Julklappstips #1

Dec 5, 2013 by

Share Button

 

”Visste du att våffeldagen är en religiös högtidsdag? Kan du förklara varför vi firar midsommar eller valborgsmässoafton? Eller vet du varför vi har kanelbullens dag? Och har du någon gång funderat på varför skottdagen ligger i slutet av februari? Logiskt vore väl att ha skottdagen i slutet av året?

Bokidén fick jag när min dotter frågade mig om varför vi firar Lucia – och jag inte kunde svara henne. Jag började då leta svar på både varför vi firar just denna dag, men även andra högtider. Jag hittade väldig mycket spännande information – som de flesta av oss inte känner till. Jag fick då idén att göra en uppslagsbok som samlar alla våra traditioner. Visst är det roligare att t.ex. gå till ett midsommarfirande – om man vet vad som ligger till grund för att vi samlas runt en midsommarstång och varför vi binder blomsterkransar? Eller även veta varför vi sjunger att vi tackar Staffan stalledräng på Lucia. Boken innehåller även temadagar och förklarar när de har uppkommit och i vilket syfte.

Boken går kronologiskt genom hela året och berättar relativt kortfattat om alla våra traditioner. Den är intressant för alla som är nyfikna – då den berättar spännande fakta och kuriosa om svensk historia -och ger en bra inblick i varför vi i Sverige gör som vi gör och firar det vi firar”. Många böcker om traditioner är väldigt omfattande med mycket text och djupgående detaljer, vilket gör att de flesta inte har tagit sig tid att läsa på om varför vi gör som vi gör och varför vi firar det vi firar.

Det finns många kända och mindre kända dagar som firas eller uppmärksammas. Många går långt tillbaka i historien, andra är importerade på senare år som till exempel alla hjärtans dag och halloween. Även dagar som mickelsmäss och tranafton, som inte är så aktuella längre, är inkluderade då det är dagar som vi ändå kanske har hört talas om och har frågor kring.

Det finns idag också många nya temadagar som organisationer har utnämnt, så som kanelbullensdag, Raoul Wallenbergs dag och Earth Hour. Dessutom innehåller boken även andra nationers dagar av intresse som till exempel 17 maj och Saint Patrick’s Day.

 

Lena Mellander Fogelberg

www.boken365.se

 

Köp boken på Adlibris:

365 – Hela årets traditioner, folktro och nya temadagar