Med bil i London

Feb 9, 2020 by

Share Button

Att köra bil i London, en av Europas största städer, är inget för nybörjaren. Här samsas bilar, bussar och taxibilar om de slingrande och smala gatorna. Om du absolut måste köra in till de centrala delarna rekommenderas det att du vet exakt hur du ska komma dit och vart du ska parkera. För er som inte vill köra bil har vi en utmärkt lista om kollektivtrafiken i London.

 

Krönika av Madeleine Rönnqvist

TEMPORÄRA KOSTNADER 2020

Sedan juni 2020 höjdes kostnader för trängselskatt (Congestion Charge) från £11.50 till £15 pågrund av Corona Epedemin.

 

London är en gammal stad och vägarna formar inte samma rutnätsmönster med raka gator som du hittar i exempelvis Stockholm. Med runt 7,5 miljoner invånare är London en av Europas största städer och här samsas bilar, bussar, motorcyklar, mopeder, cyklister och gående om de gamla, slingrande och ibland mycket smala vägarna. Filerna kan vara allt från en till fyra och det är utmanande att manövrera bilen i den täta trafiken. Även skyltningen kan vara förvirrande, speciellt när du som svensk ska ta dig in i London.

 

Avgiftsbelagda zoner
För att få köra in i de centrala delarna av London tas en avgift på £11.50pund. Detta gäller måndag till fredag, klockan 07-18. Betal zonerna är markerade med ett stort C. Du kan betala genom Auto Pay, på nätet, per telefon, i vissa affärer eller per post. Var noga med att betala. Ditt registreringsnummer fångas upp av en kamera och betalar du inte kommer räkningen hem till dig, då med en extra avgift.

Böter är £160 eller £80 om du betalar inom 14 dagar. Om bötern inte betalas inom 28 dagar, blir den £240 efter.

Enklaste sättet att betala är genom Auto Pay.

 

Om ditt fordon inte möter Ultra Low Emission Zone (ULEZ) standards, så måste du även betala ULEZ kostnad.

 

Fler olyckor och mindre säkra cyckelvägar
Varje år sker 40 000 allvarliga olyckor i Storbritannien, 2018 skedde 3227 av dem i London. Skillnaden mot att köra bil i en svensk storstad är att hastigheten är högre samtidigt som bilisterna inte visar samma hänsyn mot gående, motorcyklister och cyklister. Det sker många cyckelolyckor i London årligen. Nästan 1,5 per dag. Det har blivit mycket bättre med cyckelvägar senaste åren och Transport of London arbetar dagligen med att förbättra cyckelvägarna.  

“We’re creating 450km of new Cycleways by 2024 so that more Londoners will live near the cycle network”

Nyligen (2020) blev el-scootrar lagliga, men inte privata utan endast genom uthyrningsföretag såsom svenska Voi.

Precis som i Stockholm finns här många enkelriktade vägar. Men här finns också gator du inte får köra på alls, de är reserverade för buss och taxi – fast bara under vissa delar av dygnet. Här gäller det att se upp, råkar du köra in på en sådan gata kan böterna bli runt £130 i centrala London.

Ett myller av bussar
Varje veckodag är det sex miljoner resenärer som åker med någon av stadens 8000 bussar. Detta gör att trafiken saktas ner men det finns fler och fler bussfiler i London och utanför. Kör du med bil i denna riskerar du att åka fast och få böta £160 eller £80 om du betalar inom 14 dagar. 

London kryllar av Routemasters – de röda dubbeldäckarna och även de med en våning.  Med den senaste versionen av bussen kan du kliva på även där bak och betala genom deras Touch in system.

 

Parkeringsplats

På gatorna i London gäller vanligtvis parkeringsbegränsningar mellan 08:30 och 18:30 måndag till lördag. Kontrollera alltid skyltarna för exakta detaljer om parkeringsbegränsningar på varje gata. Många av Londons vägar använder “Pay & Display” -program, där du måste köpa en biljett och visa den på instrumentbrädan eller vindrutan på fordonet. Vissa Londons distrikt driver “telefonparkering” där du kan betala för parkering på din mobiltelefon. Men du brukar skapa ett konto och registrera ett kredit- eller betalkort för att göra detta.

När du väl har lyckats ta dig in till din destination i den snåriga Londontrafiken kan det vara svårt att hitta en parkeringsplats. Det är dubbla gula linjer på i princip varenda gata på grund av att framkomligheten redan är så svår. Dessutom är parkeringshusen dyra. Marken kostar så mycket att det byggs alldeles för få parkeringsplatser.

Läs allt om parkeringspriser i London här.

Varje borough tar ut avgift per timme för att parkera på en gata, men du kan förvänta dig att betala så mycket som £7.00 per timme i områden som Soho eller Hyde Park. Du kan använda Visit Londons parkeringskarta för att hitta information om tillgängliga parkeringsplatser på gatan i centrala London.

Ett bra tips är helt enkelt att åka kommunalt in till de centrala delarna av London. Om du absolut måste ta bilen, kolla upp var du ska parkera och hur du ska ta dig dit innan du börjar köra. Det räcker inte med en GPS eftersom du ofta måste fatta beslut innan din GPS upplyser dig om var du ska. Och framförallt, ta det lugnt!

 

Madeleine Rönnqvist, Skribent

Läs vidare här om att ta körkort i London >>>