Tid för kräftskivor i London!

Aug 5, 2011 by

Share Button

Självklart vill man ha en eller flera kräftskivor nu under augusti och då kräftskivor (Crayfish party) inte är lika vanligt i england som Bacon och ägg så måste vi passa på att tipsa om vart du kan köpa kräftor:

Scandinavian Kitchen

Deli/ Livsmedelsbutik/Café

Skandinavian Kitchen ligger i centrala London, nära Oxford Street och är en mötesplats för många skandinaver men även populärt hos lokalbefolkningen. De har öppet för både frukost och lunch och serverar bland annat smörgåsar, sallader, köttbullar och varmkorv. Dessutom kan du köpa skandinaviska matvaror och ta med dig hem, njut av de svenska klassikerna eller testa på någon specialitet från ett av våra skandinaviska grannländer!

Adress, Telefon och öppettider:
61 Great Titchfield Street, W1W 7PP
Tel: 020 7580 7161
Måndag – Fredag: 08.00 – 19.00
Lördag: 10.00 – 18.00

Tube: Oxford Circus

TotallySwedish

Livsmedelsbutik

Denna klassiska svenskbutik, slog upp sina portar 2005, Placerad i det som bland londonsvenskar är känt som ”svenskkvarteret” och med den svenska fanan vajande utanför är butiken svår att missa. Hos TotallySwedish hittar man alla svenska livsmedel man någonsin saknat och behövt. Här finns också andra produkter av svensk design, perfekta att ge bort i present! TotallySwedish finns också som nätbutik.

Adress, telefon och öppettider:
2 Crawford Street, W1H 1LS
Tel: 020 77309 413
Måndag- Onsdag & Fredag-Lördag: 10.00-18.00
Torsdag: 10.00-19.30
Söndag: 12.00-16.00

Tube: Marylebone

Och givetvis IKEA!

HAVE FUN!

En kräftskiva, eller kräftfest, är en traditionell svensk fest i samband med kräftfiskesäsongen under sensommaren och hösten. Kräftskivor förekommer även i Finland, främst bland landets svensktalande befolkning. Då man 1922 röstade om ett rusdrycksförbud i Sverige, användes kräftorna som propaganda i en affisch för NEJ-sidan av Albert Engström med motiveringen att “Nej! Kräftor kräva dessa drycker!

Huvudrätten utgörs av hela kräftor kokade i en lag bestående av saltat vatten eventuell öl  rikligt med dillkronor och andra kryddor.

Vanliga kompletterande matvaror vid kräftskivan är baguette, knäckebröd,  kryddad ost och räkor samt traditionella smörgåsbordsrätter som till exempel kokt potatis, sill och köttbullar samt mindre traditionella som västerbottenpaj. Kräftskivan är en av de få svenska traditionella festligheter där inte sill, potatis och köttbullar har huvudrollen.

Vanliga drycker är brännvin, öl och sockerdricka. Till brännvinet sjungs ofta snapsvisor. Klädsel förknippad med kräftskivan består av kräfthattar och haklappar, förkläden eller servetter med kräftmotiv. Stearinljus och lanternor förknippas också med kräftskivor.

Tack wikipedia.