Mitt London: Gatumusikanten Björn Holmgren

Jun 8, 2020 by

Share Button

Gatumusik London

Namn: Björn Holmgren
Yrke: Musiker
Tid i London: 3 år
Bor: Hackney Wick innan nuvarande läge med corona, för närvarande i Stockholm.
Instagram: @bornhusky

 

Berätta, varför befinner du dig i London? 
Jag flyttade till London tillsammans med min exflickvän som började studera musik på ICMP. Vi flyttade till London med planen att stanna i ca 1 år men som så många andra förälskade vi oss i staden och blev kvar….

 

Hemma är….?
Östra London, innan corona bodde jag intill Hertford Union Canal ett stenkast ifrån Victoria Park. När jag först kom till London bodde jag i Willesden Green som också, självklart, känns rätt hemma fortfarande.

 

Vad är det bästa med Hackney Wick?
Det bästa med Hackney Wick är känslan av gemenskap i området. Det är verkligen som ett enda stort kollektiv där folk hjälps åt och ser varandra på ett sätt jag inte sett någon annanstans. Nattlivet i området är också fantastiskt bra om man gillar att festa och se livemusik.

 

 

Vad jobbar du med?
Det senaste året har jag jobbat deltid i en butik på ett hotell vid Marble Arch och vid sidan om det spelat gatumusik och gigat med mitt band Ruby Hive.

 

Hur har ditt arbete förändrats, i och med rådande kris?
Av förklarliga skäl fick hotellet stänga tills vidare och därmed blev jag utan jobb fr.o.m. mitten av mars. Gatumusiken blev också svår att utöva när först turisterna försvann och sedan lockdown infördes…

 

Hur såg en vanlig dag ut för dig, BC (before Corona)det vill säga…
En vanlig dag innan corona brukade börja med frukost vid 9-tiden och sedan ägna någon timme åt övning på gitarr eller, låtskriveri. De dagar jag spelar gatumusik brukar jag ta mig till Oxford Street strax innan 12 för att få en bra plats innan alla andra gatumusiker och konstnärer hinner dit. På en bra dag brukar jag spela ca 3-4 timmar eller tills jag inte orkar längre haha, det beror lite på vad jag har planerat i övrigt. Efter det brukar jag åka hem och vila tills kvällen då det inte sällan blir en trip till någon mysig bar eller för att åka och lyssna på nån kompis som spelar live.

 

 

Hur ser en vanlig dag ut, i dagsläget?
Idag befinner jag mig som i Stockholm, där jag kommer ifrån. Jag hade turen att kunna få tag i ett jobb här så jag har en hyfsat uppstyrd vardag med jobb på veckorna och på helgen träffar jag kompisar och dricker en hel del öl i solen.

 

Vilka butiker handlar du i?
När det kommer till livsmedel måste jag säga att Lidl är en favorit, men Sainsbury’s går inte heller av för hackor. När man betalar ca 99,9% av sin lön i hyra kan man inte vara så kräsen. I Hackney och Shoreditch finns det väldigt mycket trevliga second hand-butiker med udda och kul grejer. Jag är dålig på att köpa kläder men prylar är jävligt kul att samla på sig.

 

Vilka är dina smultronställen?
Ett av mina favoritställen i London är Nomadic Community Gardens  som är en liten oas mellan tågspåren vid Shoreditch High Street där folk odlar massor och utövar musik och gör konst. (Stängde ner december 2019) Ett av mina andra favoritställen är bakgården på baren Lock Tavern i Camden, en Bloody Mary i kvällssolen där sitter sällan fel.

 

 

Vilken är den bästa måltiden du haft i London?
Jag har ätit så otroligt mycket gott i London men jag skulle nästan gissa att det var på den lokala indiska restaurangen i Willesden Green. Det är ett litet ställe med gräslig inredning och fruktansvärd belysning, men helt fantastisk mat. Khana heter det och ligger på Cricklewood Broadway. Helt klart ett besök om man är i krokarna, prova deras Paneer Tikka Masala.

 

Hur spenderar man bäst en helg?
Vill man ha en riktigt bra helg tycker jag att man ska börja med en brunch på nåt roligt ställe runt Soho. Sen kan man promenera runt där och kolla i butiker och kanske ge en slant till någon gatumusiker som håller till runt Leicester Square…;) Efter det ska man se någon musikal man tycker om för att sedan ge sig österut till Hackney för att gå på rave tills solen går upp igen. Dagen efter kan man äta bakismat på Temple of Seitan. Det hade jag gjort!