Johan Hugosson: Pianist att hålla ögonen och öronen på

May 30, 2012 by

Share Button

När Johan Hugossons fingrar närmar sig pianotangenterna stannar tiden för en stund. Denne passionerade Lundakompositör och konsertpianist har uppträtt runtom i världen som både solist och kammarmusiker, men det är i London som han hämtar kraft och inspiration. Däremellan komponerar han ny musik, uppträder tillsammans med kollegan Sven-Bertil Taube eller så befinner han sig kanske i en studio för att spela in skivor. Johan Hugosson är en pianist att hålla både ögonen och öronen på.

Berätta i korthet om din bakgrund och hur det kom sig att du flyttade till London!

Sedan min mor började undervisa mig piano vid 3 års ålder har musiken varit en passion för mig, och det har aldrig varit något tvivel att jag skulle bli musiker. Via musiklinjen i Malmö och Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn kom jag till London, där jag avslutade mina musikstudier vid Royal College of Music.

Berätta om en typisk arbetsdag – hur ser den ut?

Det blir mycket övning, komposition, repetition, emailande och telefonerande. Jag har snittat ca en konsert varannan vecka.

I korthet, vad har hänt sedan inspelningen av Bach Goldberg Variations 2009. Planerar du att gå in i studion på nytt framöver?

– Jag har planer på minst en ny platta, eventuellt flera. Det handlar bland annat om ett projekt med svenska tonsättare. Jag har fått flera stycken tillägnade mig, och det vore fint att spela in dem. Sedan har jag börjat komponera mer och mer för eget bruk, och något av dessa stycken skulle passa fint också.

Du har samarbetat en hel del med Sven-Bertil Taube den senaste tiden – berätta!

– Jo, vi har gjort ett par konserter ihop, bland annat en midsommarspelning ifjol på Sölje herrgård som vi fick en fin recension för. Det är alltid inspirerande att jobba ihop med Sven-Bertil, han bjuder väldigt på sig själv, och ger alltid järnet, även på repetitionerna.

Vilket är det största ögonblicket i din karriär såhär långt?

– Vet ej, kanske senaste konserten – det går hela tiden vidare. En sak jag är väldigt nöjd med är min liveinspelning av Bachs Goldbergvariationer.

Hur ser dina närmaste framtidsplaner ut? Har du några spännande projekt på gång?

– Visst har jag det! Närmast om två veckor ska jag göra en konsert med stråkmusiker från Malmöoperan och Lunds Allhelgonakyrkas Motettkör. Då ska jag leda stråkmusikerna från pianot i Bachs D-mollkonsert. Sedan ska vi också uruppföra ett stycke jag just skrivit klart- “Dusk to Dawn”. (Det har inget med vampyrfilmerna att göra!) Jag har skrivit för pianosolo, stråkorkester och kör, och är mycket nöjd med resultatet. Det ska bli underbart att uppföra!

När får vi Londonbor chansen att se dig live nästa gång?

– Jag vill varmt rekommendera två konserter den 2:a och 3:e oktober här i London. Då blir det två unika kvällar på det intima The Forge i Camden med fenomenala gästartister, bland annat Sven-Bertil Taube. Väl värt att hålla utkik efter!

För mer information besök: Johan Hugosson

Text: Emelie Krugly Hill