Londons hemliga trädgårdar

Jul 24, 2019 by

Share Button

Londons hemliga trädgårdar

 

I England finns en djup tradition kring trädgården. Den speglar engelsmännen och det finns en viss mystik uppbyggt kring deras blommor. Det är nog säkert många som minns den populära boken “Den hemliga trädgården” av Frances Hodgson Burnett som kom ut 1909 och blev en BAFTA-vinnande filmen 1993? Här om något är det tydligt att se vilken mysig som trädgårdar håller för engelsmännen. När du är ute på Londons gator och beundrar de vackra, gamla stenhusen, ska du ta en paus och leta efter det gröna. Det finns flera fantastiska trädgårdar att upptäcka. Här har ni även en lista på Parker i London.

 

 

S:t Dunstans Hill

Mitt i London, mellan London Tower och London Bridge, ligger ett gammalt kloster från 1100-talet som bombades hårt under andra världskriget. Därefter valde man att anlägga en vildvuxen, vacker trädgård i ruinerna. Detta har blivit en tillflyktsort för många som arbetar mitt i stan. Det är en rustik trädgård som ser ut att ha uppstått av sig själv, en fristad för stadsborna som vill komma undan oljuden och människorna.

 

King Henrys walk garden

Döpt efter en kung som sägs har bott i närheten. Den här trädgården fokuserar att skapa en eko-odling med egna bin och kompostering för jord. Trädgården ligger i Islington, det finaste området i London där många kändisar och rika affärsmän har lyxiga villor. Trädgården har öppet för allmänheten under sommarhelgerna.

 

The Garden Museum

Ett museum där du får veta trädgårdens historia. Beläget i en medeltida kyrka med permanenta utställningar och tillfälliga flera gånger under året. Här kan du införskaffa ovanliga frön till din egen trädgård och hitta nyttig litteratur om trädgårdsskötsel. Här finns även ett café som håller öppet året runt.

 

Din egen trädgård

Passa på att ta bilder på arrangemang du gillar, idéer som du kan anamma i din egen trädgård och skriv upp namnet på blommorna du hittar. Eftersom blommor översättas annorlunda är det bäst att hålla sig till de latinska namnen. När du kommer hem till Sverige kan du söka efter namnet hos Impecta och skicka efter fröna. Det engelska klimatet är ganska likt vårt men kolla upp vilken zon blommorna och växterna passar, England har mildare vinter och färre sommarsoltimmar än oss.