Johan Andersson: Porträttkonstnär som väcker känslor och berör

May 5, 2012 by

Share Button

Johan Andersson från Trollhättan låter som en ganska stereotypisk svensk kille ifrån en mellanstor stad i Sverige. Men han är långt ifrån en vanlig 26-årig ung man. Johan, som har haft London som bas sedan de tidiga skolåren är nämligen en alldeles extraordinär porträttkonstnär. Allt tog sin början när han som rekordung konstnär kom trea i prestigefyllda tävlingen BP Portrait Award 2007.

Johan målningar är inte heller de klassiska porträtt man kanske föreställer sig; tvärtom är de kontroversiella och utmanar de fördomar som finns i samhället. Porträtten är ofta förvrängda och befinner sig i gränsland mellan dröm ochverklighet. Johans ambition: att provocera och utmana betraktaren.

– Jag har alltid varit intresserad av människor och skapelsen av människan, berättar Johan Andersson. Det finns en historia bakom varje människa och detta är något som fascinerar mig. Den kreativa processen är andlig, och min tro som kristen är den drivande kraften bakom allt jag gör.

Vi gör en snabb resa tillbaka i tiden; Johan var 14 år när han upplevde ett magiskt ögonblick; nämligen upptäckten av oljefärger, något som han genast behärskade och ett porträtt av den brittiske målaren Lucian Freud växte fram och fick den dåvarande bildläraren att trilla av stolen.

2007 kammar han hem finalplatsen i BP Portrait Award (BP Portrait Award är en årlig porträtt tävling på National Portrait Gallery i London) och var på många sätt ett livsförändrande ögonblick. 21 år gammal blev han den yngsta konstnären någonsin att nå topp tre i denna ansedda tävling. Plötsligt började konstvärlden i London prata om Johan Andersson. Konstkritiker skrev spaltmetrar i de nationella tidningarna The Times, The Guardian och London Evening Standard.

Även 2008 var ett stort år för Johan; han tog han sin examen från välrenommerade skolan Central Saint Martins College of Art and Design, därefter tilldelades han Jerwood Contemporary Painters Prize och listades som en av tjugo konstnärer att hålla ögonen på i The Independent’s top 20 artists samma år. Alltsedan dess har Johans verk har blivit utställda på både prestigefyllda London och Edinburgh National Portrait Galleries och Victoria and Albert Museum. Han har ställt ut tillsammans med den brittiska konsteliten så som Sir Peter Blake Tracey Emin, Sir Howard Hodgkin, and Anish Kapoor.

– Det finns en historia bakom varje människa och detta är något som fascinerar mig, säger Johan Andersson.

Förra året porträtterade Johan framlidna sångerskan Amy Winehouse. En målning som visades upp i Camden Town tunnelbanestation. Samtidigt medverkade han i dokusåpan ”Art of Survival” som visades på Sky Arts förra sommaren, en dokumentär resa från Aten till Edinburgh där deltagarna blir beslagtagna på kontokort, mobiltelefoner och andra värdehandlingar för att att enbart överleva på sin konstnärliga talang och sälja sina färdigheter i utbyte mot mat, logi och resekostnader.

Om drygt en vecka så kommer Johans senaste projekt, ”Stolen Faces”, nå sitt klimax, en process som tog sin början för drygt 15 månader sedan och började med en resa från London till L.A där Johan mötte och portätterade tolv människor, alltifrån tortyroffer, transvestiter till människor födda med fysiska handikapp, människor som av olika anledningar har fått ansikte, händer eller sin kropp vanställd. Dessa människor kommer att hyllas genom att byta plats med några utav de aristokratiska porträtt från 1700-talet i den Elizabethianska herrgården Englefield House i Newbury den 11 maj. Huset har synts i filmer som The King’s Speech och X-Men First Class.

På nytt vill den unge konstnären hylla människors olikheter och utmana vår uppfattning om skönhet.
– Jag vill utmana den föreställning vi har om skönhet och identitet och inte minst att ge värdighet till människor som är är annorlunda och utstötta av samhället, menar Johan. Han fortsätter:
– Vi kommer att ersätta aristokratiska porträtt med mina målningar. Detta är den plats där de har störst effekt, och är en perfekt utmaning till det konventionella sättet att visa konst på. Att visa dessa porträtt i Englefield House är mycket mer utmanade för betraktaren än att placera dem i ett galleri i London. På 1700-talet så var det ett privilegium att få ditt porträtt målat och ha det på väggen. Dessa människor behöver också synas, vi vill ge dem ett ansikte och en röst. De förtjänar att vara där.

Denna ovanliga visning är också startskottet för den 34:e upplagan av Newbury Spring Festival som hyllar klassisk musik, litteratur och teater. Kriterrosade King Charles kommer att uppträda före och efter den auktion som kommer att äga rum. En procentandel av intäkterna från auktionen kommer att doneras till Charlie Waller Memorial Trust och så Newbury Spring Festival.

– Jag är förstås nervös inför hur publiken kommer att reagera men mest förväntansfull och exalterad. Förstås hoppas jag på en bred uppslutning av människor, konstkritiker såväl som allmänt nyfikna och hoppas väcka både känslor och en debatt, säger Johan och tänker till.

Johan Andersson har på senare tid gjort sig ett andra hem i Los Angeles och planerar att återvända om bara några veckor. Då ska han påbörja arbetet med en dokumentär tillsammans med ett amerikanskt film-team. Uppgiften är att porträttera och därmed uppmärksamma tio olika personer från några av de mest fattiga och utsatta platserna i världen såsom Sydamerika, Afrika och Indien, för att senare auktionera ut dessa målningar i New York. Med hjälp av intäkterna hoppas Johan att bidra till att förändra livet för dessa personer.

– Jag ser min talang som en möjlighet att faktiskt hjälpa andra som verkligen behöver det. På något sätt har det blivit mitt kall.

För mer information besök: Johan Andersson

Text: Emelie Krugly Hill