LondonSwedes Lucia 2016 utsedd!

Dec 7, 2016 by

Share Button

VINNARE LONDONSWEDES LUCIA 2016:

Helen Berhane

Helen Berhane

På söndag sätter vår Lucia igång med över 1000 gäster under de fem showerna vi har. Vi tar över det fantastiska venuet Asulym Chapel i Peckham och förvandlar det till ett Luciapalats för 4 dagar. Swedish Lucia Nights är slutsålt men håll koll på sidan.

 

Den 27 november utsåg vi Helen till vinnare av vår Luciatävling i London. Förutom Helen hade vi fem andra finalister ni kan läsa om här: Luciafinalister London. Hannah Kolam vann andra pris och kommer uppträda på måndagens Lucia.

 

Intervjun är gjord innan Helen vann, vi återkommer med en uppdaterad version.

 

Helen är från Örebro och hamnade i London via Stockholm. Hon har bott i London i omgångar för både studier och jobb och har alltid haft nära band till staden genom släkt och vänner. I samband med senaste flytten var det tänkt att hon skulle bo i London i max två år, men nästan sju år senare är hon kvar och trivs bra nära Shoreditch. Som person beskriver Helen sig som varm, nyfiken, positiv, glad och ambitiös.

Hej Helen, Grattis till nomenering, varför tror du att du blivit nominerad till att bli Londonsvenskars Lucia?

Jag är väldigt förvånad men glad över att ha blivit nominerad och tycker det är kul att mina vänner tänkte på mig och ansåg att jag skulle passa som Lucia. Mina vänner tyckte att jag skulle passa eftersom jag älskar svenska traditioner och alltid drar med alla på olika svenskrelaterade evenemang. Det skulle vara en fantastisk rolig upplevelse att få vara Lucia i London!

Hur firar du helst Lucia?

Som barn var Luciatiden en efterlängtad tradition inför julen. Då längtade man efter att gå till skolan och antingen delta i Luciatåget, eller att vara åskådare. Att se det vackra Luciatåget skrida fram i mörkret med sitt varma ljus och sin rogivande sång var verkligen en höjdpunkt. I London firar jag alltid med glögg och lussekatter dagen till ära!

Hur har Luciafirandet ändrats sedan du flyttade till London?

I London firar man inte Lucia tyvärr, därför är det bra att Londonsvenskar anordnar denna tradition för både svenskar i London och andra som vill uppleva svenska traditioner. Jag kan sakna denna tradition här i London då det verkligen inför ett härligt inslag innan julen.

Vad är ditt ljus i mörkret? 

Min familj och mina vänner är mitt ljus i mörkret.

Hur viktiga är svenska traditioner för dig?

Svenska traditioner är nästan viktigare för mig nu när jag bor i London. Jag firar alltid alla högtider, följer svenska idrottslag samt firar midsommar i Hyde Park. Man håller nästan hårdare i traditionerna när man bor utomlands känns det som. Även om jag inte saknar den svenska kylan, så saknar jag vintertiden hemma i Sverige med alla mysiga traditioner såsom fika, advent, middagar hemma hos vänner, mysa framför brasan hemma samt långa promenader i det vackra snötäckta vinterlandskapet.

Hur håller du fast vid dem i London?

Jag går ofta på evenemang som har anordnats av diverse organisationer såsom Svenska handelskammarens event, SWEA International och senast kräftskivan som anordnades av Londonsvenskar. Jag möter även upp svenska vänner i London för att fira tillsammans och därmed dämpa min hemlängtan.

Vilken är favorittradition (bland svenska traditioner) och varför?

Förutom midsommar så är nog just de svenska jultraditionerna de bästa. Att fira advent varje söndag inför jul genom att tända ljus och fika med de närmaste samt Lucia såklart. Det är en vacker tradition som är ett välkommet avbrott i mörkret och får december att kännas ännu mer speciell.

Vad gör du i London när du får hemlängtan?

När jag får hemlängtan promenerar jag ner till Nordic Bakery vid Golden Square i Soho och beställer en kanelbulle eller lussekatt under vintertid. Jag äter gärna lunch på Scandikitchen eller middag på The Harcourt. Jag tycker även om att göra egen svensk mat, hemlagade köttbullar är alltid en favorit. Svenska kyrkan är alltid ett säkert kort för de som får hemlängtan och de anordnar ofta roliga aktiviteter och fungerar som en mötespunkt för oss Londonsvenskar. Hemma sätter jag gärna på svensk musik eller tittar på någon svensk film eller serie. Och så möter jag upp mina svenska vänner i London såklart!

Hur tänker du fira jul i år?

I år kommer jag att åka hem till Sverige och fira med familjen. Det blir klassisk julmat, musik och tillfälle att träffa vänner och släkt.

Hur gör du för att skapa “svensk julstämning” här i London?

Jag tar med pepparkakor och kanelbullar till kontoret och dricker glögg med vänner!

Ditt bästa vintertips i London?

Hyde Park Winter Wonderland är en favorit och en blandning av nöjesfält samt julmarknad. Där finns något för både de stora och små och är en fantastisk upplevelse! Hyde Park är en vacker plats i sig, men under Winter Wonderland förvandlas parken till en magisk plats. Nordic Yulefest i Shoreditch är ett spännande pop-up event som jag ser fram emot.

När känner du dig som mest svensk?

Vid olika sportevenemang såsom fotbolls-EM och VM, OS, samt när man diskuterar jämställdhet och tekniska innovationer. I London känner jag mig extra svensk!

När känner du dig som en Londoner som mest?

När jag är hemma i Sverige kan jag känna mig som en Londoner, jag märker att jag har lite mindre tålamod, går i snabbare takt och kan sakna den brittiska artigheten.

Helen Berhane

 

Helen Berhane