LondonSwedes testar: Linnea i Kew

Apr 29, 2015 by

Share Button

Linnea KEW Screen Shot 2015-04-27 at 23.06.08 Screen Shot 2015-04-27 at 23.05.52 Screen Shot 2015-04-27 at 23.05.31 Screen Shot 2015-04-27 at 23.05.07

En blomma i det gröna.

Lummiga Kew Garden är en oas flitigt besökt av både Londonbor och tillströmmande turister med eller utan gröna fingrar. Londonsvenskar har lyckats gräva fram en undangömd pärla i det gröna området, nämligen restaurangen Linnea. Här serveras svenska matinfluenser i kombination med det kontinentala köket i en spännande smakkombination.

Linnea, smålands landskapsblomma.

Linnea grundades av kocken Jonas Karlsson från Småland som arbetat för flera framgångsrika kockar i London innan han bestämde sig för att uppfylla drömmen och starta sin egna restaurang. En sobert stram restaurangmijlö avslöjar inte vilket cusisine some restaurangen serverar, en indikation hänger dock på väggarna som pryds av diverse foton på Smålands landskapsblomma Linnea, en liten rosa slöja som avslöjar inspirationen till restaurangens namn och kök.

– Inspiration kan komma ifrån överallt egentligen, från böcker, tidningar andra medier, samt från min familj och mina barndomsminnen, berättar Jonas.

 

– Ibland kommer det spontant och jag får till en kanon meny på 5 minuter, andra dagar kan det ta timmar och jag blir ändå inte helt nöjd.

 

Hans första jobb här i London var på Coq D’Argent vid Bank där han jobbade under köksmästaren Michael Wise, en av dom bästa kockarna i London och som nu har tagit över Quaglinos’s. Innan dess hade han utbildat sig som kock i Sverige (Småland) genom en 3 årig resturang- och storhushåll linje. Därefter jobbade han på lite olika herrgårdar och hotell i både Småland och Borås under en tid, innan han flyttade ill London.

 

Lyxiga restauranger

Han har även erfarenhet av att jobba på den franska restaurangen Orrery i Marylebone, då i ett kök lett av stjärnkockarna Chris Galvin och Andre Garrett i nästan 3 år under stenhårda militäriska förhållande. Mycket lärorikt.

– År 2004 började jag som sous chef på Harvey Nichols 5th floor. Jobbade tillsammans med den finska köksmästaren Helena Puolakka under 2 år och när hon flyttade över till Skylon så tog jag över som executive chef fram till 2013, berättar han

Det var även då han lämnade Harvey Nick’s för att starta sin egna restaurang Linnea.

Jonas är intresserad av allt som har med mat och vin att göra. speciella mat upplevelse är ifrån två oförglömliga resturang besök i Italian och Frankrike men Jonas har fortfarande en stor dröm:

 

– Jag drömmer om att få chansen att besöka 11 Madison Park i New York!!

 

Du hittar deras hemsida på Linnea Kew men för en överraskande kulinarisk upplevelse tycker vi att du ska ta en kvällspromenad till området.