Livet i Svenska skolan – London
En av våra bloggare är 17 åriga Camilla Wik. Hon tog steget att flytta från Uppsala till London alldeles själv. Det var tristessen i en liten stad som fick henne att välja att bo hos en fritt främmande familj och börja i Svenska skolan.
Varför blev det just London?
Det var nog storstadskänslan som lockade mest. Jag funderade även på att åka till svenska skolan i Paris för att bättra på franskan lite, men jag hade alldeles för många dåliga upplevelser av franska värdfamiljer då jag var på en språkresa till Nice för något år sedan. Sedan var det ju det här med språket. Det kändes ”säkrare” att åka till England då man utan problem göra sig förstådd och om något problem skulle uppstå så skulle jag själv kunna lösa det. Jag tror att om jag hade åkt till Paris hade det varit mycket svårare att få den här hemmakänslan när man inte riktigt kan kommunicera.
Hur skiljer sig den svenska skolan I London från skolorna I Sverige?
Egentligen så är det inte så mycket som skiljer. Själva skolan är ju en helt vanlig gymnasieskola som följer den svenska läroplanen och de flesta lärare är svenska. Det som är lite annourlunda är att vi endast är 120 elever på skolan och väldigt få elever i klassen. Vi är ungefär 20 stycken i min klass, men vissa kurser är vi bara tre elever som läser.
Blir det lätt att man bara umgås med folk från skolan eller har du också hittat kompisar från andra länder?
Jag umgås nästan bara med svenskar från skolan. Man liksom håller ihop på nått sätt, (nästan) alla är ju här i samma situation och då blir det bara så.
De andra eleverna I skolan, har dom sina familjer här eller är det många som har åkt själv?
Typ en femtedel av eleverna på Svenska Skolan bor här med sina familjer och resten kommer hit själva och bor i värdfamilj. De flesta, liksom mig, kommer hit och tar tvåan som ett utbytesår.
Hur är det att bo med en värdfamilj?
I min värdfamilj är jag lite mer som en inneboende än en del av familjen. Jag bor tillsammans med en annan tjej från min skola och vi är lite för oss själva liksom. Vi äter, sover och bor bara i någon annans hus mer än hos en familj. Det är lite speciellt att bo i värdfamilj eftersom man aldrig är ”hemma”. Jag trivs väldigt bra i min värdfamilj och får göra i princip vad jag vill, men man går ändå alltid lite på tå. Man vill inte störa eller ställa till och ibland är det inte helt klart med vad man får och inte får göra, men det funkar jättebra faktiskt!
Vad gör du på din fritid?
Det är så roligt att vara i London eftersom det alltid finns något att göra! Om jag inte befinner mig på gymmet eller pluggar så kanske jag är och fikar eller myser med kompisarna, utforskar en ny del av London eller gör något annat typiskt engelskt. Man försöker hinna med så mycket som möjligt på den tid man är här!
Vilket är ditt favoritområde I London:
Jag gillar Kensington faktiskt. Det är inte allt för långt från Richmond (där skolan ligger), det är ett otroligt vackert område och det brkar inte vara överfullt med folk heller. I Kensington finns det både bra shopping, mysiga caféer och bra uteliv.
Vad saknar du mest med Sverige?
Åh, lätt! Familjen och maten!
Vad skulle du ge för råd till folk som är nyfikna på att gå i skola utomlands?
Googla. Man hittar mycket mer än man tror med några få sökord och kolla upp alla avgifter innan! Jag gjorde misstaget att söka direkt till skolan och inte via min kommun vilket gjorde att jag fick betala alla avgifter själv. (Kommunen godkänner oftast ansökningar)
Tre snabba:
Starbucks eller Svenskt kaffe
Sveriges väder eller Londons väder
Svensk mat eller engelsk mat
Följ Camillas blogg HÄR
–Charlotte Ågren
Svenska Skolan i London grundades 1907 och har därför en lång tradition att utbilda svenska elever i London. 1976 invigdes den nuvarande skolbyggnaden i Barnes där för- och grundskola är lokaliserade. Gymnasieskolan har vuxit de senaste åren och är därför numera inrymd i Richmond-Upon-Thames College i Twickenham. Dom erbjuder undervisning på alla stadier, från förskola till gymnasium. Undervisningen sker i små grupper och de erfarna och kvalificerade lärarna tar en mycket mer aktiv del i varje elevs utveckling än vad som är brukligt i Sverige. All undervisning sker enligt svensk läroplan och till formen är skolan en engelsk privatskola som lyder under engelsk lagstiftning.
”Gå Svenska gymnasiet Richmond
Du kan studera ett eller flera gymnasieår i London! Varför inte ta studenten i London? Vi tar emot elever i alla tre årskurserna på Ekonomiska, Naturvetenskapliga och Samhällsvetenskapliga programmen. Många kommuner och skolor låter dig ta med skolpengen vilket innebär att din kommun i Sverige betalar för din skolgång även på Svenska skolan I London.
Vår gymnasieskola med ca 120 elever ligger integrerad på Richmond International University, ett internationellt universitet med ca 500 studenter från hela världen. Universitetet ligger vackert beläget och erbjuder en mycket positiv inlärningsmiljö. Du blir en del av universitetet och har tillgång till många aktiviteter och arrangemang.
De flesta av våra elever bor i värdfamilj under sin tid hos oss och några är bosatta stadigvarande i London. Våra värdfamiljer finns i Richmond och i angränsande stadsdelar.
Du läser enligt svensk läroplan med särskild betoning på det engelska språket och internationalisering. London har oerhört mycket att erbjuda och du kommer att få vara med om spännande studiebesök och utflykter.
Det bästa av allt är att du inte tappar ett läsår, eftersom du läser helt enligt den svenska läroplanen. Du byter helt enkelt ut ett (eller kanske flera?) år i Sverige mot ett år i London.”
För mer information kan du gå in på