London SlutWalk 2012

Sep 22, 2012 by

Share Button

Närmre 2000 människor samlades idag vid Hyde Park Corner för att gå på SlutWalk – en årlig demonstration mot våldtäkt.

Den globala demonstrationen hölls för andra året i rad och ifrågasätter idén om att kvinnor som klär sig “slampigt” förtjänar att bli sexuellt trakasserade eller våldtagna.

Anastasia Richardson, 18, grundare av SlutWalk London, befann sig på plats i Trafalgar Square där demonstrationen slutade. I sitt tal sa hon: “Du kan låtsas om att du inte är som de andra kvinnorna, du är inte som de där slamporna, men när det är du som blir våldtagen, då är du plötsligt en av dem, då är det dig som ingen tror på, det är plötsligt du som blir tillsagd av polisen att de inte tänker utreda fallet, eller att det faktum att du var i ett förhållande med våldtäktsmannen betydde att du egentligen ville.”

SlutWalk, som tidigare blivit kritiserad för att vara en demonstration för “välutbildade, vita, cis- och medelklasskvinnor” motbevisade sina kritiker genom att ledas av två svarta kvinnor och följas av män och kvinnor från olika samhällsklasser, med olika sexualiteter och ursprung. Det hölls även tal om hur svarta och muslimska kvinnor hade det värst då de ofta undvek att anmäla våldtäkter då de fruktade rasistiska poliser.

Blande de svenska demonstranterna fanns svenska Henrik Perälä, 35, som var i London över helgen. Han sa: “Budskapet är obestridligt. Det är ett problem som existerar på en global skala. Att våldtäktsoffer blir ifrågasätta, det ska inte få förekomma. När någon sånt här organiseras finns det bara alternativet att delta, annars kan man inte riktigt stå för sig själv, tycker jag.”

SlutWalk startades förra året i Toronto, Kanada, efter att en polisman hade sagt till ett par kvinnor som studerade juridik på York University: “Om ni inte vill bli våldtagna, klä er inte som slampor.”

Tanken med SlutWalk är att demonstranterna ska ha på sig “slampiga” kläder för att visa att ens klädval ska vara irrelevant när det kommer till sexuella trakasserier och våldtäkt. Bland demonstranterna kunde man se killar i högklackade skor och nätstrumpbyxor, tjejer målade till katter, kvinnor i bara underkläder och folk från alla kön och grupper med “Slut” målat över ansiktet eller kroppen.

SlutWalk har spridits till över 200 städer, bland andra Helsingfors, Stockholm, Chicago, Oslo och New Dehli.