Krönika: Att vara lite utanför men samtidigt hemma

Jan 30, 2015 by

Share Button

England känns hemma på så många sätt, jag har ju bott här i snart tio år. Men trots det så tittar jag aldrig på engelsk TV motsvarande Stjärnorna på slottet, Let’s Dance, På spåret eller talk shows såsom Skavlan etc. Mesta dels för att jag inte vet vilka deltagarna är. Har inte vuxit upp med dem och ”känner” dem inte.

Jag kan ingenting om engelsk populärkultur och är inte riktigt intresserad av det heller. Har aldrig tittat på Hollyoaks, Emmerdale eller Eastenders. Följer inte med i tugget. Om jag skulle delta i ett engelskt pub quiz så skulle jag antagligen få minus poäng. Jag har heller aldrig bott här med en engelsk partner. Det gör väl det hela värre. Har aldrig haft någon som kunnat guida mig in i det här med Yorkshire puddings, Sunday roasts, och cricket regler. Jag famlar i mörkret, tar det som verkar vara bäst och gör till mitt. Kände mig lite mera integrerad när jag jobbade. Men just nu på min mamma ledighet känns det som att jag skulle kunna vara typ varsomhelst i världen om det inte vore för det typiska engelska vädret. Jag har faktiskt inte en enda engelsk väninna, mina väninnor är alla från andra länder; Australien, Sydafrika, Serbien, Östeuropa, Italien, Frankrike, Amerika och så Sverige såklart.

Nu har jag ju även en helt ny kultur att ta del av; den amerikanska i och med att jag har en amerikansk pojkvän och numera ett halv amerikanskt barn.

Jag lyssnar jag på svensk radio nästan varje dag. Tycker det är mysigt. Kul att kunna diskutera med barnen. Jag lyssnar också mycket på svenska podcasts, nästan varje dag. Tittar inte så jätte mycket på svensk tv utan håller mig mest till tv-serier /filmer som jag tittar på On demand. Skulle antagligen kunna rabbla tjugo svenska författare som släppt en bok de senaste tjugo åren. Jag kan typ inte en enda engelsk.

Samma sak är det med barnvisor, kan nästan inga engelska barnvisor för jag växte inte upp med dem. Kan knappt några svenska heller- för de har jag glömt bort. Visst nu finns det ju Spotify och internet så det är ju lätt att öva. Jag går med Clara på lite engelska barn grupper just av den anledningen.

Finns ingen lösning på det här problemet, och vet inte om jag vill lösa det heller. Jag trivs bra med att leva här, och samtidigt leva mitt svensk /engelska liv. Men värt att tänka på när man tjatar om invandrare och integration.

Text: Malin Lundqvist

Besök hennes blogg: Från Huskvaran till Highgate