Londons Wall Street
Londons Wall Street
London är Europas största finanscentrum och en viktig hubb för flera europeiska banker och finansinstitut. Nästan alla svenska banker har kontor i finansdistriktet City of London, och det arbetar över 500 000 människor i området, som har kommit att bli känt som Londons ”Wall Street”.
Distriktet går långt tillbaka i tiden, och det finns lämningar från såväl medeltiden som romarriket. City of London, och den kända gatan Lombard street som går tvärs genom ”staden”, karaktäriseras av sin blandning av moderna och historiska byggnader. Bank of England, Old Bailey – vilket är högsta domstolen, samt Sankt Paulskatedralen, ligger där och området är både ett stort finansiellt centrum, samtidigt som det är ett viktigt historiskt centrum. City of London, eller bara the city, är också en stad med ett eget styre i London, och har särskilda rättigheter och subventioner som övriga London inte har. Det är bland annat detta som har gjort att så många finansiella institutioner har valt att öppna upp här.
Europas finanscentrum
Storbritannien är världens femte största ekonomi och enligt många därmed ett givet finanscentrum i Europa. Distriktet fokuserar framför allt på börshandel, analys och kapitalförvaltning till såväl företag som privatpersoner. Det finns ett stort fokus på valutahandel och allt fler intresserar sig för att handla och trada kryptovaluta, såsom bitcoin och ethereum. Båda är digitala valutor, varav bitcoin är den äldsta och vanligaste av de två. Syftet med de digitala valutorna är att ta bort mellanhänderna vid växlingar, samt gör betalningar över internet enklare. Den sistnämnda tappade däremot i värde strax innan jul, men har gjort en enastående comeback och återhämtat mer än hälften av värdet.
Man räknar med att 40 procent av världens valutahandel styrs från The City och hundratals svenskar arbetar på de svenska bankerna som har sina kontor där, och runt om i övriga Storbritannien.
The City efter Brexit
Det går inte att förneka att det just nu finns en växande oro i Londons stora finansdistrikt, och det är Brexit som har rört upp i känslorna. Flera företag, som bland annat JP Morgan och HSCB, har meddelat att man antingen tänker att lämna landet, eller skära ned på sin bemanning om förhandlingarna mellan EU och Storbritannien slutar negativt för finanssektorn. Däremot är det inte alla som tror att det kommer att ske någon större förändring efter Brexit. Svenska SEB tror till och med att man kommer att växa, och att omskakningarna som kommer att uppstå kommer att lägga sig, och branschen kommer att anpassa sig till de nya reglerna och direktiven – vilka de än blir.
Intresset för ekonomi, samt handel med aktier och obligationer har ökat kraftigt de senaste åren. Allt fler företag börsnoteras och det är tydligt att marknaden inte har lust att genomgå omställningen som innebär med en flytt till ett nytt finanscentrum. Alla hoppas nu att förhandlingarna mellan EU och Storbritannien kommer att sluta i ett fördelaktigt, och fortsatt blomstrande europeiskt finanscentrum.