Mitt London: Ida Zander

Aug 18, 2016 by

Share Button

Namn: Ida Zander

Ålder: 21

Flyttade till London: 30:e mars 2016

Sysslar med: Fotografi

Bodde vid: Tottenham Court Road

 

img_8995_copy_5548caba2a6b226ae157434a

Foto: Frida Stuvemark

 

Ida Zander beskriver sig själv som en fri själ som älskar äventyr och att leva livet fullt ut. Hon älskar road trips, rooftops, barhäng i små gränder och havet. Fotografin dök upp i hennes liv när hon var igång med att utbilda sig till stylist. Hon insåg att hon tyckte att det var mycket roligare att fotografera modellerna än att stylea dem. Det var när hon åkte till London Fashion Week och stod på gatorna bland alla fashionistas som hon blev förälskad i staden London. Sex månader senare packade hon ihop alla sina kameraprylar och flyttade till London. Idag har hon jobbat upp en portfolio som drar till sig uppmärksamhet bland stylister, klädföretag, modellagenturer och bloggare – för Ida har London klyschigt nog varit möjligheternas stöd. Hon är för tillfället hemma i Sverige igen, men i september flyttar hon tillbaka till London då hon blivit antagen till drömskolan Spéos Photography School.

 

Vad har varit de största utmaningarna för att nå dit du är idag?

När jag flyttade till London hade jag ingen arbetserfarenhet inom fotografi, så jag började arbeta på restaurang. Det tog dock inte mer än några veckor innan jag sa upp mig, varefter jag började jobba heltid som fotograf utan betalt, för att kunna jobba upp en portfolio. Nu kan jag ta betalt för mitt fotograferande, men det var mycket slit för att komma in i branschen.

 

IMG_6635-2

Hur skulle du beskriva ditt sätt att fotografera? Har du en niche?

Jag tror faktiskt att jag har börjat hitta min niche. Det är definitivt åt fashion editorial-hållet, och jag älskar att fånga det annorlunda, unika och konstiga.

 

idazander

Varifrån hittar du inspiration?

Min omgivning, alla locations jag ser, magasin och så självklart pinterest.

 

Tips till andra som vill komma in i modefotografsbranschen?

Gå “all in” och bara kör! Man får nästan ha inställningen att detta är det viktigaste som finns och vara beredd på att offra allt. Var öppen för alla alternativ och ta alla vägar du kan!

 

Tips till andra som söker samma utbildning?

Var unik och ta god tid på dig att ordna ihop en fantastisk portfolio.

 

Roligaste plåtningen du gjort?

När jag skulle plåta min favorit male model William och spontant drog med min andra modell Jasmine så att de fick köra tillsammans. Även första gången jag fick jobba med ett team var otroligt kul, även om det främst slutade med att vi satt och lyssnade på fånig musik och skrattade ihjäl oss.

 

Namnlöst-1

Favoritställena att fotografera på i London?

Definitivt Shepherd’s Bush. Jag hittade denna location helt spontant och efter det var jag där och plåtade 3 gånger i rad.

 

sh1

Hur skiljer det sig att jobba som modefotograf i London jämfört med Sverige?

Det är betydligt lättare att hitta drivna och talangfulla människor i London. Även om de finns på båda ställena upplever jag det som lättare att nå fram till dem i London, även om man saknar erfarenhet. I Stockholm fick jag noll chanser.

 

Vart ser du dig själv om tio år?

Då har jag nichat min fotografi tillräckligt mycket att jag får fotografera för de största magasinen.

 

Bästa med området där du bodde?

Att det var nära till precis allt.

 

Drömområde i London?

South Kensington – där finns många stiliga och snygga män att glo på i ‘smyg’ – man måste ju få njuta av livet, helt enkelt.

 

Vad älskar du mest med London?

Vart du än går hittar du alltid något nytt. Det händer så otroligt mycket här, och du kan uppleva något nytt bara du går runt hörnet.

 

Något du ogillar med London?

De låga lönerna, de dyra hyrorna, och så definitivt övergångsstället i slutet av Oxford Street vid Primark och McDonalds. Plus att det inte finns någon god bacon att köpa!

 

Vart tar du en date du vill imponera på i London?

Salsa, helt klart. Jag måste ju imponera med mina hemskt dåliga salsa-skills samt deras happy hours och goda drinkar.

 

SALSATips för en regnig dag i London?

Sätt dig på ett mysigt kafé och drick chailatte.

 

Beskriv en lyckad utekväll för dig i London.

Oj, ska jag vara ärlig är jag aldrig ute på klubben. Jag är egentligen en riktig partyprinsessa men har varit alltför fokuserad på att satsa på karriären och fotograferandet att jag inte haft tiden.

 

Vart kurerar du dig dagen efter?

I så fall hade det få bli på min stora fönsterbräda med fantastisk utsikt.

 

Hur spenderar du helst en söndag i London?

Tar fram tube map-appen och väljer en station att åka till för att upptäcka den delen av London. Ibland åkte jag till och med hela overgrounden för att se hur mäktigt stort London är.

 

Mest överskattade turistattraktionen i London?

Många vll gå på Oxford Street och jag säger bara nej nej nej. Finns så mycket mysigare ställen att shoppa på som ligger centralt och utan allt kaos.

 

Bästa stället för människospaning?

Café Nero vid Tottenham Court Road – vill ni se hur människor beter sig i trafiken gå genast dit. Har aldrig sett så mycket arga människor på en och samma gång. Otroligt rogivande!

 

Bästa brunchen?

Kommer aldrig ihåg namnen men sök er till Londons små gränder så hittar ni mysiga ställen hela tiden. Det handlar om att våga ta sig till nya ställen och upptäcka!

 

Bästa middagen?

Carnaby Street har massa bra restauranger. Bästa middagen för mig var definitivt Schnitzel-burgaren på Herman ze German!

 

Vart går du helst och shoppar?

Shepherd’s Bush.

 

Tips på utflykter utanför men nära London?

Skulle själv vilja åka till Brighton eller ta en spontanare till östkusten.

 

Du får 100 pund och måste bränna dem på en dag. Hur skulle du använda dem? (Du får inte handla kläder)

Jag bränner 30 pund på Salsa, 30 pund på förrätt, maträtt och efterrätt, sen köper jag en glass för 10 pund, och 20 pund på att gå på något museum … vad svårt det var att komma på vad man ska spendera sakerna på!

 

Din bästa Londonupplevelse:

Allt har varit en fantastisk upplevelse. Det bästa av allt var att inse att allt är möjligt. Att lilla jag kan göra precis vad jag vill, så länge jag är villig att kämpa för det. Att få träffa så mycket nya personer på så kort tid och få plåta mer än jag kunnat fantisera om. Tack till alla som ställt upp!

 

BHS1

 Din sämsta Londonupplevelse:

Förmodligen när mordet på den där polisofficern skedde, hände precis utanför mitt jobb. Kändes otroligt skönt att få åka hem.

 

Vad saknar du i Sverige? (förutom vänner och familj)

Svenska chips, bacon, köttbullar, Stockholms tunnelbana, det svenska vädret, standarden på boenden, de låga hyrorna och Loka citron.