Krönika – Tusen områden åter

Apr 21, 2012 by

Share Button

“Why, Sir, you find no man, at all intellectual, who is willing to leave London.

No, Sir, when a man is tired of London, he is tired of life; for there is in London all that life can afford.”
– Samuel Johnson

Jag försöker beskriva staden som jag bor i, som vissa av oss lever i, andra besöker, som är älskad och hatad. Meningarna byggs upp för att sedan suddas ut igen. Frågan jag som så många andra som bor här ställer, hur lyckas det bli så att man blir kvar här?

Vad gör att vi blir kvar i staden och den stora frågan är varför? Karriär, relationer, business, frågar man vänner och bekanta blir svaren många. För min egen del så kan jag inte sätta fingret på vad som håller mig kvar. När folk frågar vart jag bor och om jag trivs svarar jag att staden är som alla andra städer, den har sina för och nackdelar.

Staden är som vilken annan större stad i världen, utanför sitt lands traditionella samhälle, en stad där människor, kulturer och karriärer lockar folk från världen alla hörn. Staden lever i sin egen stora bubbla där det som verkar onormalt i andras ögon är en del av vardagen. Fyra miljoner människor delar tunnelbana varje dag, hipsters som finansvalpar står sida vid sida och vi alla är likgiltiga, vi alla bor i staden för olika anledningar och vi alla finner vår vardag i bubblan.

Vad gör då att vi blir kvar i staden? Vad gör att vissa nöjer sig med att besöka staden för några dagar? Vad gör att staden lockar? Det finns nog bara ett ord som kan beskriva alla frågor och det är utbudet. Vad du än söker så med rätt medel och kontakter så finner du det. Mat, kulturer, filmer, teater, böcker, design, listan kan göras väldigt långt. Det är nog även svaret på frågan, varför folk kommer hit för att bo, leva eller för en helg? Utbudet är stort och om man lägger ner lite energi inser man hur specifikt detta utbud kan vara, områden blommar upp, trender går i marknader, områden, klubbar som i allt annat i staden.

Det är det jag anser är svaret till att vi besöker, bor eller lever i staden. Staden är här för att levas i och att upplevas och utforskas, tröttnar man på ett område finns det tusen åter.

 

Text: Mikael Elvi, Londonbo sedan sex år tillbaka.