Mitt London: Caféägaren Sandra West

Nov 25, 2018 by

Share Button

  

Looking for Swedish Cafés in London? Vi fick chansen att ställa lite frågor till Sandra West som driver svenska Blåbär i Putney. Här hittar du svenska och skandinaviska designprylar to die for! Inte nog med det är det också ett café som serverar supergoda kanelbullar men också goda maträtter. Kolla in deras nya snygga hemsida här!

 

Berätta om när du flyttade till London och varför?

Första gången jag flyttade till England var med min familj då jag var 4, vi bodde 6 år uppe i Cheshire (nära Manchester) innan vi återvände till Sverige. Så det var inte svårt när det kom till att välja ett universitet att såklart komma tillbaka till England. Jag valde London antagligen för samma anledning som de flesta väljer att flytta hit första gången – det är en helt fantastisk internationell kulturell hubb bara några timmar från Sverige. Det var 2007 – och helt plötsligt har jag bott här i över 10 år.

 

Vilken del av London bor du i?

Jag har alltid bott i South West, och de senaste 5 åren har Richmond varit home för mig och min engelska sambo, Oli. Jag absolut älskar att bo här, med Themsen och Richmond Park inom gångavstånd. Det har en village känsla där man hälsar på grannarna och känner dem på bageriet & puben. Men på 45 minuter kan du vara på museum, teatrar, Michelin restauranger, oändliga pop-ups & festivaler. Det känns lite som att få the best of both worlds.

Detta är Blåbär, mitt cafe & design butik i Putney 

 

Du driver ett café som heter Blåbär, kan du berätta lite mer om det?

Blåbär är min baby! Det är ett nordisk café & design butik som jag öppnade tillsammans med min sambo Oli i februari 2016 i Putney.

Blåbär är en liten del av Skandinavien i London. Vi ville ge en helupplevelse av den nordiska cafékulturen i en modern scandimiljö och visa ny nordisk design.

Du kan sitta med en fika, tycka om lampan ovanför bordet eller tallriken som du äter från, och köpa med dig det hem. Vi serverar kaffe från Johan & Nyström, hembakad fika, mat & en brunchmeny på helgen. Alla produkter som vi har i butiken (och online) har vi tagit in direkt från tillverkarna, och allt är tillverkat eller designat i norden.

Stans mysigaste svenska café tycker vi på Londonsvenskar!

 

Har du alltid velat driva ett café?

Kort svar nej! Jag hade ingen aning om att Blåbär skulle bli till. Jag läste business på universitet och i 2015 jobbade jag på ett kontor som Nordic Account Manager för en distributör. Med en engelsk sambo slog det mig att jag nog inte skulle flytta tillbaka till Sverige – England var mitt hem, och då började jag verkligen sakna delar av den svenska kulturen. En stor del av det är hur man socialiserar. London har mycket mer av en pubkultur där alkohol nästan alltid är del av att mötas upp, och kaffe är till för take-away. Jag ville öppna ett svenskt fik med en community känsla. Oli jobbar inom design och ville inreda i en modern nordisk stil, och då vi tittade igenom vad för möbler och lampor och inredning vi ville ha såg vi så mycket som inte fanns här i London, och kom vi på att vi lika gärna kunde erbjuda det på Blåbär.

 

Oli, min partner är Engelsk, vi brukar kunna leva i fred – förutom vissa tillfällen som vid Sverige England matchen tidigare iår…

 

Kan du berätta lite om hur det är att starta eget i London, vad har du sött på för utmaningar?

Jag har hört att det är lättare att starta eget i England än i Sverige, men det är ändå en helt ny värld av regler och lagar att komma underfund med.

Att öppna ett företag hos Companies House var lätt – sedan kom det till att hitta lokal, advokat, inspektörer, revisor, byggare, målare, rörmokare, elektriker & personal. Det är då jag märkte att om jag hade öppnat i Sverige hade jag haft ett nätverk, men i London har jag inte de kontakterna då jag inte växt upp här och har inga grannar eller vänner av familjen som känner en målare osv. Så att öppna tillsammans med Oli underlättade verkligen och vi använda många av hans kontakter.  Men det finns också många bra businessnätverk i London, och jag fick mycket hjälp av svenska handelskammaren till exempel, och Londonsvenskar är perfekt att hitta personal igenom.

 

Hur ser en vanlig dag ut?

Jag börjar dagen med att sätta mig på min vespa och åka igenom Richmond Park till Blåbär. Den absolut bästa commuten! Sedan såklart blir det en kaffe och en catch-up med min manager för att se vad som är på gång. Som egenföretagare blir man lite jack-of-all-trades och det beror på vad som behövs göras den dagen; inköp, marknadsföring, bokföring, planera för events, kundservice, packa och skicka ut det vi sålt online – man vet aldrig vad som kommer hända!

 

Hur ser framtiden ut för dig och cafét inom de närmsta 5 åren?

Nu har vi precis lanserat en ny hemsida som vi kommer fokusera på – vi säljer över hela Europa och med en ny mer funktionell sida kan vi ta in fler produkter och varumärken! Många frågar om vi ska öppna ett till Blåbär i London och vi funderar helt klart på det, men som de flesta väntar vi på Brexit nästa år. Vi köper in alla våra produkter från norden så det blir till att se vad som händer med importavgifter och växlingskursen…

  

Vad gör du när du inte arbetar?  

Jag försöker hålla mig aktiv med att springa varje vecka & gå på Barrys Bootcamp. Varje månad försöker jag också få in någonting kulturellt – en konsert, en ny utställning, eller upptäcka en ny del av London  (läs vår guide om Londons områden)

 

Vad är det bästa med London?

Det är faktiskt sant ‘tired of London, tired of life’. Du kan ta en promenad och upptäcka någonting nytt varje gång, och det finns så mycket historia och kultur. Det finns möjligheter att livet kan ta helt oväntade vändningar – du kan träffa vem som helst och få en karriär du inte visste fanns.

Richmond Park

 

Har du något speciellt London tips?

Jag måste säga Richmond Park till att börja med. 600 rådjur, 700 år gamla träd – det kan kännas som du är i Snow White eller på afrikanska savannen.

Också att ta båten från Richmond till Hampton Court Palace är underbart på sommaren, att se alla husen & husbåtarna längs med Themsen och komma fram till Henry 8ths slott. En sak jag älskar är att köra igenom London på natten. Att se alla broar, Harrods upplyst, alla människor som har någonstans att ta sig till.

Älskar Southbank, speciellt en tidig morgon.