November och december i London!

Nov 9, 2014 by

Share Button

12 händelser i London innan julafton som du inte får missa

Text: Karin Jonsson

 Hyde Park Winter Wonderland

När: 21 november – 4 januari

Var: Hyde Park

 

Bild: http://www.visitlondon.com/things-to-do/event/8696953-winter-wonderland-in-hyde-park

Med hjälp av dess 100,000 ljus är det svårt att hitta en julkänsla som infinner sig starkare an när man besöker Londons största julmarknad i Hyde Park. Med andra ord ett absolut måste om man vill göra det mesta av julen 2014. Med ett tyskt tema bjuder denna marknad på glüh wine, Bratwursts och öl i traditionsenligt tyska glas. Här kan du aven hitta handgjorda julklappar om du strävar efter något mer originellt att ge till dina nära och kära. På grund av en rad aktiviteter kan man enkelt spendera en hel dag p marknaden med att åka skridskor i Storbritanniens största isrink, träffa på tomten i en av hans grottor, prova på varenda en av karusellerna, utforska ”The Magical Ice Kingdom” och låta sig underhållas av en julcirkus eller live musik i den stora ladan. Det finns också en bar som bjuder på en lite mer nordisk atmosfär om man saknar Sverige under juletiderna. Om man föredrar en lite lugnare takt kan man lika gärna köpa sig en kopp varm choklad eller glögg och sitta framfor en av de öppna eldarna som några av barerna erbjuder.

Link: http://www.hydeparkwinterwonderland.com/

 

Ja Ja Ja Festival

När: 13-15 november

Var: The Lexington och Queen Mary’s Universitet Great Hall

 

Bild: http://blog.songkick.com/2014/02/03/listen-ja-ja-ja-february-mixtape/

Ett firande av Nordens bästa musik kombinerat med en hel hög olika matupplevelser skapade av Finska prisbelönta kocken, och tidigare rock stjärnan, Antto Milasniemi. Utöver god mat och livemusik kommer det aven visas en exklusiv video av Björks ”Biophilia” samt en spellista från Spotify.

Link: http://jajajamusic.com/

 

Nordic Film Festival

När: 26 november – 7 december

Var: Arthouse Crouch End, Hackney Picture House, Institute of Contemporary Arts, The Proud Activist

 

Bild: http://www.filmuforia.co.uk/3rd-nordic-film-festival-2014/

Nordiska filmgalan går av stapeln den 26 november på ett antal olika platser i London för att prisa några av de mest inspirerande och nytankande filmskapartalangerna från Norden, tidigare och nuvarande. Nomineringarna inkluderar en lista med långfilmer, dokumentärer och kortfilmer skapade av några av Nordens största namn inom film.

Link: http://www.day-for-night.org/nordic-film-festival

London Jazz festival

När: 14-23 november

Var: Southbank, Royal Festival Hall

 

Bild: http://www.royalbatuke.com/artists.html

Om du mot all förmodan är less på tomtar, grottor och färgen röd kan du alltid passa på att njuta av härlig jazz som erbjuds av London Jazz Festival under november månad. Köp biljetter i förväg i alla möjliga prisklasser, som inte alls behöver ha något med musikens kvalité att göra. Svenska jazzmusikern Cecilia Stalin går på scenen den 19 november. Missa inte!

Link: http://www.efglondonjazzfestival.org.uk/

 

Lucia i Svenska Kyrkan

När: 4-13 december

Var: Ulrika Elenora Kyrka, Westminster Cathedral och Southwark Cathedral

 

Bild: http://explorerworld.hu/2013/12/13/luca-ego-gyertyakoszoruval- ebreszti-a-svedeket/

Som svensk är det ju nästan som en oskriven lag att man måste se minst ett Luciatåg (eller medverka) under början av december månad. Om du inte har vägarna förbi den Svenska Kyrkan kommer Luciatåget även att infinna sig i Westminster och Southwark Cathedral. Efter vacker lovsång av ett antal klassiska julmelodier serveras lussekatter, pepparkakor och kaffe som säkerligen kommer skapa en riktig hemkänsla for svenska besökare.

Link: http://www.svenskakyrkan.se/london/julochlucia

 

Jul på Harrod’s

När: Nu fram till januari

Var: Harrod’s (närmaste tunnelbanestation ar Knightsbridge)

 

Bild: http://www.goldentours.com/travelblog/harrods-christmas-parade-2013-london-events

Biljetter till den årliga ”Christmas Grotto” kanske är utsålda men det finns ingen anledning varför du ska skippa Harrods under dessa juletider för det. Gör en trevlig kvällsvisit till Harrod’s for att se byggnadens häpnadsväckande ljusslingor samt de majestätiska juldekorationerna inne i varuhuset. Ta en titt runt de utsökta chokladpralinerna, tårtorna och annat gott i delikatessavdelningen och kanske köp hem något för att fira lilla julafton i förväg. Det finns heller ingen anledning att hålla tillbaka på godsakerna under dessa tider.

Link: http://www.harrods.com/style-insider/news/aw14/christmas-at-harrods-2014

 

Trafalgar Square Christmas Tree Lights and Carols

När: 8 december

Var: Trafalgar Square


Vintern blir extra ”jolly” när man samlas for att sjunga julsånger i Trafalgar Square runt en 50 meter hög julgran. Atmosfären skriker vinterland medan en stor grupp glada julfirare samlas för att sjunga klassiska julsånger som ”Deck the halls” and ”Ding Dong Merily on High”. Även om det är en kör som sjunger finns det ingen anledning för dig att hålla tillbaka, så kom och sjung tills dina lungor inte orkar längre. Kören samlar även in pengar till olika välgörenhetsorganisationer och ingenting slår väl kombinationen av att kunna göra gott samtidigt som man sjunger sig hes?

Link: https://www.london.gov.uk/priorities/arts-culture/trafalgar-square/trafalgar-square-events/christmas-in-trafalgar-square

 

Santacon

När: 6 december, klockan 11 till 18

Var: Tre mötesplatser i central London (obekräftat)

 

Bild: http://sf.funcheap.com/santacon-san-francisco/

Ett hundratals jultomtar gåendes på Londons gator?! Nej, du ser inte fel, det är en helt vanlig Santacon och det är en syn som du sällan kommer att se (i alla fall inte mer an en gång om året, precis som jultomten själv). Gräv fram och damma av din gamla tomtedräkt och förbered att umgås med hundratals tomtar i några timmar, av ingen annan anledning än att ”the more the merrier”. Om man känner för att uppleva det hela på håll är åskådarbänken en lika trevlig plats.

Link: http://www.santacon.co.uk/

 

 LondonSvenskars julbords brunch på pop-up restaurangen Scandilicious

När: 6 december klockan 12-19

Var: The Old Guardian Media House Theatre Delicatessen, 119 Farringdon Road London EC1R 3DA

Vi på LondonSvenskar anordnar en julbrunch i samarbete med den nya pop-up restaurangen Scandilicious där man till ett pris av 45 pund får avnjuta ett traditionellt svenskt julbord. Snow Queen Vodka sponsrar eventet och bjuder aven på två jul-inspirerade drinkar. Kvällen ar även fylld av tävlingar, priser och överraskningar samt en efterfest i Shoreditch. Det är ett unikt tillfälle att avnjuta klassiska köttbullar, gravlax och julskinka en liten tid i förväg tillsammans med andra trevliga svenskar och deras vänner! Biljetter till eventet och meny hittar ni här http://londonsvenskar.com/uncategorized/londonswedes-christmas-brunch/

 

Belgravia Christmas Sunday

När: 4 -7 december

Var: Elizabeth Street, Belgravia

 

Bild: http://www.visitlondon.com/things-to-do/event/33511011-belgravia-christmas-sunday-at-elizabeth-street-and-pimlico-road

Missa inte Vinterlandet i området Belgravia som bjuder på sen kvällsshopping för de som inte kan köpa sina klappar på dagen, men det bästa av allt är att man kan åka släde och besöka Tomtens grotta (där han gärna tar emot önskningar från dem som varit tillräckligt snälla i år). Ett lite annorlunda tillägg är en liten djurpark där man kan klappa alla mjöliga små djur, allt för att förhöja mysighetsskalan. Pa söndagen kommer det finnas 65 olika marknadsstånd som serverar mat och handgjorda julklappar for allas behov.

Link: http://www.visitlondon.com/things-to-do/event/33511011-belgravia-christmas-sunday-at-elizabeth-street-and-pimlico-road

 

Winterville in Victoria Park (Nytt för i år)

När: 2 december – 1 januari

Var: Victoria Park

Bild: http://londonist.com/2014/09/winterville-free-winter-festival-in-victoria-park.php

 

Trött på samma gamla julmarknad i Hyde Park som alltid är fullpackad med julgalna turister? Goda nyheter! Victoria Park anordnar for första gången en julmarknad utöver det vanliga, lite mindre Glüh och lite mer sagoland och hästar. Det är inte för inte som det heter Winterville vilket innebär hästar, Tomtens grotta, huskies att mysa med, hantverk och matmarknad. Visst, det låter kanske bekant men det blir intressant att se om det blir det nya Hyde Park.

Link: http://winterville.co.uk/

Hundsläde på The Wetland Centre

När: 6-7 december klockan 10-16

Var: The Wetland Centre, Barnes

 

Vad innebär vinter för dig? Ser du framför dig en tjock stickad tröja och en kopp varm choklad framför en romantisk komedi? Tänk om! Hur låter det att sitta på en släde dragen av ett gäng energiska hundar? Londons Wetland Centre erbjuder besökare att bli dragna i en hundsläde av blåögda och leksugna Sebirian Huskies.

Link: http://www.wwt.org.uk/wetland-centres/london/whats-on/2014/12/06/santa-and-his-huskies