Kliniker för sexuell hälsa och ungdomsmottagningar i London och England

Jul 13, 2020 by

Share Button

Kliniker för sexuell hälsa och ungdomskliniker

Det är gratis att besöka ungdomsmottagningar och kliniker för sexuell hälsa i England och Storbritannien.

Precis som vanlig läkarvård i London (läs mer här) är många kliniker finansierade av NHS. Vill du inte besöka en klinik kan du beställa hem kittet nedan. Det är ett gratis test du kan göra hemma som testar för klamydia, gonorré, syfilis, hepatit B och Hepatit C samt HIV. Beställ ditt hemtest kit här https://www.shl.uk/

Sexual Transmitted Infections (STI) Clinics 

Sexual Health clinics, STI clinics eller GUM-clinics  (är en förkortning av Gynecologi/Urethral Medicin)  finns på flertal platser i London. Du kan söka efter din närmsta klinik här. Alla mottagningar är inriktade på behandling och förebyggande av sexuellt överförbara sjukdomar. Tidigare kallades det ofta STD’s (sexually transmitted decease), detta har alltså nu ändrats till STI’s.

Det finns specialinriktade kliniker inom olika områden och special-klinker för LGBTQ personer.

 

Mortimer Clinic – Tottenham Court Road i centrala London.

Mortimer Market är en av dem och har ett upptagningsområde om cirka 800.000 invånare i London där det finns en stor blandning av människor med olika etniska bakgrunder och många unga människor som lever i arbetslöshet, missbruk, tonårsgraviditeter m.m. På kliniken finns det tillgång till kuratorer och här finns även en särskild HIV –avdelning, laboratorium och en ”snabbmottagning” för STI*-provtagningar. Kliniken på Mortimer Market specialiserar sig även på ungdomar och homosexuella män. Det finns en egen mottagning för homosexuella män för samtal och undersökning/provtagning.

 

På dessa ”snabbmottagningar” får man fylla i ett formulär och sedan vänta tills man får en tid, vilket normalt sätt ligger på 20-40 minuter. Inga aborter eller cytologprover utförs på någon av GUM-klinikera. Man arbetade mycket aktivt med både den fysiologiska/patologiska sidan av STIs* parallellt med den psykologiska sidan.  Även om du inte få dina preventivmedel utskrivna på denna klinik så får du stöd och hjälp och blir vidare skickad till exempelvis Marget Pyke-kliniken (fem minuters gångavstånd) där du kan få preventivmedel utskrivna.

 

*Sexuell Transmitted Infections

 

Mortimer Market Centre
Off Tottenham Court Road, London WC1E 6JB
Telephone: 020 3317 5100 (Bokningar)
Tunnelbana: Warren Street (Northern, Victoria)

Foto: MedicalNewsToday.com

 

Brook – ungdomsmottagning

Brook är en kedja av mottagningar för sexuell hälsa som finns på 13 olika platser i London. Det är en ideell verksamhet där ekonomin är baserad på välgörenhet.

Mottagningen arbetar främst med individuell rådgivning för både kvinnor och män upp till 25 år. I England är det inte självklart med sexualundervisning utan eleverna måste ha föräldrarnas tillåtelse. Skolorna måste därför noga förvissa sig om vilka som kan delta i sådan undervisning.

 

Likväl som på ungdomsmottagningar i Sverige samtalar man på Brooks kring sexuell- och psykisk hälsa, preventivmedel, graviditet, könssjukdomar mm. Alla preventivmedel är gratis för tonåringar i England. Medicin i allmänhet är gratis för de som är under sexton år och även de som är över sextio år. Besöken på Brooks är kostnadsfria. Majoriteten som söker är unga kvinnor som behöver rådgivning gällande preventivmedel men man ser också en ökning av unga män på mottagningen.

 

Personalen på Brook består av receptionist, sjuksköterska, kurator och doktorer. Du behöver inte ringa innan utan kan komma oanmäld. När man anmält sig i receptionen får man ett formulär där man beskriver hälsotillstånd och vad man söker för. Brooks hemsida hittar du här.

 

Abort i Storbritannien

Är du svensk har du rätt att göra abort i Storbritannien gratis. Varje år sker 200 000 aborter i England, vilket är ett väldigt högt antal. Det är enkelt och smidigt att gå igenom en abort och du behöver inte besöka din GP utan kan referera dig själv till en Maria Stopes Clinics. De finns på över 60 platser i landet och är en kvinnoklinik som är finansierad av NHS, därav gratis. Besök Maria Stopes för mer information om abort och sexuell hälsa här.