London: Lockande för spelföretag och spelutvecklare
London: Lockande för spelföretag och spelutvecklare
Likt Sverige är Storbritannien, och framför allt London, ett populärt tillhåll för spelföretag. England har över 30 års erfarenhet inom branschen och studerande som nyexaminerade speldesigners och programmerare flockas till den europeiska metropolen, i jakten på att komma till rätt studio och få vara med och ge liv till nästa kommande storspel.
(“Xbox One Elite Controller” (CC BY-ND 2.0) tagen av eggry.)
Londons spelmarknad växer
Spelföretagen i London frodas och det finns över 500 aktiva spelföretag i staden, vilket är mer än någon annanstans i Storbritannien. Totalt räknade man 2017 med att sektorn omsatte 4,2 miljarder pund – mer än den brittiska film-, tv-, musik- och modeindustrin. Flera svenskar arbetar inom branschen i London, och det är en dröm för många att komma hit för att få lära sig mer. Den brittiska spelindustrin har utvecklat mängder av storspel från studios som EA, King (som också finns i Stockholm) och Rockstar Studios. Samtidigt finns det också rum för indie-företag, som är skapade av passionerade utvecklare och idérika studenter. Man väljer heller inte enbart att satsa på spel till klassiska konsoler som PC, Xbox eller Playstation utan tar ett steg längre.
Rovio, som är det finska företaget som ligger bakom succén Angry Birds, öppnade förra året upp ytterligare en studio i London med fokus på att utveckla så kallade MMO-spel. Dessa spel är lämpade för ett stort antal spelare som spelar samtidigt, och företaget har sagt att London är den mest logiska platsen att öppna upp den här typen av studio på, just för öppenheten mot andra spelformer än de klassiska.
Svenska spelföretag i London
Även igaming-sektorn frodas i London och flera svenska företag har valt att sätta upp sina kontor där. Eftersom Sverige fortfarande har ett monopol som innebär att inga spelverksamheter än de statliga får vara verksamma i landet, men som ändå får erbjuda tjänster från utlandet, har svenska företag fått vända sig till platser som just London eller Malta. Detta är på många sätt en fördel, eftersom företag som Mr Green Co får en internationell status och får vara med och forma hela spelmarknaden, och inte bara i Sverige.
(“London” (CC BY 2.0) tagen av romanboed.)
Oro för brexit
Däremot finns det en oro för vad som kommer att hända med de spelföretag som har anställda från andra länder när förhandlingarna mellan EU och Storbritannien är över. Å ena sidan är det många företag som har hotat att lämna landet för att fortsätta kunna använda den kompetens som finns hos exempelvis svenska spelutvecklare, samt kunna ta del av de kreativa bidrag som ges genom EU. Å andra sidan har England, och London, varit ett spelcentrum så pass länge, och har en stor egen kompetens, att det kanske inte kommer att märkas att man tappar EU:s stöd.
2016 arrangerade man för första gången London Games Festival, med förhoppningarna om att det kan bli en spelmässa som kan konkurrera ut USA:s E3 och japanska Tokyo Games Show. Det är ett tecken på att England, vare sig de är eller inte är EU-medlemmar, fortfarande har planer för att vara en viktig spelare på spelmarknaden.