Mitt London: Egenföretagaren Johan Ekelund

Nov 8, 2018 by

Share Button


Namn: Johan Ekelund

Yrke: Driver ett internetföretag som säljer accessoarer

Ålder: 36

Instagram: @sharpanddapper

 

Berätta om vad som lockade dig till London när du flyttade hit för 12 år sedan?

Jag kom till London för första gången 2005 för att jobba på Absolut Icebar när dom öppnade här. Jag hade jobbat på Ishotellet i Jukkasjärvi och erbjöd mig att komma över för att hjälpa till. Jag hade länge velat flytta till London och tyckte att det skulle vara en kul erfarenhet. Jag bodde här i ett år och tyckte inte om det så flyttade tillbaka till Sverige. 2007 så började det rycka i London nerven igen så jag tänkte att jag kan ge London en chans till, och nu är jag fast!

 

Vad är det bästa med London?

Parkerna i London, utelivet, människorna. Jag älskar alla nationaliteter som kommer tillsammans för att göra London till ett av dom mest multi kulturella plasterna i världen. (Och det är enkelt att åka hem, så föräldrarna inte klagar för mycket).

 

Vilken del av London bor du i?

Jag bor med min familj ett stenkast från Broadway Market i Hackney. Jag trodde ALDRIG att jag skulle flytta öster om Tottenham Court Road innan 2014, men så träffar man rätt person och så plötsligt händer det. 

När jag jobbade en cocktail tävling i London 2014 och det visade sig att några av dom tävlande hade på sig mina Shirt Stays!

 

Kan du berätta lite om det ditt företag och det nu säljer?

I början av 2011 så kom jag på en ide, jag skulle starta ett företag som säljer Shirt Stays. Det är en slags accessoar som ser till att ens skjorta alltid är instoppad och strumpor stannar uppe.  Jag hade burit produkten sedan 2008 men var överraskad att inte fler människor kände till den, så tänkte att jag skulle försöka göra den populär. Jag syr dom själv i en stuga (mitt Shedquarter) som jag byggde i vår trädgård och skickar dom över hela världen.

Nu säljer jag även hängslen och slipsar men det är mina Shirt Stays som driver kunder till men hemsida.

Mitt Shedquarter i vintern.
Det är kallt men funkar fint med en coupe värmare på.

Finns det några svårigheter med att driva företag i London?

Det tycker jag inte. Iallafall inte efter att jag skaffat en revisor! Det har tagit bort mycket av stressen jag kände i början. Så länge jag har internet så kan jag driva företaget varsomhelst vilket är fantastiskt. 

Jag har drömt om att ha en liten affär men med alla kostnader det skulle innebära så tycker jag inte att det är värt det.

Om du hittar någon som tittar på dig som min dotter
tittar på chokladmoussen på Petit Pois i Hoxton så vet du att du har hittat rätt!

 

Hur ser en vanlig dag i ditt liv ut?

Just nu så är allting uppe i luften. Min fru ska precis gå tillbaka och börja jobba igen efter 10 månader mammaledighet så en ny rutin ska införas.

Jag kommer se efter vår dotter Elliott två dagar i veckan så kommer jobba tre, plus helg ifall jag behöver sy extra. 

I vanliga fall så vaknar Elliott runt 6 på morgonen (Efter att ha vaknat vid 3 och somnat om) så en av oss går upp med henne medans den andra sover en timme extra. Vi äter frukost och sedan går jag ut och jobbar medans Susie tar hand om Elliott. Jag kommer in några gånger under dagen för lunch och fika samt att leka av mig lite. Vid 5 tiden så kommer jag in och gör middag med Susie och vi lägger Elle runt 6.30 sedan så blir det Netflix och läggdags runt 9. VÄLDIGT annorlunda från när jag jobbade som bartender! Vilket jag saknar ibland. 😉 Tur att jag gillar att gå och lägga mig tidigt.

 

Vad gör du när du inte arbetar?  

När jag inte jobbar så brukar jag träffa kompisar för fika, bio eller tränar. (Inte så ofta som jag borde). På helgen (lördagar) så spelar jag fotboll, vilket Susie inte gillar, och umgås med vänner. Det har blivit väldigt annorlunda nu när vi har en liten en, så blir det kaffe och gungor istället för drinkar.

 

Hur ser framtiden ut för dig de närmsta 5 åren?

Just nu så diskuteras det flitigt över vad vi kommer göra. Flytta till Exeter för att vara nära svärföräldrarna eller stanna i London. Mitt företag kan jag som sagt driva från varsomhelst men min fru är en väldigt duktig guldsmed och har ett fantastiskt jobb här i London som hon inte vill ge upp, (vilket jag förstår) så som det ser ut nu så blir vi kvar här.  Vi skulle nog få det svårt i Exeter och sakna våra vänner väldigt mycket men man ska aldrig säga aldrig. Det skulle vara skönt att ha hjälpen från morföräldrarna. 

 

Har du något speciellt London tips?

Mina smultronställen inkluderar, Broadway Market på en lördag. Fantastisk stämning och väldigt mycket god mat. Frukost, brunch eller middag på El Ganso på Broadway Market. Maten och servicen är enkel men jättebra.  Det bästa är dock hur bra dom är med barn. Vi känner oss otroligt välkomna varje gång vi kommer och det är aldrig några problem. Columbia Road Flower Market. Gillar ni växter så gå hit på en söndag. Det brukar vara väldigt mycket folk så kom tidigt. Behöver ni vakna så ta en kaffe på Pavilion, kommer ni efter 10 på morgonen så prova en Sausage Roll på Lily Vanilli. (Ta med senap, det brukar jag göra. Det lyfter korv rullen). Så får man inte glömma den svenska julmarknaden! Gick på den för första gången förra året och det var så otroligt fint! (Jag började nästan gråta.)

 

Text: Rebecca Forsman