Mitt London: Cykelguiden Ola Wallin

Apr 30, 2019 by

Share Button

Namn: Ola Wallin
Yrke: Guide på egna företaget Notting Hill bike tours
Tid i London: sedan 2016, dvs 3 år
Bor: East Dulwich
Instagram: @ola.wallin

 

Berätta om när och varför du flyttade till London?

Jag har tidigare i livet mest varit i café- och restaurangbranschen i Stockholm. Jag arbetade på Olas Kaffebar i 10 år, och 2016 kände jag att jag behövde miljöombyte, prova nåt helt nytt i en helt miljö. Jag har varit väldigt mycket i London även innan jag flyttade hit då jag har ett stort intresse av bl a fotboll, engelsk musik och Londons historia. 

 

Vilken del av London bor du i och vad är det bästa med att bo där? 

Jag bor i East Dulwich som ligger ca 4 km söder om Big Ben där jag trivs fantastiskt bra – lite utanför centrum. Det är ett härligt område med sin egen lokala marknad, gallerier, små delikatessaffärer och egentligen allt du behöver, dessutom bara en kort promenad från innovativa och trendiga Peckham.

 

Bild från en av alla udda turer jag blivit anlitad att göra – här med ett gäng tyskar som önskade David Bowie tema!

 

Berätta lite om ditt liv som guide i London!
Som person så gillar jag att jobba med och hjälpa människor och då jag trivs bäst i rörelse och utomhus, så därför startade jag mitt företag Notting Hill Bike tours. Då jag jobbat som PT de senaste 10 åren började jag med att ta hit Svenska klienter för träning kombinerat med sightseeing till fots och på cykel. Idag har jag kunder från hela världen som kommer hit, mycket för privata turer som jag hjälper dem att skräddarsy efter deras önskemål. 

Jag hjälper även researrangörer i Skandinavien med uppdrag som klassisk reseledare och ett flertal tidningar, sociala medier med det mesta som rör London, inom områden som rekommendationer och logistik. Oftast jobbar jag torsdag till söndag och resten av veckan går åt till min egen research om London. Varför? Jo, för att jag även skriver för ett flertal FB grupper, bland annat Upptäck London där jag lämnar tips om allt ifrån museum till Rooftop barer som är värda att besöka.

 

Med svenskar som bekantar sig med London

 

Hur ser en typisk dag i ditt liv ut? Vad gör du helst när du inte arbetar?
Mina egna favoriter för dagen är områden som Highgate Cemetary, Bushy Park, Hampstead Heath, Sanatan Hindu mandir palatset i Naesden, Museum of London, Imperial war museum. När jag är ledig är jag mycket i Brixton, Greenwich och Hackney som jag tycker är kul på sina olika sätt. Med facit i hand – jag gillar att vara runt och upptäcka allt det som London har att erbjuda! 

 

Hur ser framtiden ut för dig och Notting Hill bike tours ut de närmsta åren?
Notting Hill Bike tours har en spännande framtid i en otroligt rolig, utmanande och stimulerande bransch. Det roligaste är att ingen dag är den andra lik och alla fantastiska människor jag träffat och lärt känna på vägen. Vi är för tillfället 2 pers på fältet och min Engelska flickvän Tina löser mycket av det administrativa och en hel del logistik. För tillfället har vi inga ambitioner att utöka markant då vi trivs bäst i en mer personlig miljö och vill ha mycket tid att njuta av vad London erbjuder i stort.

Vi har fått mycket uppmärksamhet hemma i Sverige och hunnit varit med i både Expressen och Vagabond. Vi lever på rekommendationer och är stolta över våra goda betyg på TripAdvisor och att vara rankade nummer 2 av ett tjugotal duktiga aktörer på Get Your Guide.

 

Knattar, juniorer, vuxna, seniorer… ALLA är välkomna!

 

Langa dina bästa Londontips! Vad får en turist (eller hemmahörande!) inte missa? 

Besök en marknad, det är alltid trevligt! Favoritmarknader är Maltby street Brockley Market och Mercato metropolitano.