Mitt London: Au pair i London – Agnes Janson

Apr 17, 2019 by

Share Button

Med en kaffe på en av många soliga promenader
i härligaste London

Namn: Agnes Janson

Yrke: Au pair

Tid i London: sedan oktober 2018

Bor: Richmond

Instagram: @agnesjansons

Berätta om när och varför du flyttade till London?

Jag flyttade hit till London i oktober 2018, något som bestämdes under knappt en månads tid. Jag tog studenten, levde mitt bästa liv under sommaren, ångesten över hösten kom och jag hade blivit uttråkad av ett liv hemma i Örebro och bestämde mig över en kväll att ta mitt pick och pack och flytta därifrån. Hade även en kompis som i samma veva bestämde sig för att flytta hit till London, så ska ändå tacka henne, för annars hade jag inte vågat. Så nu, sex månader senare, sitter jag här i mitt lilla au pair rum och lever det bästa livet (när jobbet inte är i vägen).

Fina Richmond

 

Vilken del av London bor du i och vad är det bästa med att bo där?

Jag bor i Richmond, ett område ungefär 40 minuter från Oxford circus. Där endast district line och overgorund går, så har du tänkt att vara ute och leva life i central är du körd när klockan börjar närma sig midnatt. MEN det är så fint och jag e så glad jag bor i ett sådant fint område, det är trots allt bara skönt att inte vara mitt i Londonstressen. Jag älskar att ta promenader vid floden, eller sätta mig vid en parkbänk i solen och bara njuta.

Berätta lite om ditt liv som au pair?

Mitt liv som au pair går vädigt mycket upp och ner. Ena dagen kan jag älska det medans jag en annan dag kan storböla med min mamma på facetime för allt är så jobbigt. Jag tror det är väldigt svårt för en person som aldrig var au pair att faktiskt förstå vilket slit det kan vara, om man inte är förberedd och hamnar hos en bra familj. Jag själv trodde det skulle vara en dans på rosor och hur jag bara skulle få leva loppan i London, men det ligger så mycket mer bakom. Jag skulle rekomendera att hitta en familj som är tydlig med vilka arbetstider du har, jag har fått vänta hemma väldigt många gånger utan att veta när jag ska jobba. Ibland i onödan. Så skulle jag göra om något hade jag valt en familj med tydliga tider.

Men fördelarna väger såklart över, det är ändå ett fantastiskt sätt att få uppleva London på och jag ångrar inte alls att jag faktiskt gjort detta.

Ett av mina värdbarn 

Hur ser den branschen ut, just i London?

Au pairer finns överallt här i London och är något som är väldigt vanligt. Oftast för det är så mycket billigare att ha en au pair än att sätta dina barn på förskola eller fritids. Au pairer kommer och går och det är, enligt mig, väldigt lätt att hitta familjer. Sedan är det inte lätt att hitta rätt familj, man ska vara kräsen och man ska säga stopp när saker känns fel. Just för det är ett yrke utan riktiga regler eller villkor är det väldigt mycket som är oklart och väldigt mycket utnyttjande, tyvärr. Se till att kolla upp innan vad du förväntas göra, skriv ett kontrakt(!!!), och var tydlig över vad du tycker är okej eller inte. Det gäller att inte glömma att det är ett jobb för dig och man ska alltid trivas på sitt jobb.

Hur hittade du din familj?

Jag hittade min värdfamilj genom en hemsida som matchar familjer med au pairer. Superenkelt och smidigt om man letar efter en familj. Jag registerade mig där och någon vecka efter hade jag hittat min familj. Det som även kändes bra med hemsidan är att familjerna betalar en summa för att posta sina jobb vilket gör att det hela känns rätt seriöst.  Man får ha lite is i magen gällande värdfamiljer då det är lika lätt att hitta fel familj som att hitta rätt. Men bara man ej ger upp så hittar man den perfekta tillslut. Tips: Träffa familjen, besök hemmet och kika på kontraktet innan du bestämmer dig!

Hur ser en typisk dag i ditt liv ut?

Det är väldigt olika, just för min värdmamma jobbar så varierande tider. Men en vanlig dag består antingen utav att jag hjälper till på morgonen med allt vad de innebär. Frukost, klä på skoluniform, packa snacks och skolväska, borsta tänderna och få ut barnen genom dörren. Sedan brukar jag vara ledig om det inte är en dag då min mista inte går på förskola och min värdmamma jobbar, då kan jag behöva ha henne hela dagen. Då går vi ibland till parken och leker eller går till olika barngrupper för att hon ska få leka av sig lite.

Är det en dag då båda är i skola/förskola så är jag ledig under dagen och hämtar mitt äldsta barn vid skolan vid 15 för att leka en 1,5h hemma eller i parken innan det är dags att hämta min minsta på förskolan. Då brukar vi gå raka vägen hem för att leka lite innan middagsdags, bad och nattning.

Mina värdföräldrar är väldigt flexibla båda två och jag har väldig tur som inte behöver jobba jättesena kvällar eller tidiga mornar.

Vad gör du helst när du inte arbetar?

Allt som innebär att jag slipper vara hemma. Har jag bara några timmar ledigt går jag gärna och tränar, annars träffar jag gärna kompisar på lunch eller kaffe. Har verkligen haft turen och hittat så fina vänner här i London som även bor nära mig. Det gör allt så mycket lättare då man inte alltid har tid att ta sig in till stan. Annars är det verkligen vad jag tycker om mest, att åka in närmare centrala London för att testa olika cafeér eller restauranger. Har även den senaste tiden fått upp ögonen för att gå ut här i London, något som jag i början inte alls var speciellt sugen på (fråga mig inte varför). Så har väl insett lite nu i efterhand allt roligt jag missade mina första månader och tar ikapp lite nu. Favoritställen jag och mina vänner oftast går tillbaks till är The Box och Reign.

Med en kompis utanför La Bodega Negra, en mex-restaurang
som förvandlas till fest under de senare timmarna!

Hur ser framtiden ut för dig de närmsta åren?

Jag avslutar tyvärr mitt au pair liv här i London redan om en månad. Något som känns fruktansvärt jobbigt, är så kär i London och skulle vilja bo här för alltid. Tyvärr måste jag åka tillbaks till Sverige igen, men känner i hela kroppen hur jag absolut inte är klar här i London. Så tanken är att jag ska hem och jobba och spendera min sommar hemma i Sverige för att sedan ta mig ut på flera äventyr. Att åka tillbaka hit till London för någon vecka eller helg är absolut med i tankarna.

Vad är det bästa med London?

Vill inte vara den som är den, men allt är bra. Jag älskar att bo här och jag älskar att man kan göra vad som helst, när som helst. Jag älskar wow-känslan man så ofta får bara av gå omkring bland alla hus och gator. Det känns som att det inte finns några rätt eller fel och du kan gå runt precis som du är. Jag kommer ifrån en rätt liten stad där det är konstigt att sticka ut och alla vet vilka alla är, det är så otroligt skönt att slippa det för en gångs skull. Att inte känna blickar i ryggen när man går förbi eller att kunna gå ut utan att vara rädd för att någon ska se en.

Classic London!

Langa dina bästa Londontips! Vad får en turist (eller hemmahörande!) inte missa?

Fick verkligen tänka länge på denna punkt, det känns som att det är så svårt att få ihop just de “bästa” tipsen. Men jag älskar Fen Court Garden som är en relativt nyöppnad skygarden. Har vart där flera gånger och blir lika tagen varje gång. Se till att vara där en dag det är fint väder och förvänta dig pirr i magen när du kommer ut ifrån hissen. Det är mitt enda riktiga konkreta tips jag kan komma på just nu. Dock älskar jag även att testa nya restauranger och cafeér här i London, så det är nog ett tips. Att leta upp fina cafeer och restauranger på exempelvis Instagram för att sedan ta sig dit och testa, detta gör ju lite att man får se många olika delar av London istället för att hänga kvar på samma ställe hela tiden. London är så stort och det finns så mycket att erbjuda. Lite tips på ställen; The locals, Avobar, Farmacy och Farm girl.


Vill du bli au pair i London eller är ni en familj som letar efter en ny au pair eller nanny så kan vi nu hjälpa er genom att matcha familjer med kandidater. Läs mer:

Lär dig mer om att vara au pair eller nanny i London

Söker ni en efter en svensk au pair i London?

Vill du bli au pair i London?

 

Vi vill gärna följa era äventyr! Lägg till oss på Instagram @londonswedes och tagga oss gärna i stories så vi kan dela era tips!