Mitt London: Inredningsdesignern Adrian Jönsson
Namn: Adrian Jönsson
Ålder: 24
Flyttade till London: Oktober 2011
Sysslar med: Inredningsarkitekt/designer
Bor i: Notting Hill
Adrian Jönsson hamnade i London av ren slump. Det hela började med att han lärde känna en svensk tjej från Skellefteå under en studentresa till Alanya 2011. De klickade direkt, höll kontakten, och några månader senare fick Adrian reda på att hon flyttat till Skåne. Adrian jobbade då som nattstädare på Findus i Bjuv och var riktigt trött på det. Han bestämde sig för att flytta till Malmö tillsammans med vännen från Skellefteå, där de började jobba på samma företag. Någon månad senare kände de dock att Sverige var tråkigt och att det var dags för något nytt. Adrian ville egentligen till Australien men hans vän övertalade honom att flytta till London. Han sa upp lägenheten och drog till Köpenhamns flygplats bara några dagar efter. Kompisen dök dock aldrig upp på flygplatsen så Adrian bestämde sig för att åka själv. Fem år senare har tjejkompisen fortfarande inte kommit. Även om de första månaderna var tuffa då Adrian inte hade någonstans att ta vägen och endast varit i London en gång tidigare, så ångrar Adrian ingenting. Efter studier på KLC School of Design i Chelsea Harbour jobbar han idag som inredningsarkitekt på Superfutures, systerföretag till Andy Martin Architecture.
Hur kommer det sig att du valde att utbilda dig till just inredningsarkitekt?
Jag hade aldrig tänkt tanken att man kunde jobba inom inredning och tjäna pengar, utan har alltid trott att det varit en hobby man sysslade med vid sidan om. Jag har alltid velat bli arkitekt då jag ägnade en stor del av min uppväxt åt att rita – människor, byggnader, landskap – men av någon anledning tog jag en helt annan väg och började syssla med marknadsföring och företagsekonomi. Av en ren slump träffade den svenska inredningsdesignern Martin Brudnizki, en av världens mest eftertraktade designers, i Monaco. Vi pratade karriär och han gav mig tips och jag glömmer aldrig hans ansikte när jag sa ”kan man tjäna pengar i den här industrin?” Han rekommenderade KLC School of Design, vilken jag blev antagen till. Skolan är extremt dyr – £25 000 för ett års diplom. Lyckligtvis fick jag stipendium från Helsingborgs Handelsförening för ett initiativ jag var involverad i några år hemma i Skåne, och tack vare dom klarade jag mig utan studielån.
Vad är det som gör just dig till en bra inredningsarkitekt?
Jag tror att min svenska ”work ethic” bidrar till väldigt mycket. Jag jobbar hårt och tar mitt jobb väldigt seriöst och personligt. Det jag tror gör mig till en bra designer är att jag inte kollar på andras jobb for inspiration. Jag jobbar for ett väldigt konceptuellt företag då vi designar allt själva. Jag har inte spenderat en sekund på att leta efter möbler online, jag kan knappt något om vilka möbelmarken det finns där ute att välja mellan. Jag tycker att många designfirmor producerar väldigt lika projekt och jag tror det har något med Pinterest att göra, en hemsida jag själv aldrig använder mig av. Istället hittar jag inspiration från magasin, naturen och saker runt omkring mig. Problemet med Pinterest är att alla använder det, och det är samma bilder som man ser gång på gång, och går man till restauranger vilket jag gör väldigt ofta, så ser man rätt snabbt var dom fått inspirationen ifrån. Det är mycket kopierande/förbättrande som pågår i den här industrin, vilket är tråkigt. Jag ritar/designar allt från bord, banketter, lampor och trappor – ja allt möjligt – själv. Jag har även en bra förståelse för hur allt byggs och hur man kan fokusera mer på detaljer.
Från Adrians portfolio: restaurangen Patara Fine Thai Cuisine
Vad är den bästa aspekten med yrket?
Jag tröttnar rätt fort på saker, men i mitt jobb händer det alltid något nytt. Arbetsuppgifterna varierar något enormt. Ibland sitter jag och gör research i veckor. Jag jobbar på ett hotellprojekt i Polen just nu och jag har spenderat två veckor på att läsa in allt som har med Polen att göra för att hitta inspiration och komma upp med ett koncept. Känns som man är tillbaka i skolbänken under historielektionen. Sen har man perioder då man designar väldigt mycket, kommer upp med olika idéer. Sen ska man rita allt också så tt byggarbetare kan bygga från ens ritningar. Jag designar enbart barer, restauranger och hotell och varje projekt kräver minst 100 A1 papper med ritningar. Detta hotellprojekt är mitt största projekt än så länge och kommer kräva 800-1000 A1 papper – vi är med och designar allt, till och med fasaden.
Från Adrians portfolio: restaurangen Obica (översta bilden) och restaurangen Fucina (nedersta bilden)
Vad har varit de största utmaningarna, och hur har du tagit dig igenom dem?
Jag tror varenda Londonsvensk kan känna igen sig när jag säger att den största utmaningen är att försöka överleva London, hålla sig mentalt “sane” och ha någon form av livskvalité.
Hur ser en vanlig vardag i ditt liv?
Jag går upp klockan 6 varje morgon, klär på mig och går till gymet. Jag tränar varje morgon innan jobb och fortsätter träningen under helgen också beroende på om jag är ute och festar eller inte. Efter gym cyklar jag till jobb och käkar frukost klockan 8 och läser mina e-mails. Jag gillar inte att stressa, och hanterar inte stress särskilt bra, därför funkar tidiga morgnar for mig så jag slipper all trafik och jag har tid att mentalt förbereda mig inför arbetsdagen. Efter jobb går jag oftast ut och käkar middag på restaurang med nära och kära.
Tips till andra som vill plugga till och jobba som inredningsarkitekt i London?
Det kommer låta så klyschigt, men du måste vara sjukt hungrig. Det är så hög konkurrens – jag konkurrerade med arkitekter (!!!) för många jobb jag sökte. Jag tror det är mycket enklare att få jobb inom design om du jobbar med residential, men i hospitality får du slåss för att få en fot in i industrin.
Hur tror du det skiljer sig att jobba som inredningsarkitekt i London jämfört med Sverige?
Jag tror att London har mycket mer jobb. London är den bästa staden i världen for design – man är mitt i smeten och pengar och investerare kommer från alla håll och kanter. Jag tror också att man som inredningsarkitekt i London har mer pengar att spendera, och därmed kan lyxa till det ordentligt.
Vad skulle du göra om du inte jobbade som inredningsarkitekt?
Hade jag kunnat gå tillbaka och ändra min utbildningsväg hade jag nog jobbat som kemist eller biolog. Jag trivs dock väldigt bra som det är nu!
Vad är meningen med livet för dig?
Att ha kul!
Har du någon förebild?
Min mamma utan tvekan!
Vad gör du för att tanka positiv energi?
Jag har faktiskt börjat lyssna på klassisk musik medan jag jobbar. Det kan bli så galet på kontoret ibland och ibland orkar man inte med sina kollegor, om man vaknat upp på fel sida eller liknande. Klassisk musik works every time!
Vad gör dig arg?
Jag blir grymt arg om någon behandlar mig, eller någon annan, respektlöst. Respekt är så viktigt.
Om du skulle skriva ett brev till ditt 18-åriga jag, vad skulle det stå?
Fortsätt exakt som du gör, var lika impulsiv, naiv och självsäker.
Vart ser du dig själv om tio år?
Jag kommer bo mellan New York och London. Jag letar just nu efter en lägenhet att köpa i London, då det alltid kommer vara min bas här i Europa. Flytt till New York kommer hända snart, jag jobbar på det!
Vad symboliserar London för dig?
London har allt en stad kan erbjuda. Ibland kan jag sitta och tänka på saker som hänt under mina 5 år här och bli totalt överväldigad. Man kan hamna i så konstiga situationer här, och träffa så intressanta människor – ibland undrar man hur vissa saker kan ha varit möjliga. Det älskar jag med London! Om jag skulle beskriva London med ett övergripande ord, hade det vart kontrast.
Vart skulle du vilja bo om du inte bodde i området där du bor?
Shepherd Market i Mayfair. Min kompis bor där och jag älskar att promenera på gatorna i området. Det är Londons ursprungliga Mayfair village och man märker hur gammalt området är genom att kolla på vissa byggnader. Speciellt byggnaden på White Horse Street som står tom just nu.
Vad älskar du mest med London?
Vännerna jag lärt känna här. Hade jag inte haft dom så hade jag nog aldrig bott kvar. Vi är som en tight dysfunktionell familj.
Något du ogillar med London?
Underground:en. Och folk som går långsamt. Självklart även hyran/bostadspriserna.
Vart tar du en date du vill imponera på i London?
Till en av restaurangerna jag designat.
Beskriv en lyckad utekväll för dig i London.
Restaurangkäk med mina närmsta vänner, och sen utgång efter det, följt av efterfester!
Hur kurerar du dig dagen efter?
Med gym, vatten och bastu!
Hur tillbringar du helst en söndag i London?
Jag spenderar varje sondag på samma sätt: jag tränar, käkar Sunday roast med vänner, och sedan middag och bio på kvällen. Det har varit min söndagsrutin i fyra år nu.
Ditt bästa smultronställe som turisterna missar?
Berättar jag inte 😉
Mest överskattade turistattraktionen?
London Eye (gäsp).
Bästa stället för människospaning?
Portobello Road.
Bästa brunchen?
West Thirty Six i Notting Hill.
Bästa middagen?
Hemlagat.
Vart går du helst och shoppar?
Selfridges. Jag hittar allt jag behöver varje gång jag går dit.
Du får 100 pund och måste bränna dem på en dag. Hur skulle du använda dem? (Du får inte handla kläder)
Betala räkningar.
Ditt bästa Londonminne?
När jag fick reda att jag fick stipendiet från Helsingborgs handelsförening. Jag fick beskedet dagen efter jag blev antagen på universitet. Jag blev så glad för jag trodde aldrig jag skulle få chansen/ha råd att plugga här!
Vad saknar du i Sverige? (förutom vänner och familj)
Något jag saknar väldigt mycket är basket. Jag spelade mycket basket i Sverige, både med vänner och i lag i både Malmö och Helsingborg.