Med bil i London

Feb 9, 2013 by

Share Button

Att köra bil i London, en av Europas största städer, är inget för nybörjaren. Här samsas bilar, bussar och taxibilar om de slingrande och smala gatorna. Om du absolut måste köra in till de centrala delarna rekommenderas det att du vet exakt hur du ska komma dit och vart du ska parkera.

Krönika av Madeleine Rönnqvist

London är en gammal stad och vägarna formar inte samma rutnätsmönster med raka gator som du hittar i exempelvis Stockholm. Med runt 7,5 miljoner invånare är London en av Europas största städer och här samsas bilar, bussar, motorcyklar, mopeder, cyklister och gående om de gamla, slingrande och ibland mycket smala vägarna. Filerna kan vara allt från en till fyra och det är svårt att manövrera bilen i den täta trafiken. Även skyltningen kan vara förvirrande, speciellt när du som svensk ska ta dig in i London.

Avgiftsbelagda zoner
För att få köra in i de centrala delarna av London tas en avgift på tio pund. Detta gäller måndag till fredag, klockan 07-18. Betal zonerna är markerade med ett stort C. Du kan betala på nätet, per telefon, i vissa affärer eller per post. Var noga med att betala. Ditt registreringsnummer fångas upp av en kamera och betalar du inte kommer räkningen hem till dig, då med en extra avgift.

Ska du köra mycket i London kan det vara bra att skaffa en tjänst som drar avgiften automatiskt. Det kostar då tio pund om året. Du betalar då bara nio pund per dag, vilket du kan tjäna på i längden. Du kan också använda dig av en tjänst som skickar ett sms till din mobil när du kört in i en avgiftsbelagd zon.

Olycksdrabbad stad
Varje år sker 40 000 allvarliga olyckor i Storbritannien, 2009 skedde 3227 av dem i London. Skillnaden mot att köra bil i en svensk storstad är att hastigheten är högre samtidigt som bilisterna inte visar samma hänsyn mot gående, motorcyklister och cyklister. Dessa kan också vara svåra att se, speciellt nattetid då de gömmer sig bakom annan trafik.

Precis som i Stockholm finns här många enkelriktade vägar. Men här finns också gator du inte får köra på alls, de är reserverade för buss och taxi – fast bara under vissa delar av dygnet. Här gäller det att se upp, råkar du köra in på en sådan gata kan böterna bli runt 120pund.

Ett myller av bussar
Varje veckodag är det sex miljoner resenärer som åker med någon av stadens 6800 bussar. Nu funderar myndigheterna på att minska antalet bussar eftersom de centrala delarna av London drabbas av köer och stillastående trafik. Dessutom är det ett flertal som kör ungefär samma runda. Bussarna skapar också problem för bilisterna, de har ofta dubbla våningar och skymmer sikten. På grund av sin storlek är de också svåra att köra om.

Ett annat problem är alla gående. Om du släpper fram en gående framför dig, trots att det inte finns något utmärkt övergångsställe, kommer ett gäng andra följa med och du kan bli stående ett bra tag. Annars gäller samma regler som i Sverige, du måste stanna om du ser någon stå vid ett övergångsställe utan trafikljus. Som tur är har de flesta övergångställen i London trafikljus, troligen just för att förhindra detta problem.

Svårt att få parkeringsplats
Den typiske bilisten i London kan beskrivas som arg, rädd och oförlåtande. Gör du ett misstag som att köra för sakta eller osäkert ser de till att köra om dig snabbt för att sedan bromsa in hastigt framför dig. Bland londonborna är speciellt de så kallade ”white van drivers”, kända för att göra precis så. Det är arbetare som kör i London på grund av sitt yrke som exempelvis rörmokare och elektriker och därför är vana med trafiken. Även taxichaufförer har ovanan att bete sig på det sättet.

När du väl har lyckats ta dig in till din destination i den snåriga Londontrafiken är det nästan omöjligt att hitta en parkeringsplats. Det är dubbla gula linjer på i princip varenda gata på grund av att framkomligheten redan är så svår. Dessutom är parkeringshusen dyra. Marken kostar så mycket att det byggs alldeles för få parkeringsplatser.

Tipset är helt enkelt att åka kommunalt in till de centrala delarna av London. Om du absolut måste ta bilen, kolla upp var du ska parkera och hur du ska ta dig dit innan du börjar köra. Det räcker inte med en GPS eftersom du ofta måste fatta beslut innan din GPS upplyser dig om var du ska. Och framförallt, ta det lugnt!

Madeleine Rönnqvist, Skribent

Läs vidare här om att ta körkort i London >>>