglig nanny då man kommer till familjens hem varje arbetsdag för att  jobba.

 

Live-in nanny: En live-in nanny bor i familjens hem, antingen i eget rum med WC eller en separat nanny-lägenhet, och får mat och husrum som en del av lönen. Lönen blir således något lägre än om du skulle jobba som live-out. Du förväntas jobba ca 40-50 h i veckan, vanligtvis måndag-fredag. Som live-in nanny förväntas du sitta barnvakt 1-2 kvällar i veckan som en del av lönen.

 

Live- out nanny: En live-out nanny, eller ”daily nanny” (daglig nanny) som det ibland kallas för, bor inte med familjen utan kommer till familjens hem varje arbetsdag för att vara med barnen. En vanlig arbetsdag är ofta ca 10 timmar, måndag-fredag. En live-out nanny förväntas inte sitta barnvakt, men det kan hända att du blir tillfrågad av familjen och får då extra ersättning för detta.

 

Sole charge position: innebär att man som nanny ansvarar själv för barnet, (sole charge) när båda föräldrarna jobbar heltid.

Shared charge position: Som nanny kan man också ha delat ansvar (shared charge), då du stundtals förväntas arbeta tillsammans med en förälder eller om en förälder arbetar hemifrån.

Nursery duties: alla arbetsuppgifter som har med barnet att göra; laga mat åt barnen, klä på barnen, bada dem, plocka undan leksaker på rummen, osv.

 

Ungefärliga löner per vecka:

Live-in nanny: £400 – £650 + skatter    Lönen sätts individuellt och baseras på erfarenhet och utbildning

Live-out nanny: £500 – £800 + skatter    Lönen sätts individuellt och baseras på erfarenhet och utbildning.

 

Här kan du läsa mer om average costs for childcare.

 

Lena Granefelt/Visit Sweden Images

 

Agency eller hitta familj själv?

Som nanny kan du både välja att hitta en familj på egen hand genom annonser eller genom en agentur. Genom en agentur får du stöd, trygghet och hjälp som kan vara värdefullt att ha om du åker till ett annat land för att arbeta. Det kostar ingenting för dig som nanny att gå med i en agentur.

 

Att tänka på när du ska bli nanny:

  • Hur länge har du möjlighet att stanna i Storbritannien? De flesta nanny-kontrakt skrivs på ett år. Många familjer ser gärna att man stannar minst ett år, men ofta gärna  längre än så.
  • Skriv ALLTID kontrakt.
  • Arbetsuppgifter Varierar från familj till familj men din huvudsakliga uppgift som nanny är att ta hand om barnen, och ansvara för allt som har med dem att göra. Klargör dina arbetsuppgifter (hämta/lämna, läsa läxor, laga mat, tvätta etc.) innan du skriver på för anställning.
  • Arbetstiderna varierar från familj till familj men var noga med att arbetstiderna tydligt framgår i kontraktet.
  • Semester Som nanny är man berättigad till minst 5,6 veckors semester per år (28 dagar), se till så att detta framgår i kontraktet.
  • Bank holidays (allmänna helgdagar) Det vanligaste är att man som nanny får samtliga bank holidays (8st/år) betalda, utöver de 28 semester dagarna. Detta kan dock variera från familj till familj, så se till att kolla upp vad som gäller för dig och din anställning.
  • Sjukdom Som anställd har du rätt att vara sjuk och få sjuklön. Om du är sjuk i mer än 4 dagar, kan familjen kräva att du uppvisar ett läkarintyg.
  • Körkort Kolla upp så att familjens bilförsäkringar gäller även när du är chaufför, om tjänsten innefattar att köra barnen till och från skolan. Svenska körkort i Storbritannien gäller 12 månader.
  • Resa i tjänsten. Fundera på om du skulle kunna tänka dig att resa med familjen om du blir tillfrågad. Var noga med att se till vad som står i kontraktet vid resa med familjen, så att eventuella försäkringar gäller vid vistelse utomlands.
  • Uppsägning Ta reda på vad som gäller vid uppsägning. Det mest förekommande är 1 månads uppsägningstid, men detta kan variera från familj till familj. Se över i kontraktet vad som gäller innan du skriver på.

 

Vad krävs av familjen som anställer dig som nanny?

När familjen anställer dig som nanny blir de arbetsgivare och ska därför ansvara för att betala in skatt och arbetsgivaravgifter till engelska staten. Familjen ska regelbundet förse dig med lönespecifikationer, så att du kan se hur mycket skatt som betalats in. Den egentliga lönen de betalar för dig i månaden blir det man kallar GROSS (brutto) och är din lön NET (netto) plus skatt och arbetsgivaravgifter, så familjen betalar ut en högre lön i månaden för dig än det du ser. Detta kan vara bra att ha i åtanke när man löneförhandlar. På nannytax.co.uk kan du få mer information om vad som gäller för skatter och arbetsgivaravgifter.

Kontrakt ska alltid upprätthållas, och det ligger på familjens ansvar att hålla med kontraktet. Läs noga igenom kontraktet innan du skriver under, och var inte rädd för att fråga om det är något du inte förstår.

 

Läs mer

Au pair vs nanny – vad är skillnaden?