Miljöpartiet öppnar utlandsavdelning i London

May 27, 2013 by

Share Button


Andrea Giesecke och Maria Skalin är två av de som startat upp MP London. Bild: Sofia Capel

Miljöpartiet har inrättat en utlandsavdelning i London. Sofia Capel möter upp språkrör Maria Skalin och  Andrea Giesecke för lite snack om EU, invandring och sommarevents.

”Vi vill vara en utlandsavdelning som det känns enkelt att engagera sig i,” säger Maria Skalin, tidigare sakkunnig i Riksdagen och som varit Londonsvensk sedan i våras.

Planen är att svenskar ska kunna träffas på pubar, fik och andra trevliga ställen för att diskutera relevanta frågor.

”Vi är ju en del av Miljöpartiet, men eftersom vi befinner oss i London så blir det ju mer av de frågor som vi som bor här är intresserade av och att det blir en tydligare Europa-koppling,” förklarar Skalin.

Nästa år är det både svenskt riksdagsval och Europaparlamentsval och syftet med MP London är att engagera människor och locka gröna väljare inför ”super-valåret” 2014.

Diskussion om EU

I Storbritannien driver UK Independence Party på frågan om att lämna EU för att hindra att människor från främst Rumänien och Bulgarien ska komma till Storbritannien.

Under den senaste veckan har incidenter i både Stockholm och London, så som Husbykravallerna och Woolwich-mordet, rivit upp hetsiga debatter om invandring och huruvida landsgränserna bör stängas.

”Invandring är inte problemet”, säger Skalin, ”utan större strukturella problem och ökade klyftor i samhället och vi tror inte att lösningen på de här problemen är att lämna EU.

”Det handlar om att prata om frågorna, att diskutera. Mycket handlar om att det blir ett ”vi och dem”-tänkande. Med den ekonomiska krisen och högre arbetslöshet i Europa, det är också då man ser främlingsfientliga tendenser.”

Andrea Giesecke fyller i: ”Det [upploppen m.m] är ju symptom på något snarare än roten. Det är ju socioekonomiska problem som ligger till grunden. Man behöver prata om integration på ett konstruktivt sätt snarare än att vända sig till UKIP som vill stänga portarna och använda invandrare som syndabockar.”

 Vidare fortsätter Skalin: ”MP London tror svenskar som bor utomlands har sett en del, man vet vad som funkar, man vet vad som är bra och dåligt med att bo över gränser.”

För nybörjare och veteraner

Man måste inte vara superinsatt  i MPs partipolitik eller vara medlem i partiet för att komma på eventen, det räcker med att vara lite nyfiken. Men tanken är att även en kärngrupp av de lite mer insatta ska finnas.

MP London håller just nu på att planera ett event för den 26 juni där bland andra den gröna europaparlamentarikern Jean Lambert ska gästa.

 ”Vi hoppas på att anordna många bar-events och så. Det blir ju naturligt att man riktar in sig på de unga här, även om vi vill vara öppet för alla. Det är ju många unga, medvetna, urbana människor som bor i London – de traditionella MP-väljarna.”

Följ MP LondonTwitter och Facebook eller emaila Maria Skalin och Andrea Giesecke på london@mp.se