LondonSwedes Testar: Middag på SMAKA (nu stängt)

Apr 21, 2017 by

Share Button

LondonSwedes Testar – Middag på SMAKA 

SMAKA HAR NU STÄNGT PERMANENT

 

Vad: Middag på SMAKA, en skandinavisk restaurang i London

Var: 77 Alie Street E1 8NH (närmaste station Aldgate East)

Pris: ca 30-40 pund med dryck

Hemsidahttp://www.smaka.co.uk/

 

Skandinaviska restaurangen SMAKA i östra London har gått från klarhet till klarhet sedan de slog upp dörrarna för hungriga Londonbor förra året. Från att inledningsvis fokusera på frukost- och lunchmenyer erbjuds numera även en fräsch middagsmeny bestående av huvudsakligen svenska rätter. Det som vi tycker skiljer SMAKA från övriga svenskinspirerade restauranger i huvudstaden är främst den hälsosamma men samtidigt moderna touchen på klassiska rätter.

 

Det ska sägas att SMAKA inte är ett ställe man snubblar förbi “bara så där”, där den ligger på lugna Alie Street i östra London. Dock är det superenkelt att ta sig hit när längtan efter husmanskost blir för stor eftersom tunnelbanestationen Aldgate East ligger alldeles runt hörnet. Och för den som har turen att jobba i City men inte orkar laga middag är köttbullarna inte alls långt borta.

 

Vi tittade förbi SMAKA häromveckan för att testa middagsmenyn, med siktet inställt på köttbullar och andra godsaker… Själva restaurangen är en stilren oas med gröna inslag; en sådan kontrast till Citys stressade kontorsarbetare. Stämningen var väldigt avslappnad, så om du vill ha en chillad catchup med dina vänner (och faktiskt höra vad de säger) kan SMAKA vara ett bra alternativ. Dessutom är personalen väldigt välkomnande och serviceminded. Kökschefen Adam Källman slängde till och med ihop en specialrisotto!

 

Maten då? Jo, det handlade förstås en hel del om köttbullar. Men innan dess beställde vi in ett par olika förrätter, däribland en sallad med gravlax och en underbar ‘Baked Jerusalem Artichoke’. Förrätterna var inte så “tunga” som de ibland kan vara, vilket bara var bra eftersom portionerna med köttbullar och mos är rätt rejält tilltagna. ‘Västerbotten mash’ och rödvinssåsen kompletterade köttbullarna utmärkt, men vi måste faktiskt erkänna att det var mandelbrownien med chokladmousse och lavendelglass (!) som tog priset. Så. Otroligt. Gott.

 

SMAKA har öppet alla dagar utom söndag. 

Bild: Blog By Noelle och Billie Elmqvist Thurén

 

Förrätter

Köttbullar

Efterrätt