Mitt London: Fotografen Sara Lejon

Jun 25, 2020 by

Share Button

Namn: Sara Lejon
Yrke: Fotograf i London
Tid i London: 7 år
Bor: Clapton
Instagram: @iamsaralejon / @saralejonphoto

 

Berätta, varför befinner du dig i London? 
För sju år sedan hade jag just kommit tillbaka till Sverige efter ett år på Nya Zeeland. Jag hade för första gången börjat gå runt som fotograf, och nu var det dags att börja på ny kula någon helt annanstans. Min dåvarande pojkvän fick snabbt jobb på ett startup i London och jag tänkte: varför inte? Vi åkte hit några veckor senare och jag har inte ångrat mig en sekund.

 

Hemma är….? 
Jag växte upp i Ystad i Skåne.

 

Vad är det bästa med Clapton? 
Vi pratar ofta om det i mitt hus, hur lyckligt lottade vi är som hittat just detta hem, i just detta område. Det är en typisk ”up and coming” stadsdel som förändrats en hel del sedan jag kom hit för fyra år sedan. Min gata är en återvändsgränd så det är minimal ljudnivå från trafiken. Fem-tio minuters promenad bort på ena hållet finns tunnelbana och bussar som tar mig till centrala London på ett nafs. Runt hörnet ligger Chatsworth Road med spännande affärer och restauranger, och en marknad varje helg. En minut bort ligger en stor park och på andra sidan den går kanalen, som du kan promenera längs med i timmar. Jag upptäcker fortfarande nya parker och grönområden efter fyra år här. Det är helt enkelt den perfekta mixen av natur och civilisation.

 


Sara in action

 

Vad jobbar du med?
Jag har jobbat som fotograf de senaste åtta åren – främst med fokus på bröllop och event. Men till hösten är det dags att styra skutan mot Stockholm och en socionom-utbildning!

 

Hur har ditt arbete förändrats, i och med rådande kris?
Har haft noll jobb i över tre månader, och det kommer fortsätta i åtminstone ett par månader till. Men har blivit furloughed, vilket verkligen varit uppskattat.

 

En vanlig dag (innan corona)….. 
Vaknar och sätter mig i trädgården för att äta frukost. Mediterar en stund. Kollar mailen. Kanske åker iväg till centrala London för att fotografera ett event, sedan hem igen och börjar jobba med bilderna. När jag hör att folk börjar komma hem från jobb, går jag ner i vardagsrummet och joinar dem resten av kvällen med samtal och kanske en film eller ett glas vin.

 


En temakväll med housemates

 

En vanlig dag, i rådande pandemi….
Jisses, ingen dag har varit den andre lik! Men en sak är säker och det är att vi har kommit varandra så otroligt nära i huset under de senaste tre-fyra månaderna. Jag har inte haft något jobb, alls. Fyra av mina housemates har kunnat jobba hemifrån; en av dem jobbar för NHS, så han har varit iväg på veckodagarna. Men vi har verkligen ansträngt oss för att ha den bästa möjliga lockdownen, vilket vi definitivt har lyckats med. Varje helg har vi haft ett nytt tema. Vi har firat Day of The Dead, vi har firat midsommar, har haft uppklädda middagar i trädgården, gått på online-festivaler… Denna helgen ska vi ha en dag där vi stänger av all elektricitet och alla ska ha förberett ett spoken word-framträdande med trummor. Nästa helg ska vi hyra en van och köra till ett Airbnb som ligger mitt ute i skogen och bara umgås och kanske ta en dagstur till havet. Vi har verkligen varit bortskämda de senaste månaderna med tanke på att vi har varandra.

 

Vilka butiker handlar du i? 
Handlar inte så mycket, mer än mat! Då är Tesco eller Palm2 nära till hands. Kanske åker en tur till Westfield i Stratford när jag verkligen behöver något.

 

Vilka är dina smultronställen? 
Älskar att ta overgrounden till Epping Forest för att promenera i timmar. Eller om jag känner mig mer ambitiös: ta tåget ner till Seven Sisters och spendera dagen längs vattnet. Om jag känner mig mindre ambitiös – en kort promenix till Hackney Marches. All things nature, helt enkelt.

 

Vilken är den bästa måltiden du haft i London? 
Åh, var ska jag börja? Finns så många grymma ställen att det känns oförskämt att välja ut ett. De klassiska är kanske restauranger som Dishroom eller The Breakfast Club… Annars gillar jag även de lite mer lokala, typ E5 bakehouse. Bästa take-awayen NÅGONSIN. Ett till tips förresten, är Lu Lu Shanghai. Deras Singapore Rice med Three Cup Tofu är att dö för.

 


Big Ben by night

 

Hur spenderar man bäst en helg? 
För de som redan bor i London känner jag oftast att ”less is more”. Gå ut på en pop up-restaurang en fredagkväll, chilla i en park på lördagen, kanske följt av x antal pints på den lokala puben… På söndagen, släpa ditt face till en Sunday roast och rulla sedan hem belåten, redo att ta dig an ännu en vecka.

Om jag vore turist, hade jag valt ut några få saker jag verkligen är intresserad av. Kanske kolla en musikal, se Big Ben eller äta på Gordon Ramsays. Det var tre av de första sakerna jag gjorde när jag var på besök första gången. Samtidigt tycker jag det är viktigt att planera in tid för att kunna vara spontan. Det finns så många intressanta möten som bara väntar på att få ske – då är det guld att kunna göra en spontan avstickare i schemat.