Vilken Londonsvensk är du?

Apr 29, 2015 by

Share Button
Share

Hur många svenskar som egentligen bor i London spekuleras det friskt om. Klart är i alla fall att vi är långt över 100 000. Så vilka är dessa 100 000? LondonSvenskar har gjort en djupdykning och upptäckt tre huvudkategorier av svenskar i London.

Säsongsnissen. För säsongsnissen är allt roligt, baksmällan botas snabbt med nästa öl. Huvudsaklig föda: Pizza. 

Kännetecken: Säsongsnissen tog studenten förra året. Jobbar nu i bar, snusar och chillar på Harcourt Arms. Säsongsnissen bor i ett överprisat, delat rum i en lägenhet med tio andra svenskar och gillar livet. Alltid på utgång, alltid fattig, ständigt glad och tar var dag i sänder. Säsongsnissens huvudsakliga föda består av pizza. Säsongsnissen laddar stenhårt inför fotbolls-EM, Schlagerfestivalen och alla andra landskamper. Hen ritar sig mer än gärna blågul i ansiktet, dricker staff beer (billigt) och hänger på andra vänners barer (också billigt.)

Standardfras: “Vad hände igår?” “Mamma kan du skicka pengar?”

Karriärsraketen. För Karriärsraketen är jobbet nr 1. En målmedveten nätverkare, pengar kan inte köpa lycka men näst intill. Huvudsaklig föda: rå fisk. 

Kännetecken: Har gjort en superkarriär på kort tid och har ett jobb med en lång titel som ofta startar medexecutive. Karriärsraketen är alltid på språng, har inga barn men katter och pyttesmå hundar är förekommande. Dejtar friskt och belönar sitt hårda arbete med dyra cocktails och snygga klockor. Karriärsraketen klär sig corporate och kvinnliga karriärsraketer har ofta men inte alltid lugg. Föredrar att prata business på engelska och har alltid ett visitkort i rockärmen. Karriärsraketen lever huvudsakligen på sushi och sashimi. Jobbar mycket, sover lite och har svårt att tänka sig att lämna London för ett sämre betalt jobb i mindre glamourösa Sverige.

Standardfras: “Check please” “Add me on LinkedIn”

Anglosvensken. Blev kvar, är idag över 30 år men vill inte prata om ålder, har aldrig hört talas om Blondinbella och har gett upp kaffe för te.

Kännetecken: Över trettio år fyllda. Tänkte stanna tre månader för att hälsa på en kompis, är nu inne på sitt tionde år, kompisen flyttade hem för nio år sedan. Anglosvenskens huvudsakliga föda är bangers and mash eller en tonfiskmacka. Anglosvensken har gett upp kaffe för te för länge sedan. Hen umgås enbart med engelsmän och är farligt nära att prata som Tony Irwing i Let’s Dance, men anglosvensken har aldrig sett Let’s Dance eller hört talas om Tony Irwin är eller för den sakens skull Blondinbella. Anglosvensken har även missat hen-debatten och fattar inte what the fuss is about. Har ett kreativt yrke, kör bil på vänster sida, skrivit ur sig från Sverige och tycker att svenska skatter är “hur säger man… Jag hittar inte ordet men – much to high!”

Standardfras “Jag är inte van att prata svenska” “Vem är statsminister nu?”

*Hen – ett könsneutralt pronomen i svenskan.