LondonSwedes testar: Duane Hanson

Sep 10, 2015 by

Share Button

Duane Hanson

 

LondonSwedes tipsar: Duane Hanson, Serpentine Sackler Gallery

 

Var: Serpentine Sackler Gallery, Kensington Gardens, W Carriage Dr, London W2
När: Tisdag-torsdag + söndag 9-18, fredag-lördag 9-23, fram till den 13 september
Pris: Alla utställningar är gratis

 

The Serpentine Sackler Gallery i Hyde Park är för tillfället ockuperat av ett tiotal verklighetstrogna skulpturer tillverkade i polyvinyl, kåda och brons av den amerikanske konstnären Duane Hanson (1925-1996). Trots att skulpturerna är gjutna utifrån verkliga modeller så representerar de inte porträtt av enstaka individer – Hansons syfte var snarare att tillverka representanter av ”vanliga människor” för att uppnå en slags ”hård realism” som speglar det banala och triviala i vardagen.

Hansons tidigare skulpturer behandlade politiska ämnen såsom polisbrutalitet, krig och rasism. Hans känslighet inför debatten kring abort blir tydlig i verket Trash (1967), som består av ett dött spädbarn liggandes bland skräp och avfall i en soptunna. Utställningen utgörs dock främst av Hansons senare skulpturer, som försöker framhäva de arbetarklassamerikaner som befinner sig i samhällets periferi. För Hanson handlar det om att göra osynliga människor synliga igen – städerskan på våra arbetsplatser, tiggaren på gatan, byggarbetarna längs storstadens fasader.

Trots skulpturernas enkelhet har de en konfronterande effekt på sina åskådare. De trötta och likgiltiga ansiktsuttrycken skapar en melankolisk och vemodig stämning. De påminner oss om den meningslöshet som vi alla någon gång känt inför livet. Genom att föra oss öga mot öga med de människor vi tenderar att ignorera tvingar Hanson oss också att rannsaka oss själva och ifrågasätta vår egen människosyn. I ett samhälle där klassklyftorna växer och där ökad medmänsklighet efterlyses är Duane Hanson mer aktuell än någonsin. Se denna utställning, innan den försvinner.

Text & bild: Billie Elmqvist Thurén

 

duane hanson Hanson han son Hanson duane Hanson duane Hanson Duane hanson